Síkela: Ceny energií jsou mimo realitu. Pokud by EU navrhla zastropování, podpořil bych ho

Ministr k úspornému tarifu

Ceny elektřiny se vymkly kontrole, budeme muset něco udělat, připustil ve vysílání CNN Prima NEWS ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Kdyby se Evropská unie (EU) dohodla na společném zastropování, na návrh by kývl. Zdražování je totiž podle něj mimo realitu.

„S ohledem na vývoj situace a nárůst ceny za elektřinu se zdá, že se trh trochu vymkl kontrole,“ komentoval Síkela cenu na burze v Německu. Ta poprvé přesáhla 700 eur za megawatthodinu. K růstu přispívají obavy z omezení dodávek plynu z Ruska.

Proto je podle něj nezbytné, aby se přistoupilo k dalším krokům. „Pokud bychom se v rámci EU shodli na společném řešení zastropování, podpořil bych ho. Budeme muset něco udělat, když evidujeme 20% nárůst cen během jedno dne. To je mimo realitu,“ dodal ve vysílání CNN Prima NEWS.

Za zvyšování mohou obavy

Cena termínového kontraktu na elektřinu na burze EEX v Lipsku poprvé překročila 700 eur (přes 17 200 korun) za megawatthodinu (MWh). Za dnešek si připsala více než 25 %, teprve před týdnem přitom vystoupila nad 500 eur. K růstu přispívají obavy z omezení dodávek plynu z Ruska. Současná cena je zhruba čtrnáctinásobkem sezonního průměru za posledních pět let.

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) po několika měsících příprav nyní alespoň schválila úsporný tarif. Ten má pomoci domácnostem s vysokými cenami energií, které trápí většinu států EU. Předseda vlády po jednání ministerského kabinetu uvedl, že celkové řešení vysokých cen energií je nutné schválit s evropskými státy.

Tagy: