Hajný zloděje ubil holí k smrti. Případ z roku 1925 ukazuje, že vánoční stromky se kradly vždy

Nejeden stromek, který se letos rozsvítí v tuzemských domácnostech, bude mít cejch nelegálního původu. Vánoční jedle, smrky nebo borovice se kradou bez přerušení minimálně 130 let, je to nekonečný boj hajných se zloději. A někdy se strážce lesa promění i v surového vraha. Třeba 22. prosince 1925 setkání s lesníkem nepřežil mladý hoch, který se pro stromeček vydal do revíru u Libčan na Královéhradecku. Hajný mu holí rozbil lebku.

Tragédii z prosince 1925 nemá smysl květnatě převypravovat. Největší sílu má strohý dobový popis události: „Ubit pro vánoční stromek. Dne 22. t. m. přistihl hajný libčanského revíru hocha Kudrnáče, když hoch chtěl odnésti z lesa vánoční stromek. Rozlícený hajný udeřil hocha tak prudce holí do hlavy, že mu rozbil lebku, takže Kudrnáč na místě skonal. Surovec byl ihned zatčen.“

Každý pátý Čech ukradl stromek

Loňský průzkum Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v České republice přinesl nelichotivé výsledky. Každý pátý respondent v minulosti spáchal vánoční lesní pych, konkrétně v některém cizím lese uřízl stromek. Jedno přísloví přitom varuje: „S jídlem roste chuť.“ Určitě se tedy v lesích krade i letos.

Jde o více než stoletý český zvyk. Stromky se kradou od té doby, co se tradice zdobení jehličnanů přesunula z německých zemí také do tuzemských domácností. První stromek v Čechách se měl objevit v bytě ředitele pražského Stavovského divadla v roce 1812, ale ještě o 30 let později byl stromek výsadou zámožných rodin. Do bytů činžovních domů a do vesnických stavení tradice naplno pronikla až poslední dvě dekády 19. století.

Stromek drahý jak pět kilo másla

Móda to ovšem byla obrovská, takže v Praze se stromky často stávaly nedostatkovým zbožím i předmětem lichvy. A jestliže se na konci listopadu 1914 na pražských tržištích prodával stromek za 30 haléřů, každým dnem šla cena raketově nahoru.

„Několik dní před Štědrým dnem byly prodávány za 3 až 5 korun, v předvečer pak 24. prosince žádáno za stromek 12 až 20 korun,“ informoval tehdy deník Národní listy. „I nejchudší chce stromek na Štědrý den mít,“ vysvětloval tisk, proč se nakonec prodalo i předražené zboží.

Pro srovnání: 1 kg hovězího masa stál v roce 1914 asi 2,10 koruny, 1 kg másla 4 koruny, 1 kg cibule 60 haléřů a 1 vejce 14 haléřů. Na Štědrý den tak stromek dosáhl hodnoty až pěti kilogramů másla.

Kradené zboží i na tržištích

Určitý díl stromků na tržištích přitom pocházel z lesních krádeží. „Každoročně před svátky vánočními bývají v lesích páchány krádeže, jichž škody sahají do tisíců. Ponejvíce jde tu o krádeže vánočních stromků, s nimiž se provozují rozsáhlé obchody,“ můžeme se dočíst v Brněnských novinách z roku 1918:

Autor byl skeptický, že to lze vůbec kdy změnit: „Přes veškeru ostražitost lesních orgánů není možno těmto krádežím zabránit. O letošních Vánocích byly dopraveny do Olomouce celé fůry vánočních stromků. Většinou pocházely z krádeží. Četnictvu v Dolanech bylo učiněno oznámení, že se z bělkovského lesa ztratilo před svátky přes 100 vánočních stromků.“

Také ve vydání Národní politiky z 10. prosince 1896 reportér uvažuje, že většina prodávaných stromků v Praze má podivný původ: „Vyskytlo se odůvodněné podezření, že větší část vánočních stromečků pozůstává ze stromků v lese odcizených.“

Palba vystresovaných hajných

Hajní proto bývali před Vánocemi nervózní a vystresovaní, pro ránu z pušky nebylo daleko. V prosinci roku 1894 se podle Národních listů střílelo například v lese u Dražic nedaleko Benátek nad Jizerou. Kradl 41letý zedník František Chuděra. „Hajný po něm střelil a zranil jej ve dvou místech na noze,“ uvedl oblíbený pražský deník.

Následovala téměř environmentální úvaha: „Přes všecko to kouzlo vánočního stromku, zářícího pozlátkem a plápolem svíčiček, zdá se nám přece jen barbarstvím, ničí-li se každým rokem nesčetný počet mladého stromoví, jež stává se krajině i lesu trvalou ozdobou.“

Pat a Mat vs. mezinárodní zločin

Před pár dny se celé Česko bavilo „Patem a Matem“ z brněnského centra, kde se dvojice zlodějů pod dohledem policejních kamer rozhodla odcizit jeden jediný vánoční stromek. V Plzni se v polovině prosince 1926 kradlo ve větším stylu. Zloděj oškubal hned několik prodejců. „V noci provedena byla na náměstí dr. Petáka krádež vánočních stromků. Václavu Zábranskému bylo ukradeno 100 stromků v ceně 800 Kč. A. Doubravové 24 stromků v ceně 240 Kč...,“ líčily noviny Nová doba ze 14. prosince 1926.

Za první republiky měl nelegální obchod s vánočními stromky dokonce i mezinárodní rozměr. „Vyšetřující soudce v Pešti nařídil, aby bylo dáno do vyšetřovací vazby pět československých občanů, kteří dopravili podloudně do Maďarska několik vagonů jedlí na vánoční stromky,“ uvedly Lidové noviny v roce 1936.

Tradiční český vánoční pych

Předvánoční lesní pych vzkvétal i za socialismu, za Gottwalda i Husáka se pak s kradenými stromy kšeftovalo také na tržnicích. „Kdo nekrade, okrádá svoji rodinu,“ říkalo se za normalizace. A vysoké ceny kavkazských jedlí a dalších jehličnanů na tržištích vybízejí k cestě do lesa i v roce 2022. S pilkou v ruce. Lesní pych navíc probíhá o poznání bezpečněji než před sto lety, hajní už na zloděje nestřílejí z brokovnic.

Kontrolní otázka: „Znáte ve svém okolí někoho, kdo se v těchto dnech nechal slyšet, že si vánoční stromek opět uřeže v lese za chatou nebo chalupou?“ Autor tohoto textu jich zná hned několik. Počet chat, chalup a dalších rekreačních objektů v České republice přitom není zanedbatelný, jde nejméně o 400 tisíc nemovitostí.

Dalších pár milionů venkovanů trvale bydlí téměř na doteku lesa. Fotopastí sice přibývá i mezi stromy, domorodci ovšem polohu kamer dobře znají. V zemi, která díky stále doznívající kůrovcové kalamitě přišla o desítky milionů krychlových metrů smrkového dřeva, navíc ustaraní správci lesů primárně nemyslí na vánoční zloděje.

Pro stromky drze i do školky

Normální je nekrást. To ovšem v českých zemích nikdy úplně neplatilo, jak to dokazuje i jedna ukázková policejní zpráva z poslední dekády:

„Policisté z Obvodního oddělení Třebíč přijali trestní oznámení o krádeži vánočních stromků v k.ú. obce Stařeč. Neznámý pachatel v období od 14. do 18. prosince odcizil z oplocené lesní školky u rybníka Pastvištní 18 kusů stromků smrku pichlavého stříbrného o výšce kolem 150 cm. Pachatel přestříhal drátěné oplocení lesní školky. Majitel vyčíslil způsobenou škodu na téměř 7 tisíc korun. Pachatel se dopustil přečinu krádeže a hrozí mu trest odnětí svobody až na dva roky.“

Tagy: