Hasiči po 20 dnech zdolali ohnivou hydru v Českém Švýcarsku a předali poslední hašená místa

Hasiči zastavili postup požáru v Českém Švýcarsku.

Aktuální situace v Českém Švýcarsku (12.8.2022 11:00)

Hasiči po 20 dnech uhasili požár v Českém Švýcarsku. Správě národního parku v pátek v 15:00 předali poslední hašené území. Nejrozsáhlejší lesní požár v České republice se rozhořel v neděli 24. července. Nyní už podle hasičů nikde viditelně nehoří, a proto mohla správa oblast převzít. Skrytá ohniska, která se stále mohou objevovat, hlídají jednotky dobrovolných hasičů. Na Twitteru to uvedl mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

„Navazuje fáze takzvané technologické pomoci, kterou koordinuje štáb hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje. Dohlídky vykonává 72 dobrovolných hasičů s 35 kusy techniky, celkem 22 dobrovolných jednotek,“ doplnil mluvčí. V Mezní Louce zůstane prozatímní hasičská stanice, kde bude 40 profesionálních hasičů. Zůstanou tam asi do konce srpna.

„Z těch zkušeností, které máme z poslední doby, se tady může objevovat řada skrytých ohnisek požáru,“ uvedl generální ředitel hasičů Vladimír Vlček s tím, že právě kvůli tomu budou na určená místa dohlížet dobrovolní hasiči a na místě zůstanou i profesionálové. Právě kvůli tomu budou na určená místa dohlížet dobrovolní hasiči a na místě zůstanou i profesionálové. V následujících dnech budou dál požářiště monitorovat drony s termokamerami.

Vrtulníky, které se na boji s ohněm podílely, v pátek odletí. Ještě odpoledne ale nabíraly vodu z Labe, podle Marvana podle plánu. Řekl, že se nikde ohnisko neobjevilo a helikoptéry pouze prolévaly půdu. Ohniska je však podle Vlčka důležité hlídat a případně včas zasáhnout. Helikoptéry se tak mohou v případě potřeby vrátit do 30 minut. Proto na místě zůstávají i profesionálové, využijí prozatímní stanici v Mezní Louce. „Není standardem, abychom po požáru v takovýchto místech nechávali šest jednotek profesionálních hasičů pro případný zásah,“ řekl. Je přesvědčen o tom, že takové síly a prostředky budou stačit.

Během zásahu se u požáru vystřídalo 6 000 hasičů a 400 kusů techniky. Záchranářům významně pomohli dobrovolníci, kteří mimo jiné obstarávali jídlo. „Takové masivní nasazení sil a prostředků je naprosto nevídané,“ zdůraznil Vlček. Na pomoc se vydaly speciální letouny z Itálie, hasicí letadla ze Švédska, vrtulníky vyslalo Polsko a Slovensko. Tři letadla Antonov poskytla letecká hasicí služba. Do hasebních prací se zapojila i armáda a významně se na zásahu podílela policie, která koordinovala pohyb letecké techniky.

Do evakuované obce Hřensko a jeho částí Mezné a Mezní Louky se budou od sobotního rána moci vrátit místní. Do Mezné a Mezní Louky se dostanou pouze přes Vysokou Lípu, kde jim bude starosta Zdeněk Pánek vydávat povolenky. Turisté se do osad nedostanou.

„Ve Hřensku to je bez problémů, tady se může prakticky okamžitě zahájit cestovní ruch,“ řekl starosta. Policie předpokládá, že se v sobotu otevře silnice z Hřenska do Německa. Příčinu požáru policie vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti.

Správa národního parku má nasmlouvané dobrovolné hasiče na několik příštích dnů, řekl mluvčí správy Tomáš Salov. Hasiči totiž budou dohlížet na požářiště mimo takzvaný režim zásahu, a proto musí žádat o dovolenou ze svých běžných profesí, což situaci komplikuje. „Stále ještě poptáváme jednotky dobrovolných hasičů, abychom dokázali naplnit náročný plán dohlídek požářiště až do konce měsíce, doplnil mluvčí. Za problémové považuje správa úseky u Pravčické brány a Bouřňáku, kde se čas od času mohou objevit plameny, šíří se v kořenovém systému zdejších stromů.

Ministerstvo životního prostředí prodloužilo omezení vstupu do Národního parku České Švýcarsko. Trvat bude do 31. srpna. Přes noc bude park zcela uzavřený.

Tagy:
policie požár hasiči technika předání Ústecký kraj Česko Vladimír Vlček dobrovolní hasiči Hřensko Národní park České Švýcarsko Mezní Louka Správa Národního parku České Švýcarsko