Havlíček: Fiala prohodil Válka dveřmi. Kovářová mu připomněla „ponižování“ Vojtěcha

Poslanec a bývalý ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO) a poslankyně Věra Kovářová (STAN)

360° 6.12.2023

Při vyjednávání se zdravotníky „prohodil premiér Petr Fiala (ODS) ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) dveřmi“, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO). Na jeho slova ostře reagoval místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS), který mu vytkl, že expremiér Andrej Babiš (ANO) se také míchal do zdravotnictví. Místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová pak Havlíčkovi připomněla ponižování ministra Adama Vojtěcha během vlády hnutí ANO.

Lékařské odbory požadují doživotní rentu pro lékaře v nemocnicích, stejně jako ji pobírají vojáci nebo policisté. Důvodem je nejen psychické a fyzické vytížení, ale i velké množství přesčasů. To překvapilo místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Věru Kovářovou (STAN). „Jednání mezi lékaři a ministerstvem zdravotnictví probíhalo určitým způsobem. Bylo stanoveno osm nebo devět bodů, většina z nich byla splněna nebo je v řešení a zcela náhle přichází tento nápad. Myslím, že je to v nevhodnou dobu,“ uvedla Kovářová v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Doživotní výsluhy lékařům? Neadekvátní a nepřiměřené, vzkázal Fiala. Spustil vlnu kritiky

Překvapený prý ale není místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO). „To je z extrému do extrému. Vláda poté, co vytočila pedagogy, dostala zdravotníky do naprosto zbytečné situace. Schválil se úplně nesmyslný zákon, před kterým jsme varovali. Teď se to zase bere zpátky a to byla ta rozbuška,“ řekl Havlíček.

Připomněl také, že s lékaři celou dobu jednal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). „Říkal, že (lékaři) nedostanou nic. Tečka, vyřízeno. Dopadlo to tak, že pan premiér prohodil pana ministra Válka dveřmi, šel a dojednal se zdravotníky to, co pan ministr Válek celou dobu říkal, že nebude,“ sdělil Havlíček.

Dodal, že podle něj šlo vše domluvit daleko klidněji, a měl to řešit Válek. „Pan premiér si musí vybrat. Buď chce ministra zdravotnictví, anebo to chce domlouvat sám,“ uvedl Havlíček s tím, že část zdravotnické veřejnosti si řekla, že jsou schopni se s vládou domluvit, přitlačili je ke zdi a zahájili ještě diskuze o výsluhách. Zároveň ale zdůraznil, že výsluhy podle něj do zdravotnictví nepatří.

Na jeho slova ostře reagoval místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). „Mně přijde hrozně vtipné, že vyčítáte panu premiérovi, že se vložil do nějakého složitého jednání. Kdyby to neudělal, tak by byla kritika, že není akční a že ty věci neřeší,“ řekl Skopeček. Zdůraznil, že si všichni pamatují, jakou roli ve zdravotnictví hrál premiér Babiš. Připomněl například brožuru VZP s tématem rakoviny, ve které měl Babiš úvodní úvodní slovo nebo jak do zdravotnictví zasahoval v době covidu.

„Kdybyste řídili covid a měli jste tam vašeho ministra, to by byla úplná katastrofa,“ reagoval Havlíček. „Já si pamatuju, jak premiér Babiš ponižoval pana ministra zdravotnictví,“ opáčila Havlíčkovi Kovářová a narážela tak na Adama Vojtěcha. Důležité podle ní ale je, že se podařilo zabránit protestům. „Je důležité si říct, kdo se vzbouřil. To byli mladí lékaři z nějakých důvodů. Je to dlouhodobý problém udržitelnosti financování zdravotnictví a je potřeba udělat reformu,“ podotkla Kovářová.

Tagy: