Historie, kultura i příroda, do Hallstattu se zamilujete na první pohled

Rádi byste na dovolenou, na kterou budete vzpomínat ještě dlouhé roky se zasněným výrazem? Nelákají vás ale pláže, které už jste procestovali křížem krážem? Netoužíte ani obrážet světové metropole? Raději byste něco klidnějšího v malebném prostředí, které má co nabídnout? Pak zvolte rakouský Hallstatt. Město, které se pyšní bohatou historii, dech beroucí přírodou i ukázkou průmyslu, který fungoval už v dobách neolitu v neposlední řadě - gurmánské zážitky.

Hallstatt vás okouzlí na první pohled. O jeho výjimečnosti svědčí fakt, že je na seznamu světového dědictví UNESCO a pokud vám to přijde málo, pak vězte, že v Číně vyrobili jeho kopii. Velmi nákladnou kopii, která je vzhledem ke svým cenám určená jen pro nejvyšší honoraci.

Originál je ale jen jeden, a proto pokud chcete zažít neopakovatelnou atmosféru města, které je osídlené už od prvního tisíciletí před Kristem, neváhejte a vydejte se tam.

Důvod k návštěvě č. 1 - historie

Oblast, v níž Hallstatt leží, se říká Solná komora. Kromě malebného městečka v této části středního Rakouska najdete další pozoruhodná místa, která určitě stojí za návštěvu. Pokud se tedy v Solné komoře rozhodnete strávit déle než týden, určitě se po dvou dnech nebudete kousat nudou.

Hallstatt samotný je ale natolik kouzelné území, že se v tomto článku budeme věnovat především jemu. Možná někomu superlativa, v nichž o něm mluvíme, připadají přehnaná. Ale stačí pár pohledů do fotogalerie a pochopí každý.

V Hallstatu žije necelý tisíc obyvatel. Stojí na břehu stejnojmenného jezera a jedná se v podstatě o jedinou, i když dost dlouhou, ulici s tržištěm. A ještě do konce devatenáctého století se sem dalo dostat jedině po vodě. Silnice se ale nakonec obyvatelé dočkali v roce 1890. Důvod byl prostý - těžba soli, za kterou se do zdejších míst jezdilo už údajně před sedmi tisíci lety.

Důvod k návštěvě č. 2 - kultura

Právě těžba soli hraje stěžejní roli ve zdejším kulturním vyžití. Jak už jsme psali, solné doly tu fungovaly dřív, než byl Hallstatt Hallstattem. Původně takřka nepřístupné místo se postupně stávalo strategickým obchodním bodem. Čilé obchodování dalo vzniknout zdejší kultuře, které se říká Hallstattská a díky které je známý po celém světě.

Kamkam.eu

Exkluzivní turistický portál se zaměřením nejen na zimní a letní dovolenou v Rakousku. Pokud hledáte inspiraci k vaším cestám, neváhejte navštívit Kamkam.eu

O solných dolech se tu nejen dost dozvíte, ale také poznáte z blízka. Pěšky se k nim dá dojít asi za hodinu. Lanovkou je to rychlejší. Hallstattský solný důl je nejstarší na světě. Má 21 pater a jednotlivé tunely měří více než 60 km. Svézt se tu můžete na nejdelší hornické skluzavce.

A cestou se můžete zastavit i u místního pohřebiště. V dolní části zdejší kaple je turistům přístupná kostnice, další vyhlášená památka. Prohlédnout si lze asi šest stovek pomalovaných lebek.

Důvod k návštěvě č. 3 - příroda

Městečko obklopují vysoké hory, které se na podzim pestře zbarvují a ostře tak kontrastují s hlubokou modří jezera Hallstatt, podél kterého se dá projít. Kdo se vydá do Hallstatu na delší dovolenou, nemusí se omezovat pouze na městečko samotné. Solná komora totiž leží v jezerní oblasti, rozvlněných ploch tedy určitě potká více.

Za pozornost určitě stojí také jeskynní komplexy - Obří a Mamutí jeskyně.

Důvod k návštěvě č. 4 - pohostinnost

Míst, kde se dobře najíte, je v Hallstattu a okolí dost a dost. Velmi oblíbené podniky najdete i v samotných památkách, například v Rudolfově věži, která byla postavena ve třináctém století, a dnes v ní funguje právě restaurace. Místní pochoutky potkáte také v okolí sjezdovek a turistických tras. Tady zkrátka vědí, jak se o návštěvníky postarat.

Mezi nejčastěji vyhledávané dobroty tady patří ryby nebo sýry.

Na co je dobré se připravit předtím, než vyrazíte směr Hallstatt

Vzhledem k tomu, že Hallstatt patří k nejvyhledávanějším místům Rakouska, je potřeba si zarezervovat ubytování s dostatečným předstihem. Komu se ale nepodaří sehnat ubytování v samotném městečku, nemusí zoufat. Možností je dost v okolí. Za návštěvu rozhodně stojí i nedaleké Gosau, kde se dá zamluvit ubytování ve Vital Hotel Gosau, tam vám zajisté pomohou i s naplánováním programu.

Pokud se do Hallstatu a oblasti Solné komory vydáte v zimě, mějte na paměti, že teploty tu padají hluboko pod nulu a připravte se na mráz. Navíc se jedná o nejvíc fotogenické místo Rakouska, takže si v mobilu udělejte dost místa na fotky.

Tagy: