Hodina H se blíží. Ukrajina šetří v Donbasu nejlepší muže, budou ale v nevýhodě 1 ku 5

Ukrajinský raketomet brání pozice v Donbasu (10. 4. 2022).

O aktuálním vývoji na Ukrajině s vojenským analytikem Lukášem Visingrem

Z logistických operací ukrajinské i ruské armády vyplývá, že se dost možná schyluje k obrovské bitvě o Donbas. V oblasti se dlouhodobě zdržuje nejlepší část ukrajinské armády, která tam upevňuje pozice. Rusové ale budou chtít formaci Kyjeva rozprášit, při rychlém postupu mohou na místo dostat až pětkrát více vojáků než Ukrajinci.

Už několik dní experti spekulují o možnosti, že v okolí ukrajinských měst Izjum a Slavjansk dojde k rozhodující bitvě o Donbas, která výrazně napoví o výsledku celé války. Pohyby vojsk Moskvy a Kyjeva tomu nasvědčují čím dál více.

Ukrajinci měli na začátku války na Donbasu k dispozici nejlepší a nejostřílenější muže. I proto se Rusům v oblasti nepodařilo postoupit ani o píď. Na druhou stranu armáda Moskvy vázala ukrajinské síly, které tak nemohly pomoci například na jihu země při obraně Mariupolu.

V pasti a nevýhodě

Region Donbas, jehož demografická schizofrenie se stala spouštěčem celé války na Ukrajině, se tak může stát místem, kde celá válka skončí. Podle informací BBC i webu Daily Mail se k oblasti stahují ruské i ukrajinské síly. A část armády Kyjeva, která již na místě je, se snaží co nejlépe obrnit. Teoreticky ale hrozí, že Rusové v době klíčového střetu budou v oblasti v početní výhodě pět ku jedné. Obrana Donbasu ale tvrdí, že ani to nebude Rusům stačit.

Cílem Rusů může být dobytí Slavjansku. Pokud by ruská armáda postupovala dál směrem na jih, došlo by k propojení s ruskými pozicemi u Mariupolu. Tím by se obránci Donbasu ocitli v obklíčení. Krom toho, že by Ukrajinci museli řešit boj na dvou frontách, by takový postup Rusů odřízl Donbas od vojenského zásobování a humanitární pomoci.

Že se k lokaci stahuje armádní technika obou stran, dokládají i reportéři BBC. „Viděli jsme, že Ukrajina přiváží více vojenského vybavení, armádních vozidel i obranných systémů. S ruskými posilami se to ale nedá srovnat,“ uvedl web BBC.

Ukrajinci, vědomi si své početní nevýhody, proto nadále spoléhají na agilní styl boje, kdy malé úderné skupiny vojáků často mění pozice. „Kdybychom zůstali pár dní na jednom místě, stane se z nás cíl,“ popsal jeden z vojáků pro BBC.

V současnosti mají mít obě strany v okolí Donbasu zhruba třicet až čtyřicet tisíc mužů. Počet vojáků zejména na ruské straně se ale brzy bude násobit. Ukrajinci jsou přesto odhodlaní klíčovou bitvu vyhrát za každou cenu.

Tagy: