Hořejší: Neočkovaní si myslí, že bojují proti Babišovi. Přitom věří nesmyslům

Imunolog Václav Hořejší

Hořejší o epidemické situaci

Imunolog Václav Hořejší podpořil snahy ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) motivovat k očkování dosud nevakcinované Čechy. Ti se podle Hořejšího očkovat nechtějí, protože podlehli mýtům a dezinformacím o vakcíně, které kolují ve veřejném prostoru.

Šíření covidu v Česku výrazně zrychluje. Jen za pondělí přibylo více než 4 200 nakažených, což je nejvyšší denní nárůst od dubna a zhruba o dvě třetiny více než před týdnem. V nemocnicích je poprvé od května přes tisíc lidí.

„Ze šlamastiky se můžeme dostat jedině tak, že co nejrychleji výrazně zvýšíme počet naočkovaných,“ řekl Václav Hořejší ve vysílání CNN Prima NEWS. Podpořil tak Adama Vojtěcha, který na úterní tiskové konferenci zmínil, že se z covidu stává epidemie neočkovaných, dosud nevakcinované pak zkritizoval.

Druhou dávkou vakcíny je v Česku naočkováno přes šest milionů lidí, což je přibližně 57 procent obyvatel. ČR v tomto ohledu patří spíše k podprůměru v rámci Evropské unie. Některé evropské země se blíží 90 procentům.

Lidé věří internetovým nesmyslům

„Můžeme to pořád ještě dohnat, ale trochu o tom pochybuji. Informační situace je zde totiž katastrofální. Lidé věří internetovým nesmyslům. Někteří neočkovaní své jednání berou jako věc hrdinství či politického přesvědčení. Myslí si, že tím bojují proti Babišovi, je to hrozné,“ kritizoval Hořejší.

Podle něj jsou Češi k dezinformacím týkajícím se vakcín náchylnější než lidé v některých jiných evropských státech, kde je proočkovanost daleko vyšší. Z toho imunolog viní české vládní i opoziční politiky, konkrétně jejich chování během předchozích vln koronaviru.

„Vzpomeňme si, jak se opozice chovala nezodpovědně ohledně prodloužení nouzového stavu. Tím ale nechci omlouvat vládu. Celá věc souvisí s tím, jak lidé u nás věří svým politikům a jaká je zde politická kultura,“ dodal.

Testování už nebude hrazené

Vláda kvůli zhoršující se epidemické situace promýšlí další proticovidová omezení. Od 1. listopadu skončí proplácení testů pro dospělé. Testy hrazené z veřejného zdravotního pojištění budou mít pouze děti, lidé se zahájeným očkováním nebo ti, kteří se očkovat nemohou. Hospodští také budou povinni kontrolovat bezinfekčnost hostů. Opatření mají motivovat dosud neočkované k tomu, aby se nechali vakcinovat.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) také v pondělí naznačil, že by si neočkovaní zaměstnanci museli v budoucnu platit testy, jinak by nemohli do práce. Premiér Andrej Babiš (ANO) i Vojtěch ale popřeli, že by něco takového vláda projednávala.

Babišův kabinet chce také přistoupit k plošnému testování na školách v okresech, kde incidence překročí 300 případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel za sedm dní, a to v termínech 1. a 8. listopadu. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) již potvrdil, že se plošné testování bude týkat minimálně osmi okresů. Nakonec by jich ale mohlo být mnohem víc.

Tagy: