Hořící auta i budovy, střety s policií. Smrt mladíka u Paříže zažehla vlnu násilností

Smrt mladíka u Paříže zažehla vlnu násilností

Mladíkova smrt vyvolala ve Francii protesty

Ve střety s policií a zapalování odpadkových košů, aut i budov přerostla v úterý večer nespokojenost části obyvatel francouzského Nanterre se zásahem policie, při němž byl zastřelen 17letý mladík. Informuje o tom server listu Le Figaro, podle něhož policie zatkla nejméně 15 lidí.

Mladík přišel o život v úterý ráno krátce poté, co ho policie zastavila při řízení vozu. Když odmítl uposlechnout její výzvu a znovu se rozjel, jeden z policistů po něm z bezprostřední blízkosti vystřelil. Mladý muž zranění podlehl, policista je kvůli zásahu a podezření ze zabití ve vazbě.

Večer se v Nanterre, které leží na západním předměstí Paříže, shromáždili protestující, kteří se opakovaně dostali i do střetů s policií, na níž útočili třeba pyrotechnikou. Ve městě, v němž zastřelený mladík bydlel, vzplála škola a volnočasové centrum.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda je mimo, úplně tupá, zuří Francouzi. Jednání o reformě skončila dřív, než začala

Policie na útoky odpověděla slzným plynem a gumovými projektily. Na místě kvůli řadě požárů museli zasahovat také hasiči, kterým ale někteří z místních bránili v práci.

Demonstrace, které mohlo povzbudit i zveřejněné video ze zásahu policie, se podle francouzských médií rozšířily také do dalších měst, včetně Mantes-la-Jolie západně od Paříže. V této obci protestující zapálili radnici.

Tagy: