Hostomský: USA neměly čisté svědomí. Proto potlačovaly možnost úniku koronaviru z laboratoře

Američané ve wuchanských laboratořích koronaviry testovali, a z toho důvodu potlačovali možnost, že by odtamtud virus unikl. Neměli totiž čisté svědomí. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to uvedl biochemik Zdeněk Hostomský.

„To, že virus mohl uniknout z laboratoře, byla jedna z hypotéz hned na začátku pandemie. Ve Wu-chanu je totiž největší čínský ústav virologie, kde se s koronaviry pracovalo,“ připomněl Hostomský.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Arytmie, embolie i smrt. Vědci popsali znepokojivé důsledky covidu i dlouho po jeho prodělání

Ze strany Světové zdravotnické organizace byla snaha variantu prošetřit, když však její delegace na místo dorazily, důležité dokumenty se tam prý už nenacházely, domnívá se biochemik.

Podle Hostomského si Američané nebyli vůbec jistí, jestli neodehráli v rozšíření koronaviru jistou roli. Investigativní novináři z webu The Intercept začali už v roce 2021 tvrdit, že americká nevládní organizace EcoHealth Alliance měla financovat výzkum koronavirů z federálních peněz. Tento výzkum měl probíhat právě v čínském Wu-chanu, odkud se posléze virus rozšířil do celého světa.

„Z čínské strany žádné informace nemáme, ale z USA přichází stále více důkazů, že docházelo k aktivnímu potlačování možnosti úniku z laboratoře, protože Spojené státy neměly úplně čisté svědomí,“ řekl biochemik, aniž by zmíněné důkazy konkretizoval.

Informace o pokusech diskreditovat verzi úniku koronaviru z laboratoře ale existují. Například  rozsáhlá investigativní analýza časopisu Vanity Fair dospěla loni k podezření, že americká nevládní výzkumná společnost EcoHealth Alliance, kterou sponzoroval úřad epidemiologa Anthonyho Fauciho, úmyslně ovlivňovala veřejné mínění. A to proto, aby zdiskreditovala teorii, že koronavirus unikl z laboratoře. Snahu vlivných vědců potlačit tuto verzi má dokazovat také uniklá e-mailová korespondence.

USA v poslední době narativ o koronaviru významně proměnily. Šéf FBI Christopher Wray v nedávném rozhovoru připustil, že patogen nejspíš unikl z čínské laboratoře. Tuto teorii veřejně podpořilo i americké ministerstvo energetiky. Podle Bílého domu ale nejde o jednotný postoj americké vlády a v kontextu původu koronaviru stále panují dohady.

Hostomský v pořadu K věci mluvil také o naší závislosti na léčivech z Číny a Indie. „Zaznívají hlasy, že základní léky a antibiotika bychom měli být schopní si vyrábět sami, alespoň v rámci Evropské unie,“ uvedl. Jestli se k tomu EU odhodlá, musí ale podle něj být připravená na to, že dojde ke zdražení léků.

Celý pořad si můžete pustit ve videu výše.

Tagy: