Koronavirus zřejmě unikl z laboratoře, píše americké ministerstvo. Bílý dům krotí emoce

Koronavirus před třemi lety možná přece jen unikl z laboratoře, načež začala pandemie, která po dlouhou dobu sužovala celý svět. Informuje o tom americký deník The Wall Street Journal s odkazem na zprávu amerického ministerstva energetiky. Nejedná se však o jednotný názor v americké administrativě či mezi experty. Bílý dům se snaží držet emoce na uzdě a hlásí, že vyšetřování stále pokračuje. K variantě, že virus zřejmě unikl z laboratoře, se již dříve přikláněli i někteří čeští odborníci oslovení redakcí CNN Prima NEWS, například exministr zdravotnictví Roman Prymula nebo biochemik Zdeněk Hostomský.

Původci nové informace, že se koronavirus dostal do světa po úniku z laboratoře v čínském Wu-chanu, jsou dva zdroje z citované zprávy amerického vládního resortu. Ty ve zpravodajském reportu uvádí, že k tomuto tvrzení mají „mírnou důvěru“.

Podle americké stanice CNN používají zpravodajské agentury v zemi tři stupně důvěry, přičemž zde informaci označili tím nejnižším. V praxi to podle CNN znamená, že zveřejněná či získaná informace „není zcela věrohodná“, popřípadě „z ní nelze vyvodit jasný závěr“.

I to však postačilo zahraničním médiím, aby se zprávě ve velkém věnovaly. Informaci zprvu přinesl The Wall Street Journal, následovaly zmiňovaná CNN nebo britský deník The Guardian.

Američtí republikáni tuto informaci vítají a volají po ještě intenzivnějším vyšetřování. Kupříkladu šéf zahraničního výboru dolní komory Kongresu Mike McCaul oznámil, že je se zprávou „spokojen, protože konečně dospěla k názoru, který má i on sám“.

ČTĚTE TAKÉ: Konec izolace pozitivně testovaných na covid je na dohled. Ministerstvo chystá změny

„Je kriticky důležité, aby administrativa začala okamžitě spolupracovat s našimi partnery a spojenci ve světě, abychom to (Číňanům) spočítali a zavedli aktualizované mezinárodní regulace, aby se něco takového v budoucnu nemohlo opakovat,“ nechal se směrem k pandemii slyšet republikánský politik.

Únik z laboratoře, nebo přenos ze zvířete?

Poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan za Bílý dům mezitím krotí emoce. „Právě teď není žádná definitivní odpověď vzhledem k tomu, co přišlo ze zpravodajských kruhů. Některé elementy naší zpravodajské komunity došly k jednomu závěru, jiné k dalšímu. Mnohé další říkají, že zatím k rozhodnutí nemáme dostatečné množství informací,“ komentoval Sullivan pro CNN.

Ten zároveň poznamenal, že se administrativa prezidenta Joea Bidena chce původu koronavirové pandemie dostat na kloub, a tudíž na vyšetřování vyčlenila personál i prostředky.

CNN ve své analýze dodává, že informace od amerických zpravodajců se v průběhu posledních let poměrně měnily. V roce 2021 totiž hned čtyři agentury s „mírnou důvěrou“ hlásily, že podle jejich dosavadních poznatků se SARS-CoV-2 nejspíš „přenesl ze zvířete na člověka přirozeně“. Jedna agentura pro změnu informovala s vyšším stupněm důvěryhodnosti, že pandemie má své kořeny právě v úniku z laboratoře. Další agentury se nedokázaly k žádné variantě přiklonit.

O viru z laboratoře hovoří i čeští experti

K variantě, že koronavirus opravdu unikl z čínské laboratoře, se přiklání i někteří čeští odborníci. Patří mezi ně i exministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula. Ten v nedávném vysílání CNN Prima NEWS řekl, že jsou data, která významně podporují právě tento scénář. „Je to pravděpodobnější postup, než že by vznikl v nějakém přirozeném rezervoáru,“ prohlásil Prymula.

Ten doplnil, že se Číňané ve Wu-chanu snažili s virem manipulovat tak, aby útočil na lidskou populaci. „V laboratoři se snažili adaptovat virus na lidské buňky. Ale určitě nešlo o výrobu nějaké biologické zbraně,“ dodal zároveň Prymula v pořadu 360°.

Podobně hovořil i biochemik Zdeněk Hostomský. „Přikláním se k tomu, že je to pravděpodobnější hypotéza, než že to přišlo přírodním přenosem,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS odborník. Podle něj pochybnosti nastaly už během prvních zpráv o šíření covidu. „Byl až podezřele dobře přizpůsobený na šíření v lidských buňkách. To třeba u SARS nebylo a to způsobilo pochybnosti,“ doplnil Hostomský.

Tagy: