Koronavirus nejspíš unikl z laboratoře, oznámil šéf FBI. Čína o původu pandemie mlží

V americké administrativě sílí přesvědčení, že pandemie koronaviru započala únikem viru SARS-CoV-2 z laboratoře v čínském Wu-chanu. V týdnu již tento názor zazněl od tamního ministerstva energetiky, nyní se stejným prohlášením vystoupil i šéf FBI Christopher Wray. Uvedl to v rozhovoru pro Fox News, informaci přinesla i další média včetně stanice CNN. K variantě, že koronavirus unikl z čínské laboratoře, se ve svých vyjádřeních pro CNN Prima NEWS již dříve přikláněli také bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula nebo biochemik Zdeněk Hostomský.

Wray během úterního rozhovoru pro Fox News řekl, že „FBI si již před nějakou dobou vyhodnotila, že původ pandemie nejspíš spočívá v možném incidentu v jedné z wuchanských laboratoří“.

ČTĚTE TAKÉ: Konec izolace pozitivně testovaných na covid je na dohled. Ministerstvo chystá změny

Šéf úřadu pro vyšetřování mimo jiné prohlásil, že FBI má k dispozici tým expertů, kteří se zabývají právě potenciálním rizikem, že by se nějaká biologická hrozba dostala „do špatných rukou“, kam zařadil i „nepřátelský stát“. Právě s tímto rizikem zmiňuje i koronavirus.

„Hovoříme zde o potenciálním úniku z laboratoře kontrolované čínskou vládou, který měl za následek miliony mrtvých Američanů. A přesně k tomuto byla tato věc přetvořena,“ řekl doslova Wray.

Ten dodal, že většina podstatných detailů k vyšetřování i nadále zůstává nepřístupná veřejnosti. Kromě toho zmínil, že FBI při celé věci spolupracovala s čínskou vládou, přičemž tato součinnost byla „velmi složitá“.

„Pouze zmíním, že se mi zdá, že čínská vláda dělala, co mohla, aby naší práci zamezila či kolem ní aspoň mlžila,“ pronesl v rozhovoru Wray s tím, že se na vyšetřování podílí i další spojenci USA. Postup Číňanů však hodnotí jako nešťastný.

Čína: Přestaňte nás očerňovat

Že pandemie nezačala u přenosu ze zvířete na člověka, nýbrž kvůli neopatrnému úniku z wuchanské laboratoře, si myslí i zástupci amerického ministerstva energetiky. Deník The Wall Street Journal v pondělí vydal text, v němž cituje zprávu resortu, ve které dva zdroje uvádí, že k tomuto tvrzení mají „mírnou důvěru“.

Jak se vyvíjela pandemie koronaviru v Česku se můžete podívat na grafu níže:

Podle americké stanice CNN používají zpravodajské agentury v zemi tři stupně důvěry, přičemž zde informaci označily tím nejnižším. V praxi to podle CNN znamená, že zveřejněná či získaná informace „není zcela věrohodná“, popřípadě „z ní nelze vyvodit jasný závěr“. Informaci o zprávě z ministerstva energetiky USA následně převzala i zmiňovaná CNN či britský deník The Guardian. Politici v Kongresu začali volat po zintenzivnění vyšetřování.

Bílý dům na druhou stranu již v pondělí mírnil emoce. „Právě teď není žádná definitivní odpověď vzhledem k tomu, co přišlo ze zpravodajských kruhů. Některé elementy naší zpravodajské komunity došly k jednomu závěru, jiné k dalšímu. Mnohé další říkají, že zatím k rozhodnutí nemáme dostatečné množství informací,“ komentoval pro CNN poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Čína v reakci na tvrzení amerického resortu energetiky uvedla, že pouze očerňuje Čínu. „Zúčastněné strany by měly přestat hovořit o únicích z laboratoře, očerňovat Čínu a politizovat problematiku původu viru,“ nechal se slyšet mluvčí čínské diplomacie Mao Ning.

O úniku hovořili i Prymula s Hostomským

K variantě, že koronavirus opravdu unikl z čínské laboratoře, se přiklání i někteří čeští odborníci. Patří mezi ně i exministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula. Ten v nedávném vysílání CNN Prima NEWS řekl, že jsou data, která významně podporují právě tento scénář. „Je to pravděpodobnější postup, než že by vznikl v nějakém přirozeném rezervoáru,“ prohlásil Prymula.

Ten doplnil, že se Číňané ve Wu-chanu snažili s virem manipulovat tak, aby útočil na lidskou populaci. „V laboratoři se snažili adaptovat virus na lidské buňky. Ale určitě nešlo o výrobu nějaké biologické zbraně,“ dodal zároveň Prymula v pořadu 360°.

Podobně hovořil i biochemik Zdeněk Hostomský. „Přikláním se k tomu, že je to pravděpodobnější hypotéza, než že to přišlo přírodním přenosem,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS odborník. Podle něj pochybnosti nastaly už během prvních zpráv o šíření covidu. „Byl až podezřele dobře přizpůsobený na šíření v lidských buňkách. To třeba u SARS nebylo a to způsobilo pochybnosti,“ doplnil Hostomský.

Tagy: