Vlivní vědci chtěli smést ze stolu verzi úniku koronaviru z laboratoře, ukazuje analýza

Anthony Fauci během lednového slyšení senátního výboru pro zdraví

Jan Růžička a Omar Šerý o aktuální covidové situaci ve světě

Rozsáhlá investigativní analýza časopisu Vanity Fair dospěla k podezření, že americká nevládní výzkumná společnost EcoHealth Alliance, kterou sponzoroval úřad epidemiologa Anthonyho Fauciho, úmyslně ovlivňovala veřejné mínění. A to proto, aby zdiskreditovala teorii, že koronavirus unikl z laboratoře. Fauci od počátku trvá na tom, že koronavirus má přírodní původ.

Svět už třetí rok s žije s pandemií koronaviru. Jenže se možná už nikdy nedozvíme, jak to celé skutečně začalo. V prvním roce pandemie byli vědci pevně přesvědčení o tom, že koronavirus přeskočil na člověka z netopýra. Pacient nula se měl nacházet na mokrém trhu v čínském Wu-chanu.

Jenže s přibývajícími důkazy a nejrůznějšími vodítky se odborníci v názorech na původ covidu čím dál více rozcházejí. Vlastní vyšetřování spustil i americký časopis Vanity Fair, který dospěl k šokujícímu odhalení.

To se točí kolem nevládní americké organizace EcoHealth Alliance, o níž se již delší dobu ví, že se podílela na výzkumu koronavirů právě ve Wu-chanu. Společnost sponzoroval americký Národní ústav pro zdraví (NIH), pod který spadal i Fauciho Národní ústav pro alergie a infekční choroby.

Vanity Fair odhalil, že britský zoolog a ředitel EcoHealth Alliance Peter Daszak údajně jen pár měsíců poté, co se koronavirus začal globálně šířit, zosnoval nepřiznanou marketingovou kampaň, která měla smést ze stolu teorii, že virus unikl z laboratoře.

Studie, která dělala problémy

Minulý rok pak evoluční biolog Jesse Bloom údajně zaslal Faucimu vědeckou studii, ve které zmiňoval, že si všiml, že prvotní sekvence koronaviru, které se v Číně dostaly na papír, zmizely ze záznamů. Což mohlo podnítit teorie, že se snaží čínská vláda něco tajit.

Bloomova studie působila v okruhu Fauciho kolegů jako dynamit. Okamžitě se uspořádala virtuální konference, kam si Bloom i Fauci pozvali vědecké spolupracovníky. Atmosféra hovoru prý byla velmi dusná a řečníci na sebe měli i křičet. Od jednoho z oponentů měl pak Bloom slyšet výzvu, aby výzkum přepracoval nebo nepublikoval.

Sám Fauci ale zvolal: „Do záznamu bych rád řekl, že já sám jsem nikdy nenaznačil, abyste smazal nebo opravil svou předběžnou studii.“ Bloom výzkum nakonec vydal.

Celé vyšetřování časopis Vanity Fair postavil na informacích ze 100 tisíc interních dokumentů společnosti EcoHealth Alliance a také na rozhovorech s bývalými zaměstnanci firmy.

Není vir jako vir

Ať už hrála EcoHealth Alliance v úvodu pandemie svou roli, nebo ne, zjevně chtěla, aby na ni nepadl stín pochybností. Logicky se ale objevila otázka, zda vědci ve Wu-chanu, kteří pracovali na základě grantu od zmíněné společnosti, nemanipulovali také s koronavirem, který způsobil globální pandemii.

Tuto teorii ale odmítá samotný Národní ústav pro zdraví USA. Podle něj si jsou viry, které zkoumali vědci, a koronaviry, které se posléze začaly šířit světem, podobné jen z 97 procent.

„Pro ilustraci – genom člověka a šimpanze je shodný z 96 procent,“ komentoval zástupce NIH, čímž chtěl ilustrovat skutečnou rozdílnost obou patogenů.

Fauci pak nadále společně s ostatními vědci odmítá teorii, že by měl koronavirus jiný než přírodní původ. Přesto ho nová zjištění dostávají ještě více pod tlak.

Tagy: