Hostomský: Vakcína je lístkem ke svobodě, mladí ať si na ni počkají

Prioritou by nyní mělo být doočkování starší a rizikové populace, nikoliv otevření registrace pro mladé lidi. V pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS to řekl biochemik Zdeněk Hostomský. „Pokud je nouze o vakcíny a nemůže se očkovat každý, kdo by chtěl, pozdržme očkování mladších ročníků,“ zdůraznil Hostomský.

Podle Hostomského bylo správné rozhodnutí kategorizovat očkování podle věku. „Co vláda udělala dobře, je fakt, že rozdělila lidi, kteří budou očkováni, podle věku. Že šlo od nejrizikovější skupiny směrem dolů, což se relativně brzy projeví na snížení počtu těžkých hospitalizací a úmrtí. To je výborné,“ uvedl Hostomský.

Vláda by se ale nyní měla podle něj zaměřit na zbytek ještě neočkované starší a rizikové populace. „Místo toho, příliš šířit vakcinaci do nižších věkových kategorií, vynaložil bych možná extra úsilí identifikovat 20 procent osmdesátníků nebo 25 procent lidí nad sedmdesát, kteří ještě očkovaní nebyli, i když to dá více práce. Nikoliv se teď zaměřit na studenty nebo mladé lidi,“ dodal biochemik.

Covid pas by lidi motivoval k očkování, míní Hořejší

S tím souhlasil i imunolog Václav Hořejší. „To nejdůležitější už bylo uděláno. Řekněme, že 80 procent rizikových skupin z hlediska věku a polymorbidit je očkováno. Bylo by samozřejmě daleko lepší doočkovat i ten zbytek. Zcela souhlasím, že by vláda a vůbec naše zdravotnictví měly vyvinout maximální úsilí k tomu, aby se to podařilo. To znamená, aby se maximálně pomohlo lidem, kteří třeba nejsou schopni se pořádně zaregistrovat,“ mínil Hořejší.

Podle Hořejšího je ale stejně důležité, aby se dokončilo očkování i u méně rizikových skupin. „Aby se neříkalo, že se lidé nechtějí očkovat. Myslím, že se půjdou docela rádi očkovat, jakmile se zavede covid pas – potvrzení o tom, že člověk buď už prodělal nemoc, nebo je po vakcinaci. Bez něj budou mít určité problémy a myslím, že tohle bude velice silná motivace,“ dodal Hořejší.

Podle Hostomského představuje vakcinace „vysvobození“. „Myslím, že za očkování by měla být určitá odměna. Pandemii vidím jako velký útok na naši svobodu a očkování by mohlo představovat určité vysvobození. Kdyby by vláda řekla ‚Pokud jste očkován, nemusíte nosit roušku, máte svobodu‘, bylo by to psychologické povzbuzení pro lidi, kteří váhají,“ vysvětlil Hostomský.

Tagy: