Houby jsou bohatým zdrojem bílkovin. Jak si „masem lesa“ obměnit vánoční jídelníček?

Houby jsou u Čechů velice oblíbenou potravinou. Jsou výborným zdrojem nejen vlákniny, ale i bílkovin. Takzvaným „masem lesa“ si navíc můžete vyšperkovat svůj vánoční jídelníček. Kdo by neznal kubu. Ale zkoušeli jste například hubník nebo kapří polévku s houbami?

Houby jsou nejen bohatým zdrojem minerálů, jako je například draslík, vápník nebo hořčík, ale i vitamínů skupiny B a D. „Obsahují i hodně vlákniny, přibližně 30–40 % v sušině, a mají nízkou energetickou hodnotu. Hlíva má okolo 40 kcal na 100 g, žampiony i méně. Jsou velice vhodné i do vybraných diet,“ uvádí Miroslav Jozífek z katedry zahradnictví České zemědělské univerzity v Praze.

Dalším nesporným benefitem je i to, že obsahují velké množství bílkoviny. „V sušině je to nějakých 25–30 %. To znamená, že oproti některé rostlinné stravě obsahují i velký komplex aminokyselin,“ doplnil Jozífek s tím, že jsou tak alternativou k masu – ne nadarmo se jim přezdívá „maso lesa“. Například ve sto gramech žampionů jsou obsaženy tři gramy bílkovin.

Při jejich úpravě je ale důležité pamatovat na to, že houba je prostě houba, a tudíž do sebe všechno nasává. Pokud si je chceme dopřát například jako řízek, rázem se i z nich stává energeticky bohaté jídlo. Má-li být cílem uchovat jejich nízkokalorickou hodnotu, je lepší volit jinou úpravu. Navíc i jejich trávení je snazší, pokud jsou uvařené nebo podušené.

Houby patří do české kuchyně

„Maso lesa“ je hojně využíváno i v české kuchyni. Kde by například byla bramboračka bez hub? Velice oblíbeným jídlem je ale i hovězí na hříbkách nebo kulajda. Z modernějších verzí pak určitě za zmínku stojí dršťková polévka bez drštěk, ale zato s lahodnou hlívou ústřičnou. Její příprava přitom není vůbec složitá.

Houby ale velice sluší i vánočnímu jídelníčku – štědrovečerní večeři nevyjímaje. Jedním z velice oblíbených pokrmů je kuba. Směs předvařených krup, podušených hub a odvážná dávka česneku s majoránkou nejenže zasytí a nádherně rozvoní celý byt, ale také patří v mnoha rodinách k tradici postního jídla během Štědrého dne.

Jak si jimi obměnit vánoční jídelníček?

V Krkonoších se mezi tradiční vánoční jídla počítá houbovec neboli hubník. Tohle jídlo v mnohém připomíná velikonoční nádivku. I tady se používá starší pečivo namočené do mléka a velká dávka hub – ať už sušených, mražených nebo čerstvých – a vejce.

Na štědrovečerní tabuli nesmí chybět polévka. Na Slovensku je hvězdou kapustnica. Silný vývar z kysaného zelí, uzených žeber a koření, do kterého se přidává nemalá porce sušených hub. U nás je zase v mnoha domácnostech valašská kyselice. Recepty se lokálně odlišují, někdo přidává klobásu, jiný jen houby, někdo zahušťuje smetanou, jinému stačí zelí a švestky. Záleží jen na vaší chuti. Pokud jste milovníkem kapří polévky, i ta existuje ve verzi s houbami.

V dnešní době navíc není problém sehnat houby i mimo jejich tradiční sezónu. Jednou velkou výhodou těch uměle pěstovaných je i fakt, že procházejí opravdu přísnou kontrolou. „Hygiena musí být vysoká a i bezpečnost je hlídána. Dělají se pravidelné rozbory substrátů, zatímco u volně sbíraných hub nevíme, kolik tam čeho přesně je,“ popsal Jozífek. Mezi vůbec největší dodavatele čerstvých a voňavých hub se řadí společnost Sporea. Každoročně na trh dodá 4 miliony balení hub.

Rozhovor s Miroslavem Jozífkem si můžete pustit zde:

Tagy: