Houby jsou u Čechů velice oblíbenou potravinou. Jsou výborným zdrojem nejen vlákniny, ale i bílkovin. Takzvaným „masem lesa“ si navíc můžete vyšperkovat svůj vánoční jídelníček. Kdo by neznal kubu. Ale zkoušeli jste například hubník nebo kapří polévku s houbami?
Říká se jim maso chudých, houby jsou ale vydatné i léčivé
Češi jsou národem houbařů. V lesích s košíky dokážeme strávit i dlouhé hodiny. S oblibou pak na sociálních sítích sdílíme své úlovky a to bez ohledu na to, jak bohaté jsou. Hledání hub je u nás jednoduše národní disciplínou. Tradici už má v naší zemi i pěstování hub, které v jídelníčku lidí na celém světě mají jisté místo už stovky let. Jsou totiž léčivé i chutné. A jak zaznělo v dalším díle pořadu Interview PLUS, jejich produkce je pod přísným drobnohledem.
Houby jsou nejen bohatým zdrojem minerálů, jako je například draslík, vápník nebo hořčík, ale i vitamínů skupiny B a D. „Obsahují i hodně vlákniny, přibližně 30–40 % v sušině, a mají nízkou energetickou hodnotu. Hlíva má okolo 40 kcal na 100 g, žampiony i méně. Jsou velice vhodné i do vybraných diet,“ uvádí Miroslav Jozífek z katedry zahradnictví České zemědělské univerzity v Praze.
Dalším nesporným benefitem je i to, že obsahují velké množství bílkoviny. „V sušině je to nějakých 25–30 %. To znamená, že oproti některé rostlinné stravě obsahují i velký komplex aminokyselin,“ doplnil Jozífek s tím, že jsou tak alternativou k masu – ne nadarmo se jim přezdívá „maso lesa“. Například ve sto gramech žampionů jsou obsaženy tři gramy bílkovin.
Při jejich úpravě je ale důležité pamatovat na to, že houba je prostě houba, a tudíž do sebe všechno nasává. Pokud si je chceme dopřát například jako řízek, rázem se i z nich stává energeticky bohaté jídlo. Má-li být cílem uchovat jejich nízkokalorickou hodnotu, je lepší volit jinou úpravu. Navíc i jejich trávení je snazší, pokud jsou uvařené nebo podušené.
Houby patří do české kuchyně
„Maso lesa“ je hojně využíváno i v české kuchyni. Kde by například byla bramboračka bez hub? Velice oblíbeným jídlem je ale i hovězí na hříbkách nebo kulajda. Z modernějších verzí pak určitě za zmínku stojí dršťková polévka bez drštěk, ale zato s lahodnou hlívou ústřičnou. Její příprava přitom není vůbec složitá.
Houby ale velice sluší i vánočnímu jídelníčku – štědrovečerní večeři nevyjímaje. Jedním z velice oblíbených pokrmů je kuba. Směs předvařených krup, podušených hub a odvážná dávka česneku s majoránkou nejenže zasytí a nádherně rozvoní celý byt, ale také patří v mnoha rodinách k tradici postního jídla během Štědrého dne.
Vyrazit na houby alespoň jednou ročně je skoro národní povinnost
Češi jsou snad nejvášnivějšími houbaři na světe, alespoň jednou ročně se na houby vypraví přes sedmdesát procent naší populace. Právě v září je sezóna houbaření nejvyšší. Rostou? Určitě ano! Sice jak které a jak kde. A i když najdete „houby“, čas strávený v lese na čerstvém vzduchu vám jenom prospěje. Vybavte se nožíkem, košíkem a svačinou a hurá na ně!
Jak si jimi obměnit vánoční jídelníček?
V Krkonoších se mezi tradiční vánoční jídla počítá houbovec neboli hubník. Tohle jídlo v mnohém připomíná velikonoční nádivku. I tady se používá starší pečivo namočené do mléka a velká dávka hub – ať už sušených, mražených nebo čerstvých – a vejce.
Na štědrovečerní tabuli nesmí chybět polévka. Na Slovensku je hvězdou kapustnica. Silný vývar z kysaného zelí, uzených žeber a koření, do kterého se přidává nemalá porce sušených hub. U nás je zase v mnoha domácnostech valašská kyselice. Recepty se lokálně odlišují, někdo přidává klobásu, jiný jen houby, někdo zahušťuje smetanou, jinému stačí zelí a švestky. Záleží jen na vaší chuti. Pokud jste milovníkem kapří polévky, i ta existuje ve verzi s houbami.
V dnešní době navíc není problém sehnat houby i mimo jejich tradiční sezónu. Jednou velkou výhodou těch uměle pěstovaných je i fakt, že procházejí opravdu přísnou kontrolou. „Hygiena musí být vysoká a i bezpečnost je hlídána. Dělají se pravidelné rozbory substrátů, zatímco u volně sbíraných hub nevíme, kolik tam čeho přesně je,“ popsal Jozífek. Mezi vůbec největší dodavatele čerstvých a voňavých hub se řadí společnost Sporea. Každoročně na trh dodá 4 miliony balení hub.
Rozhovor s Miroslavem Jozífkem si můžete pustit zde: