Hřbitovní zloději jsou stále vynalézavější. Na co si dát před Dušičkami pozor?

Přestože nás svátek zesnulých teprve čeká, lidé se už o víkendu pouštějí do údržby hrobů svých blízkých. Spolu s návštěvníky ale vyrážejí na hřbitovy i zloději, kteří mají čím dál promyšlenější způsoby, jak situace využít ve svůj prospěch.

Někteří lidé zdobili hroby svých blízkých květinami i dekoracemi, které však lákají na hřbitovy zloděje. „Pozůstalí chtějí pro zesnulé udělat něco hezkého. A zloděj ozdoby ukradne a dá si je na svůj hrob. Toto nemohu pochopit,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS jeden z návštěvníků hřbitova.

Zloděje kromě bohaté výzdoby lákají také nehlídané tašky. Ve městech tak musí pohřebiště procházet i policisté. „Strážníci v Brně kontrolují hřbitovy celoročně. V období Dušiček posilujeme hlídky o 200 strážníků. Do nočních kontrol zapojujeme i naši jednotku psovodů a máme také dalekohledy s nočním viděním,“ sdělil ve vysílání mluvčí Městské policie Brno.

Zloději totiž bývají velmi vynalézaví. Několikrát se například stalo, že cíleně zapálili věnec tak, aby odlákali návštěvníka hřbitova od jeho věcí. Lidé by si neměli nechávat cennosti ani v autech na parkovišti. Pro pachatele by se i tam mohly stát snadnou kořistí.

Tagy: