Hřebejk: Byl to pro mě první rok v důchodu. Vánoce od smrti Havla slavíme jinak

Režisér Jan Hřebejk bude volit Petra Pavla.

INTERVIEW 24.12.2020

„Rok 2020 byl pro mě z pohledu filmaře rokem nula. Říkám, že to byl můj první rok v důchodu, ale pauzu jsem potřeboval,“ uvedl ve vánočním dílu Interview televize CNN Prima NEWS režisér Jan Hřebejk. Přiznal také, že s rodinou od smrti bývalého prezidenta Václava Havla, který zemřel 18. prosince 2011, slaví Vánoce jinak.

„Dříve jsme o Vánocích jezdili do nákupního centra, pro kapra a podobně, ale od Vánoc, kdy zemřel Václav Havel, jsme se na všechno vykašlali, ten rok jsme měli jen dárky. Od té doby si užíváme Vánoce více v klidu,“ popsal Hřebejk v pořadu Interview s tím, že bývalého prezidenta České republiky doma vnímali a stále vnímají jako něco víc než jen politika nebo člověka, který byl v čele státu.

S rodinou žije režisér filmu Pelíšky v malé chatce na vodě v přístavu na Smíchovském nádraží, a tak Vánoce prožívají komorně a romanticky. „Podobá se to životu na lodi. Je to něčím stísněné, ale něčím naopak romantické, topíme si v kamnech, dárky máme v lodičce a stromek venku, protože se dovnitř nevejde,“ vysvětlil Hřebejk.

Nejlepší ale podle něj je, když člověk Štědrý den dokáže prožít duchovně. „Když má někdo dar víry a nejde do kostela jen kvůli tomu, že byl v dětství vychován, že se sluší jít na Vánoce do kostela na půlnoční,“ upřesnil režisér. To podle něj není tak úplně případ jeho rodiny, ale den se snaží dětem udělat takový, jaký ho míval on v dětství. „Že Vánoce znamenají setkání rodiny, je klid, hraje hudba, něco voní…“

Rok nula

Rok 2020 byl podle Hřebejka kvůli pandemii koronaviru výjimečný, z pohledu filmaře ho označil rokem nula. „Říkám, že to byl můj první rok v důchodu, protože to, co jsme měli naplánováno, realizovat nešlo. Ale nechci být sebelítostivý, nemám zaměstnance ani neplatím nájem za provozovnu nebo tak něco. Rok jsem nemohl natáčet, byl jsem doma, více jsem četl, byl jsem s dětmi, koukal na filmy nebo seriály, které jsem nikdy neviděl…,“ popsal Hřebejk.

Upozornil, že kdyby uplynulý rok nebyl provázaný nejistotou, finanční ztrátou a úzkostí, co nemoc způsobí nebo koho postihne, řekl by si, že je možná správně se čas od času zastavit. „Pár lidí, které jsem znal, zemřelo. Nesporně to byl výjimečný rok,“ podotkl s pokorou.

Ještě mám co říct

Zároveň přiznal, že je rád, že pauza nastala, protože už toho na něj bylo hodně. Chtěl by se ale už vrátit do práce a znovu nabrat tempo. „Mám pocit, že ještě mám co říct a mám nějakou energii. Ale nemohu říci, že bych tento rok nevěděl, co dělat,“ uvedl s úsměvem.

Zda rok s pandemií koronaviru nějak promítne ve svojí tvorbě, zatím neví. „Za tu dobu, co nebylo možné točit, jsem si něco napřemýšlel, nakoukal, o něčem jsem začal pochybovat. Že bych udělal film s tématem pandemie, je ale příliš blízké a nevím, jaký žánr bych pro to zvolil. Se scenáristou Petrem Jarchovským jsme na jaře přemýšleli, že bychom něco napsali a natočili, ale nejsme tak flexibilní, když to ještě není ustálené,“ popsal Hřebejk v Interview a upozornil, že řada filmů na téma pandemie se na téma pandemie už vyrojila.

Rozhovor Lucie Hrdličkové s Janem Hřebejkem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: