Hrozba povodní přetrvává. Situace na Labi je kritická, ohrožen je i Český Krumlov

Labe v Děčíně vystoupilo na nejvyšší stupeň.

Opět se zvedly hladiny řek

V Česku stále platí zhruba na 60 místech některý z povodňových stavů. Nejvyšší, tedy třetí stupeň povodňové aktivity (SPA), ohrožení, hlásilo v pátek ráno pět měřicích stanic. V noci na pátek se na něj dostalo Labe v Litoměřicích, Ústí nad Labem a Děčíně a také v Němčicích na Pardubicku. Dál zůstává i na Vltavě v Českém Krumlově. Dalších sedm míst je na druhém povodňovém stupni značícím pohotovost a asi 45 míst je na nejnižším stavu bdělosti. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) k 8:30.

Labe v Děčíně překročilo hranici třetího povodňového stupně, 560 centimetrů, ve čtvrtek ve 22:30, v pátek ráno dosahovala hladina 582 centimetrů. V Litoměřicích se řeka dostala na stav ohrožení, tedy přes 380 centimetrů, v pátek v 0:20 a v Ústí nad Labem přes šest metrů v 1:10. Ráno se hladina v Litoměřicích pohybovala těsně pod 390 centimetry a v Ústí nad Labem byla na 613 centimetrech. Kulminaci dolního Labe očekávají meteorologové v sobotu ráno, v pátek se v Ústí nad Labem sejde povodňová komise.

ČTĚTE TAKÉ: Zděšení v plzeňské nemocnici. U operačního sálu hořelo, evakuováno bylo 45 lidí

Na Děčínsku je zatopená cesta do Dolního Žlebu, silnice do Prostředního Žlebu byla v pátek ráno ještě průjezdná, informoval Děčín na Facebooku. V Děčíně je uzavřená kvůli vysoké hladině řeky městská knihovna, která se nachází poblíž řeky. Mimo provoz zůstává už od první povodňové vlny před koncem roku informační centrum. Okolí řeky kontrolují ve všech třech městech strážníci. Zatopené části cyklostezky jsou označeny páskami.

V Němčicích na Pardubicku překonalo Labe třetí povodňový stupeň kolem půlnoci. Podle Povodí Labe začíná řeka na tomto místě zvolna kulminovat. Okolo poledne by měla dosáhnout maxima v Přelouči, odpoledne v Kostelci nad Labem, večer v Mělníku a v sobotu během dopoledne v Ústí nad Labem, uvedlo povodí. Ve Vestřevi na Trutnovsku, kde platil ve čtvrtek třetí povodňový stupeň, už hladina Labe klesá, kolem 8:30 byla na nejnižším stupni. Druhý povodňový stupeň byl ráno při setrvalé výšce hladiny na Orlici v Týništi nad Orlicí.

Obě přehrady na Labi jsou plné. Zcela zaplněný je zásobní prostor ve vodních nádržích Labská a Les Království. V přehradě Pastviny na Divoké Orlici zbývalo v 6:00 ještě devět procent.

Kvůli záplavám je neprůjezdná silnice z Opatovic nad Labem na Pardubicku do sousední Vysoké nad Labem. Kvůli zvýšené hladině Orlice policie v noci na čtvrtek uzavřela zaplavenou silnici II/298 vedoucí z Třebechovic pod Orebem do Krňovic na Hradecku a dál do Býště.

Vltava v Českém Krumlově se na třetí stupeň dostala už ve středu vpodvečer, ve čtvrtek odpoledne přechodně klesla na druhý stupeň, poté ale znovu stoupla. Třetí povodňový stupeň pro Vltavu v Českém Krumlově platí od výšky vody 220 centimetrů. Na hranici druhého a třetího stupně se tam bude řeka držet zřejmě ještě několik dní. Ovlivňuje to odtok z lipenské nádrže, který je kvůli dešťům a tání sněhu z minulých dnů zvýšený na 90 metrů krychlových za vteřinu. Druhý povodňový stupeň na Vltavě na jihu Čech platí ještě ve Vyšším Brodu na Českokrumlovsku.

V Plzeňském kraji jsou v důsledku deště a tání sněhu povodňové stupně na šesti řekách přitékajících z Českého lesa a v Plzni, šumavské řeky jsou už bez povodňových stupňů. Druhý povodňový stupeň má od čtvrtka nadále Radbuza ve Staňkově na Domažlicku, řeka ale už kulminovala a její hladina pomalu klesá.

V Olomouckém kraji platí druhý stupeň povodňové aktivity na řece Moravě v Moravičanech na Šumpersku. Úrovně 270 centimetrů, kdy je pohotovost vyhlašována, dosáhla hladina řeky již před půlnocí. Od té doby voda nestoupá. V kraji platí také tři první povodňové stupně, a to na říčce Krupé v Habarticích, na řece Moravě v Raškově na Šumpersku a v olomoucké části Nové Sady. Kvůli zvýšené hladině je čtvrtka opět v Olomouci uzavřená náplavka. „Situace by se mohla zlepšit s příchodem mrazivého počasí v závěru tohoto týdne, které jednoznačně přispěje ke snížení průtoků,“ sdělil na stránkách města tajemník povodňové komise města Olomouce Jan Langr.

V sobotu se podle meteorologů ochladí. „Na horách bude většinou sněžit, a protože se bude od severu ochlazovat, tak k večeru se začnou objevovat sněhové vločky i v nižších polohách,“ uvedl ČHMÚ.

Tagy: