Sledujte RADAR: Česko čeká mrazivý víkend. Dočkáme se sněhové nadílky, ale i ledovek

Ilustrační foto

Počasí 5.1.2024 6:09

Po nadprůměrně teplém a deštivém začátku roku, nás čeká ochlazení od severu. Změna v počasí nastane během víkendu – v sobotu k nám začne pronikat chladný arktický vzduch od severu a v neděli už odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) očekávají teploty pod bodem mrazu.

Během pátku se denní teploty budou ještě pohybovat mezi 4 až 8 °C, obloha bude zatažená a ojediněle se mohou objevit mlhy. Na severozápadě a severu našeho území očekávají meteorologové z ČHMÚ přechodně déšť nebo mrholení.

ČTĚTE TAKÉ: Hrozba povodní přetrvává. Situace na Labi je kritická, ohrožen je i Český Krumlov

Pro velkou část Česka platí také výstraha před povodňovou bělostí. Nejkritičtější je situace v Ústeckém kraji, kde je vyhlášen nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti a může omezit lidskou činnost.

sobotu se postupně začne ochlazovat, ranní minima se však budou stále blížit k nule a během dne dosáhnout teploty 6 °C. Na celém území Česka bude převážně zataženo, místy se objeví srážky, ve vyšších polohách sněhové.

Během noci ze soboty na neděli se sněžení, nebo déšť se sněhem, rozšíří i do nižších poloh. „V noci ze soboty na neděli napadne na jihu a východě Čech, Vysočině, severní Moravě a ve Slezsku místy 5 až 15 centimetrů mokrého a těžkého sněhu. Na Moravě a ve Slezsku se tak může vyskytnout v sobotu večer a v noci na neděli i mrznoucí déšť s tvorbou ledovky. Místy se může tvořit také náledí. Na horách se začnou tvořit sněhové jazyky,“ informují meteorologové z ČHMÚ.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě silných dešťů místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Souhrn deště. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Během neděle teploty výrazně klesnou pod bod mrazu. „Zajímavé je, že maximální teploty budou dosaženy v ranních hodinách, postupně během dne se ale bude ochlazovat,“ uvedla meteoroložka Iveta Kodádková pro CNN Prima NEWS. Na většině území bude po celý den mrznout, v průběhu večera bude rtuť teploměru ukazovat mezi -9 až -5 °C.

Dokdy se tyto velmi nízké teploty udrží, zatím není jisté. Minimálně celý příští týden by ale měl být velmi chladný. Ranní minima v úterý a ve středu při sněhové pokrývce, vyjasnění a uklidnění větru mohou dokonce klesnout k až -15 °C.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záplavy, extrémní mrazy i sněhové bouře. Evropa bojuje s divokým počasím

Tagy: