Hudební svět přišel o další hvězdu. Zemřel baskytarista Lesh z kultovní kapely Grateful Dead

Ve věku 84 let zemřel americký rockový baskytarista Phil Lesh. V 60. letech spoluzaložil kultovní rockovou psychedelickou kapelu Grateful Dead. Legendární hudebník zesnul v pátek obklopený svou rodinou, jak stojí v prohlášení zveřejněném na Leshově Instagramu.

„Phil Lesh, baskytarista a zakládající člen The Grateful Dead, dnes ráno pokojně odešel. Byl obklopený svou rodinou a spoustou lásky. Phil přinášel nesmírnou radost všem kolem sebe a zanechává za sebou dědictví hudby a lásky,“ stojí v části prohlášení na hudebníkově Instagramu.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřel nástupce Franka Sinatry. Držitel Grammy Jones prohrál boj se závažnou nemocí

Příčinu smrti rodina neuvedla. Lesh již dříve prodělal rakovinu prostaty a močového měchýře. V roce 1998 podstoupil transplantaci jater kvůli infekci hepatitidou C a dlouhým rokům nadměrného pití, informuje AP.

Lesh se narodil v Berkeley v Kalifornii v roce 1940. Začínal jako hráč na housle, později přešel na trubku. V roce 1965 se připojil ke skupině Grateful Dead, v níž hrál na baskytaru. Následující tři desetiletí jeho improvizační schopnosti doplňovaly melodie hlavního kytaristy Jerryho Garcii a spoluhráčů Boba Weira, Billa Kreutzmana a Rona „Pigpena“ McKernana, píše BBC.

Lesh byl nejstarší a jeden z nejdéle žijících členů kapely, která definovala acid rockový zvuk, který se v 60. letech objevil v San Franciscu. S charakteristickou směsí rocku, folku a jazzu jsou Grateful Dead podle BBC pravděpodobně jednou z nejvlivnějších kapel v americké historii.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kollera ve skupině Lucie nahradí Viktor Dyk. Sen, o kterém se mi ani nezdálo, komentoval

Tagy:
hvězda hudba společnost hudební skupina celebrity hudební žánr umění a zábava umění, kultura, zábava a média smrt a umírání společenská rubrika Phil Lesh Grateful Dead