Hygienici se potýkají s narůstající agresí a neochotou lidí spolupracovat

Teplická demonstrace proti plošným vládním restrikcím, včetně nošení roušek (autor: Iveta Lhotská/MAFRA)

Nepůjdu do karantény, protože bych neměl z čeho žít. I takové reakce slýchávají hygienici od lidí nakažených koronavirem. Potýkají se s narůstající agresí lidí a neochotou ke spolupráci. Příčinou ale není jen nezodpovědnost. Někoho k tomu zkrátka vedou existenční problémy.

Vyplněním krátkého dotazníku se základními údaji to celé začíná. Pracovníci call centra hygienické stanice kontaktují nakažené, aby zjistili jejich zdravotní stav a takzvaně vytrasovali další osoby, se kterými se dotyční viděli. A v tom začíná být potíž.

„Množí se nám případy, kdy lidé uvádí kontakty v minimální míře, tedy jen členy rodiny, ale potom už říkají, že s dalšími byli v kontaktu s rouškou nebo že nikdy nebyli, přitom chodí normálně do práce. Takže tam ta ochota sdělovat údaje je menší než na jaře,“ řekla k situaci mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová.

„Jestli něco zatajují nebo nezatajují, to my v tu chvíli nezjistíme. Obvykle to praskne a obvykle se to dozvíme z nějakého jiného pozitivního případu,“ uvedla Zdeňka Jágrová, ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Podle ředitele krajské hygienické stanice Plzeňského kraje prý lidé informaci o tom, že jsou pozitivní a musí nastoupit do karantény, nepřijímají s nadšením. Případů, kdy by byli na hygieniky agresivní, je ale prý minimum. Nicméně i takové telefonáty přetížené české hygieny hlásí. „Například jsme se dozvěděli, že jsme Gestapo a podobně, ale to bohužel k té naší práci patří,“ sdělila Šalamunová.

Účty nikdo jiný nezaplatí

Jenže mince má i druhou stranu. Pro živnostníky je nařízená karanténa opravdovým problémem, protože jim čas strávený doma nikdo nezaplatí. „To bych musel zavřít krám, pracuji s manželkou a se synem, tak ty by museli být doma. Pak tam mám zboží, ovoce a zelenina by deset dní těžko vydržely, to bych musel vyhodit,“ popsal majitel obchodu s ovocem a zeleninou Roman Bendík.

Pražský zelinář by tedy nechtěl, aby ho kdokoli za svůj kontakt označil. A sám by si rozmyslel, koho by vedle své rodiny hygienikům uvedl. „Ještě bych mohl říct lidi, se kterými se vídám, když jedu ráno nakoupit zboží. A to by byl velký problém, protože to je velkotržnice Lipence. To by pak mohli zavřít – a malí obchodníci se zeleninou v celé Praze by mohli zavřít,“ dodal.

Za ignorování karantény hrozí vězení

„Pokud bychom se k tomu všichni postavili takhle, tak nikdy ta epidemie tady neskončí a budou tady tisíce mrtvých,“ uvedla Jágrová.

Hygieny navíc hrozí, že i bezpříznakoví potenciální nakažení, kteří ignorují testování a karanténu, mohou za případné šíření nákazy skončit ve vězení. V extrémním případě až na dvanáct let.

Tagy: