I zahrada může být zlatá, nevěříte?

Žlutá je barvou optimistickou, barvou radosti, veselosti, hojnosti a štěstí. Sladit rostliny do žluté barvy přitom není vůbec těžké. Velká řada krásných druhů kvete žlutě a v nejrůznějších odstínech této barvy, takže si můžeme vyhrát i s tonalitou a jemnějšími efekty. Druhy sladíme, aby naše zářivá zahrádka kvetla po celý rok, od jara do podzimu, a aby stále bylo na co koukat.

Jarní květiny

Prvosenka (Primula), celá řada krásných cibulovin jako jsou narcisytulipány, Tařice skalní (Aurinia saxatilis), Čilimník časný (Cytisus praecox). I zde se dá skladba kultivarů vyladit tak, aby nakvétaly postupně od dubna do půlky května.

Letní květiny

Denivka (Hemerocallis), třapatka (Rudbeckia), krásnoočko (Coreopsis), kamzičník (Doronicum), Vrbina tečkovaná (Lysimachia punctata), popelivka (Ligularia).

Keře

Zlatice (Forsythia), štědřenec (Laburnum), zákula (Kerria), Mochna křovitá (Potentilla fruticosa), vilín (Hamamelis), třezalka (Hypericum), dřín (Cornus mas).

Zlatolisté jehličnany

Cypřišek (Chamaecyparis lawsoniana ´Minima Aurea´), zerav (Thuja orientalis Pyramidalis Aurea), Borovice kleč (Pinus mugo ´Wintergold´).

Dřeviny se zlatou kůrou

Zde vedou jednoznačně vrby a svída, jejich efekt vynikne zejména v zimě, kdy na keřích není listí. K těm nejlepším pak patří Vrba Matsudova 'Aurea' (Salix matsudana 'Aurea´) a Svída výběžkatá  (Cornus stolonifera 'Flaviramea').

Zlatolisté dřeviny

Listy mají tu výhodu, že přetrvávají po celou vegetační sezónu a jejich efekt je dlouhodobější než u květů. Jmenujme například Tavolník zlatolistý (Spiraea japonica Golden Flame), zlatolistou Svídu bílou (Cornus alba 'Aurea'), krásnou Tavolu kalinolistou (Physocarpus opulifolius Aurea), zimolez (Lonicera nitida Baggensens Gold). Z větších druhů je opravdu nádherný Dub zlatolistý (Quercus).

Zlatolisté trvalky

Mnohé trvalky okrasné listem mají opravdu nádherné zlatavé olistění. Zejména pak druhy jako je dlužicha (Heuchera) a dlužela (Heucherella). Jejich barva může být citronově žlutá, zářivě zlatá nebo měděná. Oblíbené trvalky rodu hosta nabízejí také širokou paletu zlatavě zbarvených listů, a to buď zčásti, nebo plně.

Některé zlatolisté trvalky a keře mají jisté specifikum, a tím může být citlivost na slunce. To znamená, že plné letní slunce může listy popálit z části nebo úplně. To se samozřejmě podepíše na vzhledu a kondici rostliny. Žlutolisté hosty, dlužichy, svídu, tavolu vždy vsadíme spíše do polostínu. Tavolník, dub a zlatolisté jehličnany zvládají celodenní slunce bez problémů.

Kompozice

S tónováním zahrady do zlatých barev si opravdu můžeme pěkně vyhrát a samotné ztvárnění může mít mnoho podob. V první řadě si můžeme vybrat jednu část neboli koutek zahrady, který proměníme do zářivých barev a můžeme použít všechny dostupné kategorie rostlin. To znamená, že použijeme jak zlatolisté jehličnany, tak i keře se žlutým listem a samozřejmě květiny. Celkový dojem můžeme podpořit i doplňky v této barvě, může to být třeba žlutá židle, lavička, křesílko nebo zajímavá plastika.

Déle si můžeme vybrat záhon nebo část záhonu, kterou osázíme žlutě kvetoucími druhy tak, aby květy vykvétaly postupně a celá kompozice neustále zářila. Pro vytvoření přesvědčivého a působivého efektu vybereme spíše větší část záhonu alespoň v délce 2-3 m, tak jednoznačně vyplyne náš záměr.

Na co si dát pozor. Využijme žlutých druhů jako speciálního efektu, to znamená, že jej nepoužijeme na celou zahradu. To by bylo asi moc, ale jeden zlatý kout nebo záhon budou vypadat skvěle. Připoutají pohledy a dodají zahradě punc exkluzivity a zajímavosti.

Tip

Žlutá barva v zahradní kompozici má jednu velmi cennou vlastnost či schopnost, umí doslova rozzářit a projasnit tmavý kout a opticky zvětšit prostor. Proto ji použijeme tam, kde máme tmavé zákoutí či málo místa. Velmi mocně zde působí hlavně žlutolisté dřeviny, které pomohou takové místo opravdu parádně pozvednout.

Tagy: