Instrukce zněly jasně: Kde je Jonáš? Jak ilegální klub v Praze používal tajná hesla

Policie překazila nelegální party v centru Prahy. Organizátoři svolávali akce přes profil na sociální síti

Jak probíhala komunikace mezi organizátory nelegálních akcí v nočním klubu a budoucími zákazníky? Postačil jeden účet na sociálních sítích a soukromá zpráva. Účastníci akce, která byla v noci z pátku na sobotu přerušena policejním zásahem, se měli například scházet maximálně ve čtyřech, nebýt hlasití a znát denní heslo.

O tom, že se nejednalo o prvně organizovanou akci, informovala i jedna z jejích účastnic. Pro CNN Prima NEWS uvedla, že do klubu dochází poslední dva týdny. Celý proces domluvy mezi organizátory a zájemci byl poměrně vynalézavý.

Na Instagramu existoval profil Password Prague (v překladu Heslo Praha), který měl přes tisíc sledujících. Koncipovaný byl především pro cizince, kteří jsou nyní v České republice a celá komunikace probíhala výhradně v angličtině. V jediném příspěvku, který profil měl, byla pozvánka na páteční a sobotní akci.

Pokud chtěl někdo heslo zjistit, měl jednoduše do soukromé zprávy napsal slovo PASSWORD (heslo) a obratem mu byly poslány instrukce. Navíc mu byla slíbena i padesátiprocentní sleva. „Dobře, kdy chcete dorazit? V pátek a/nebo v sobotu?“ zněla po odeslání slova základní otázka.

Slibovaná sleva měla své podmínky

Po výběru dne už šlo vše ruku v ruce. Zájemce měl zaslat své křesní jméno a příjmení, čímž se dostal na seznam hostů a získal slevu sto korun ze vstupného. „Prvních padesát lidí, kteří do klubu dorazí, dostanou 50procentní slevu na vstup,“ znělo v pokračování. Bylo ale potřeba, aby účastník dorazil před 23:00.

„Dorazte nejpozději ve 22:30, abyste se dovnitř dostali včas. Po jedenácté hodině zaplatíte za vstup 200 korun, po půlnoci 300 korun. Otevřeno máme od 22:00,“ znělo varovaní a následovaly instrukce, kterými se měl účastník řídit.

  • Párty: 22.00–04.00
  • Vstup: 22.00–01.30
  • Vstup pro hosty – 22.00–23.00, poté zaplatíte běžné vstupné
  • Klasické vstupné: 200 korun do půlnoci, 300 korun po půnoci
  • Páteční heslo: Where is Jonas? (Kde je Jonáš?)
  • Sobotní heslo: Where is Malone (Kde je Malone?)
  • Adresa pro Taxi, Bolt, Uber: Anenské náměstí
  • Adresa klubu: Anenská 9 – PROSÍM NEŘÍKEJTE řidiči přesnou adresu
  • Kolem klubu každých deset minut někdo projde, jen mu povězte heslo

Následovaly však další rady, jak se mají zájemci na ulici chovat: „Choďte maximálně ve čtyřčlenné skupině. Vezměte s sebou jednoho, dva kamarády. Buďte tiší a diskrétní, hlavě nekřičte. Pokud uvidíte policisty, prosím, pokračujte v cestě a předstírejte, že jdete domů z Karlova mostu a ztratili jste se. Žádné obavy. Nikdy nezmiňujte žádnou party ani soukromou událost.“

Poměrně jasné a stručné instrukce však už další lidé nevyužijí. Všech 119 účastníků akce, které policisté v noci na dnešek ve sklepních prostorách klubu zadrželi, budou rádi, pokud vyjdou s nanejvíš několikatisícovou pokutou. Osmi organizátorům akce, které policisté na místě taktéž zadrželi, nyní za ignorování a obcházení vládních nařízení hrozí až třímilionová pokuta.

Tagy: