Interaktivní mapa ČR: Podívejte se, jak se volí ve vaší obci a kteří kandidáti u vás zabodovali

Chcete vědět, jak se volilo ve vašem městě? Zajímá vás, komu dali v prvním kole hlas vaši sousedé a známí? Chcete se podívat na volební výsledky od české metropole až po tu nejmenší vesničku? Díky unikátní interaktivní mapě CNN Prima NEWS, která využívá nejnovější data Českého statistického úřadu, máte možnost. Patřila vaše obec k těm, které podpořily dva postupující kandidáty?

Díky interaktivní mapě můžete během několika okamžiků zjistit, jak se volilo ve vaší obci ve srovnání s dalšími vesnicemi a městy v České republice a podívat se na výsledky prezidentských voleb před pěti lety. Jak na to? Ve vyhledávání stačí ručně zadat nebo vyhledat vaše bydliště a po rozkliknutí již uvidíte, který z kandidátů na Hrad se stal vítězem v dané obci. Pro nejnovější údaje je nutné článek načíst znovu.

Obce, které rozhodnou

Od Tetína s téměř tisícovkou obyvatel, až po padesátitisícovou Jihlavu. To jsou jen některá místa, kam se v průběhu volební soboty redakce CNN Prima NEWS podívá. Proč? Výsledky v posledních čtyřech sněmovních a dvou prezidentských volbách z těchto vybraných obcí odpovídaly tomu, jak volila celá republika.

Ve volebním vysílání redakce spolu s analytiky postupně rozebírala nejrychleji sečtené výsledky v malých obcích a čekala na data z těch velkých. „Pokud uvidíme, že nejmenší či větší obce mají podobné výsledky, jako jsou celorepublikové, tak se zřejmě stane to, že se na ně budeme moci spolehnout jako na ukazatele toho, co se ve výsledku bude dít,“ vysvětluje analytik agentury STEM Martin Kratochvíl.

Redakce CNN Prima NEWS vytipovala deset takových obcí. Jak přiblížil moderátor Petr Suchoň, existují města a obce, které se dají nazvat prorockými, a stávají se jakýmsi indikátorem pro konečný výsledek voleb. Typickým příkladem je Jihlava – perla Vysočiny s 51 tisíci obyvateli. Už dlouhé roky platí to, že jak dopadnou volby v Jihlavě, tak v konečném výsledku volí celá Česká republika.

Odchylky jsou minimální

V prezidentských volbách v roce 2013 v Jihlavě, stejně jako v České republice, vyhrál Miloš Zeman nad Karlem Schwarzenbergem. Zisk Zemana v Jihlavě byl 28,8 %, celorepublikově 24,2 %. Ve druhém kole Zeman opět vyhrál. V Jihlavě získal 57 % hlasů, v celé republice pak bezmála 55 %.

Mezi obce, které výsledky voleb takřka věští, patří také Chrudim. První kolo prezidentských voleb v roce 2013 ovládl Miloš Zeman – 24,7 % získal v Chrudimi, 24,2 % po celé České republice. Spolu s ním do druhého kola postoupil Karel Schwarzenberg – 24,2 % získal v Chrudimi, 23,4 % po celé České republice. Ve druhém kole získal Zeman v Chrudimi 53 % hlasů, v celé České republice pak 51,4 bodu.

Vítěze voleb umí určit také v Příbrami. Z pohledu minulých prezidentských voleb taktéž určili místní novým prezidentem Miloše Zemana. V roce 2013 ve druhém kole zvítězil v Příbrami s 53,3 %, celorepublikově obdržel 54,8 %.

Ještě těsněji dopadly výsledky prezidentských voleb v roce 2018. V prvním kole Zeman v Příbrami získal 38,1 %, v celé republice 38,6 %. Velmi těsně dopadly výsledky i ve druhém kole. Zeman v Příbrami vyhrál s 50,3 %, v celé republice obdržel 51,4 %. Kromě výsledků prezidentských voleb se ve výše zmíněných městech shodovala volba místních i s celorepublikovými výsledky voleb do Sněmovny.

Zjistěte jméno vítěze jako první

Redakce CNN Prima NEWS ve spolupráci s agenturami STEM a STEM/MARK nabídla unikátní technologii, díky které oznámila jména dvou postupujících kandidátů ještě před sečtením všech hlasů. Stejnou technologii využije ve druhém kole prezidentských voleb.

„Diváci CNN Prima NEWS se jako první v Česku dozví jména postupujících z prvního kola a následně i vítěze kola druhého. Poprvé jsme tuto technologii použili v loňských parlamentních volbách, kde jsme jako první a téměř přesně odhadli zisk vítězné koalice SPOLU. A to už ve chvíli, kdy průběžné výsledky stále ukazovaly na vítězství hnutí ANO,“ vysvětlil šéfredaktor zpravodajství a publicistiky CNN Prima NEWS Pavel Štrunc.

„Jádrem této volební predikce je, že vycházíme asi ze 13 volebních okrsků, které se chovají voličsky podobně. Při 20 až 25 procentech sečtených hlasů dokážeme odhadnout konečný výsledek poměrně přesně,“ řekl analytik společnosti STEM/MARK Jan Burianec.

Právě díky tomu je pak možné dopočítat, jak budou lidé hlasovat v každé skupině. V závislosti na tom, jak jsou tyto skupiny velké, pak analytici složí poměrně přesný obrázek z celé republiky. „U těch posledních voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2021 jsme měli maximální odchylku něco přes jeden procentní bod,“ doplnil Burianec.

Tagy: