I dětské hračky potřebují čas od času umýt. Děláte to správně?

Děti od narození žijí ve světě hraček. Milují je. Hrají si s nimi, spí s nimi, ztrácí je, nechávají je na těch nejméně předvídatelných místech, válí se všude kolem nás. Jenže, všechny hračky a herní plochy mohou právě být proto zdrojem různých choroboplodných zárodků. Jak před nimi ochránit dítě, když je přitom zcela normální, že si děti zhruba do třech let zcela automaticky při hře vkládají hračky do úst? Jedině pravidelným čištěním a dezinfikováním. A teď, pamatujete, kdy jste naposledy svému dítěti hračky čistili? Pokud si nejste jisti odpovědí, tak hurá do toho. A nebojte se, v tomto článku najdete tipy, jak péči o dětské hračky zvládnete na jedničku.

Hračky pro nejmenší

Většina hraček pro nejmenší je vyrobena z plastu, gumy nebo jiného tvrdého materiálu. Velkou výhodou těchto materiálů spočívá v tom, že se velmi snadno udržují, stačí je totiž velmi snadno umýt s pomocí mýdlové vody. Stačí jen, když hračky vložíte do nádoby s vodou a k čištění pak použijete zubní kartáček s jemnými štětinami. Po pořádném vymydlení hračky opláchněte čistou vodou a nechte je uschnout. Používání saponátů nebo prášku u nejmenších dětí je velmi agresivní. V tomto případě je vhodné používat octový roztok, který představuje jeden z nejšetrnějších způsobů, jak ošetřit plastové a gumové hračky pro nejmenší. Pokud chcete hračky vysterilizovat, můžete je vyvařit a pokud to není možné, použít můžete i sterilizační roztok. Ten vyrobíte s pomocí sterilizačních tablet nebo kapaliny, jež jsou běžně dostupné v lékárnách i některých drogeriích.

Mytí hraček v myčce

Věděli jste, že některé hračky je možné umývat i v myčce? Ulehčuje to práci. Před vložením do myčky musíte nejprve zjistit, které hračky do myčky dát můžete a které ne. Informace najdete na hračce nebo na jejích obalech. Ty, které můžete vložit do myčky, ukládejte takto: do horní přihrádky myčky uložte dětská chrastítka, plastové kostky, velké plastové kelímky a některé hračky do koupele. Myčka je skvělá hlavně pro čištění hraček do koupele, u nichž se po čase může vyvinout i plíseň. Pokud máte tu možnost, zvolte program pro mytí dětského nádobí a hraček, jinak normální nebo dezinfekční cyklus a vyhřívejte na sucho. Všechny hračky, které mohou vyjít z myčky mokré, tak vyložte a usušte je na vzduchu nebo je utřete ručníkem.

Čištění vycpaných zvířat a dětských látkových panenek

Děti své plyšáky milují a dospělí u nich velmi často chybují, když je prostě pouze šoupnou do pračky a vyperou. Tímto způsobem se totiž plyšové hračky poměrně brzy zničí. Některé plyšové hračky mají na štítcích kolikrát uvedeno, že by se neměly prát v pračce. Jiné sice v pračce prát můžete, nikoliv však za tak drsných podmínek. Pokud chcete, aby tyto hračky přežily, dříve, než je vložíte do pračky, tak je vložte také do speciálního pytle na praní. Jestli ho nemáte, nahraďte ho obyčejným povlakem od polštáře. Při naplňování pračky přitom dbejte na to, aby byla středně naplněna. Po vyprání na šetrný program zkontrolujte, zda nejsou uvolněná očka, nitě a jiné přišité aplikace. Jen tak budete vědět, že je plyšák pro vaše dítě bezpečný.

Jak vyčistit plyšové hračky, které nelze prát

Některé plyšové hračky není možné vložit do pračky. Praní by nepřežily v celku. Takové hračky je nutné vyčistit ručně. Nachystejte si pro ně mýdlový roztok, který s pomocí hadříku naneste na hračku. Pak si vezměte druhý hadřík, který budete máčet v čisté vodě a hračku budete postupně z mýdla otírat. Nakonec nechte hračku uschnout na volném vzduchu. Pokud pak hračku chcete zbavit bakterií a roztočů, pomalu a opatrně na ni použijte napařovač oděvů. Nakonec pak plyšáka vysajte s pomocí nástavce na čalounění. Anebo to zkuste jinak…

Vezměte si patřičně velký sáček na zip, vložte do něj hračku a důkladně ji zasypte sodou. Sáček uzavřete, hračku v sáčku důkladně protřepte a nechte několik hodin působit.  Po několika hodinách hračku ze sáčku vytáhněte. Sodu z hračky vytřepte nebo vysajte a podle potřeby dočistěte navlhčeným hadříkem. Soda hračku odmastí a pohltí nepříjemný zápach.

Pro dezinfekci ji pak vložte do nového sáčku na zip a dejte ji na 24 hodin do mrazáku nebo ji v zimě, pokud mrzne, nechte vymrznout venku. Tato skvělá metoda dokáže zbavit hračku roztočů i mikroorganismů. Účinná přitom je nejen u plyšových hraček a ublížit by neměla ani elektrickým strojkům.

A jak čistit elektronické hračky?

Ptáte se a jak čistit elektronické hračky? Nejprve z nich vyjměte všechny baterie a nasaďte zase zpět ochranný kryt. Potom omyjte hračku čistým hadříkem namočeným v teplé mýdlové vodě. Odstraníte jím veškeré nečistoty a špínu. Pečlivě otřete zvlášť ta lepkavá místa, štěrbiny a okolí knoflíků. Nakonec vše opláchněte čistou vodou, přesněji řečeno čistým hadříkem namočeným v čisté vodě. Hračku pak necháte osušit na vzduchu. K dezinfekci hračky použijte dezinfekční ubrousek, alkoholový ubrousek nebo čistý hadřík namočte do roztoku vytvořeného ze 4 čajových lžiček chlorového bělidla a jednoho litru vody. Otřete dezinfekcí hračku a nechte uschnout na vzduchu. Potom ji opláchněte čistým hadříkem namočeným do čisté vody a opět nechte uschnout na vzduchu. Teprve až pak můžete do hračky vrátit baterie a dát hračku dítěti.

Jak čistit dřevěné hračky

Dřevěné hračky jsou poměrně problematické. Jde totiž o porézní materiál, který by rozhodně neměl být namáčen, ani ponořován do vody. Absorpce vody nejenže ničí dřevo, ale může potenciálně podpořit růst plísní. Co ale s nimi? Vytvořte si octový roztok v poměru 1:1. Dejte ho do rozprašovače a postříkejte jím dřevěné hračky. Nechte 5 minut působit a pak všechny dřevěné hračky důkladně otřete suchým hadříkem z mikrovlákna.

Čištění venkovních hraček

Čisté by se měly udržovat nejen hračky, které máte doma, ale i ty, co máte venku, tedy hračky na pískoviště, hračky do bazénu, domečky na hraní a podobně. Hračky venku jsou totiž ještě více ohroženy choroboplodnými zárodky. Jsou tam ptáci, brouci, domácí zvířata. A tak i ony by se měly pravidelně čistit a dezinfikovat. Opláchnout je můžete zahradní hadicí a vydezinfikovat je můžete běžným roztokem z vody a bělidla. Použít na ně však můžete i octovou vodu. Všeobecně se však nečistot u těchto hraček zbavíte wapkou a parním čističem.

Jak často dětské hračky čistit?

Obecně platí, že byste hračky měli čistit podle toho, jak moc si s nimi vaše děti hrají. Pokud je dítě nemocné, třeba, když má rýmu nebo chřipku, je vždy nutné hračky čistit mnohem častěji a vše opakovat i potom, co se uzdraví. Všeobecně platí, že:

  • Hračky z tvrdého plastu a hračky do koupele byste měli čistit a dezinfikovat každý týden.
  • Plyšové hračky, s nimiž děti spí nebo si s nimi každý den hrají, byste měli jednou týdně oprat (ostatně tak jako i jejich povlečení).
  • Podobně by tomu mělo být i v případě elektronických hraček.
  • Hračky, u nichž je největší pravděpodobnost, že budou vloženy do úst nebo upadly na zem, vyžadují větší pozornost a každodenní umývání.

Jaký je rozdíl mezi čištěním a dezinfekcí hraček?

Proč je nutné hračky nejen umývat, ale i dezinfikovat? Čištění fyzicky odstraňuje z povrchu hračky choroboplodné zárodky pomocí mýdla a vody. Dochází u toho rovněž i k odplavování nečistot a špíny. Zatímco dezinfekce zabíjí většinu choroboplodných zárodků na hračkách a zastaví reprodukci choroboplodných zárodků. Přitom platí i to, že před dezinfekcí by měla být hračka vždy nejprve očištěna.

Na co si dávat při čištění a dezinfekci pozor

  • Hračky udržujte vždy podle toho, co mají na štítku. Vždy je proto dobré si jej uschovat.
  • Pozor, nikdy do vody nedávejte hračky na baterky nebo hračky se zvukovým strojkem, mohli byste ji zničit.
Tagy:
údržba dezinfekce péče o hračky