Jak přežít zimu? Tepelné čerpadlo a FVE nebo varianta spotových cen

Opravdová energetická krize, kdy je z kalkulaček nákladů a oznámení dodavatelů patrné, že mnohým domácnostem i firmám vzrostou měsíční platby za energie i o 300–400 % - to je realita nadcházející topné sezóny. Racionální řešení hledají politici, na co se mohou zkusit zaměřit spotřebitelé? S investicí do obnovitelných zdrojů, tepelných čerpadel a FVE, se dříve či později dostanou do pásma relativně přijatelných cen. Slyšeli jste i o spotových cenách za nákup energií? Čtěte dále.

Následující půlrok provětrá peněženky většině z nás. Krize energetického trhu vyvolává potřebu přemýšlet o způsobu získávání tepla i provozu pro vaše domácnosti či kanceláře a provozy. Řešení se nabízí v podobě přechodu na vlastní soběstačný zdroj tepla, ať již tepelná čerpadla pro rodinné a bytové domy, nebo o způsobu kombinace vytápění s fotovoltaikou. Přechod na alternativní zdroj vám v budoucnu ušetří až 70 % nákladů na vytápěníTepelné čerpadlo = sázka na jistotu

Tepelné čerpadlo patří mezi standardní a spolehlivé zdroje vytápění. Důvodem je snadná montáž, technické parametry a zaručená úspora energie, která vám ušetří finance. S tepelným čerpadlem uspoříte až 70 % nákladů na vytápění. Navíc v případě výměny starého kotle za nový dosáhnete i na státní podporu znovu otevřeného programu Nová zelená úsporám, kdy dosáhnete na podporu až 100.000 korun za obytnou jednotku.

Matematika je v případě tepelného čerpadla jednoduchá. Při spotřebě čerpadla pouhé 1/3 za elektrickou energii na pohon jednotky, a využití celých 2/3 energie ze vzduchu či země, jde téměř o bezplatný zdroj tepla pro domácnost.

Tepelné čerpadlo představuje standardní zdroj tepla, který je bezemisní, ekologický a velmi úsporný.

Provoz tepelného čerpadla je bezúdržbový, standardem je záruka sedm let. Jako vhodné řešení se jeví jeho využití nejen na rodinných a bytových domech, ale i na chatách a rekreačních objektech. Jedinou nevýhodou dnešních dní je přesycená poptávka po tepelných čerpadlech, kterou nejsou schopni dodavatelé okamžitě pokrýt. Čekací doby se v tuto chvíli u čerpadel pohybují v rozmezí půl roku až rok, a zatím není výhled zlepšení dodávek. Důvody kromě poptávky jsou i nedostupnost komponentů na trzích, u některých výrobců nedostatečné předzásobení skladových zásob. Společným jmenovatelem pro montážní i dodavatelské firmy tepelných čerpadel je omezená kapacita montážníků a jejich celkový nedostatek. Proto i firmy, které by mohly instalovat tepelné čerpadlo dříve, odkládají instalace u klientů z důvodu nízkých kapacit pracovníků na montážích.

Fotovoltaika mantrou roku 2022

Při procházkách městskými zástavbami či průmyslovými objekty v Česku v posledních měsících si nelze nevšimnout, že fotovoltaické systémy (FVE) rostou na střechách objektů jako houby po dešti. Češi zkrátka ve snaze získat úsporu pro domácí rozpočet za energie vzali dodavatelé fotovoltaiky útokem.Není se čemu divit, jako ideální kombinace pro úsporu energií, se jeví jednoznačně kombinace tepelného čerpadla s fotovoltaikou. Když máte na střeše či pozemku prostor pro solární panely a unesete vstupní investici, je návratnost investice velmi blízko v horizontu několika let. Z hlediska návratnosti investice má fotovoltaika s teplou vodou dle odborníků průměrnou návratnost kolem šesti až sedmi let, pro fotovoltaiku s bateriemi se návratnost pohybuje kolem 10 let. Životnost samotné elektrárny se pohybuje kolem 25 let.

Nákup elektřiny za spotové ceny, jak je využít?

Hodně lidí, kteří mají instalovanou fotovoltaiku a měření po čtvrthodinách, resp. hodinách, mají možnost nakupovat energie za tzv. spotovou cenu a díky tomu odebírají elektřinu v každou hodinu za jinou cenu. Pro ty, kteří neví, co představuje nákup elektřiny za spotové ceny, jde o nákup ceny za energie, která se mění na základě ceny energií na burze. Není tedy fixovaná, jak to zná většina spotřebitelů, ale mění se několikrát za den. Podmínka, kterou musí odběratel splnit, je povinnost mít distributorem nainstalovaný 4Q elektroměr, jehož dodavatelem je v Česku společnost ČEZ Distribuce. Domy s fotovoltaikou mají chytrý elektroměr z principu všechny a nově se zavádí plošně na všechna odběrná místa se spotřebou vyšší než 6 MWh/rok, tedy s tepelným čerpadlem to bude brzy zahrnovat i všechna odběrná zákaznická místa.

Distributorem je společnost, která k vašemu odběrnému místu vede dráty. Takže zpravidla jde právě o ČEZ Distribuce. Po splnění podmínek pro odběr za spotové ceny, nakupujete energii od obchodníka, od kterého kupujete, nebo kterému prodáváte elektřinu. Toho si zvolí každý spotřebitel svobodně dle preferencí.Cena energie je určena den dopředu pro každou hodinu. Co se týká aktuálního vývoje cen, tak například ještě v červenci se režim spotových cen mnohdy velice vyplatil. Zde je příklad gigantického rozdílu ceny během dne o víkendu 16. července 2022, kdy spotřebitelé nesvítí (50€/MWh) a nocí, kdy svítí více (350€/MWh). Rozdíl 7.5Kč/KWh dává téměř prostor i pro uložení do zásobníku baterie přes den v běžném režimu odběru ze sítě a v noci elektřinu do sítě vracet zpět. Provoz baterie stojí 3 - 4Kč/kWh.

Horší je aktuální vývoj cen na přelomu srpna / září, kdy se denní a noční rozdíly v cenách za MWh liší pouze o malé částky, kdy se celkově pohybují velice draze. Je to ale dáno nejhlubším propadem trhu z geopolitických a lokálních důvodů předzásobení a skupování energie státy, které šponují ceny vzhůru i nad 1000 €/MWh. Zde je nutný zásah Evropské či české politické reprezentace a přechodné využití nástrojů typu zastropování cen na určité úrovni.

Smart řešení nastavení tepelného čerpadla na spotový režim

Co si představit pod spojením tepelné čerpadlo a spotový režim? Pokud regulační systém tepelného čerpadla načítá aktuální spotové ceny elektrické energie a na základě jejich hodnot upravuje své chování, může minimalizovat spotřebu v době drahé energie. V případě funkce vytápění systém v době levné energie zvýší svůj výkon a do otopného systému naakumuluje energii, díky které může v době vysoké ceny snížit výkon nebo úplně odstavit jednotku tepelného čerpadla a omezit tak spotřebu elektrické energie.

Podobně lze nastavení využít pro funkci ohřevu vody, kdy tepelné čerpadlo, resp. jeho regulace optimalizuje ohřev TUV tak, aby vždy byla k dispozici teplá voda podle nastavení uživatele, ale umožňuje v době nízké ceny ohřát zásobník TUV na vyšší teplotu. Díky tomu bude v zásobníku větší zásoba vody a systém se nemusí spustit ve večerní špičce, v době drahé energie.

Díky mnohaletým zkušenostem a vývoji svého řešení se adaptoval na trendy určování flexibilních cen i plzeňský výrobce tepelných čerpadel AC Heating. „Již nyní dokážeme přizpůsobit běh našeho tepelného čerpadla tak, aby topilo více v době, kdy bude trhem stanovený režim levnější ceny a naopak utlumit jím čerpaný objem elektřiny ve chvíli, kdy bude tarifní režim určovat dražší ceny nákupu elektřiny,“ uvedl vedoucí pracovník společnost KUFi INT, zhotovitele čerpadel AC Heating, pan Ing. Jiří Polívka.Přehledy dodavatelů spotových cen najdete například na webu OTE. Existuje i přehled nabídky tzv. bez dodavatele, dostupná na webu https://www.bezdodavatele.cz/.

Tagy: