Gott věděl, že mu nezbývá čas. Narozeniny slavil předčasně, Dominika mu nedala spát

Před sebou měl oslavy 80. narozenin, přitom už od lékařů věděl, že umírá a moc času mu nezbývá. Netušil, jestli se životního jubilea vůbec dožije. Čekaly ho tak poslední prázdniny. Ve své knize Má cesta za štěstím Karel Gott detailně popsal, co všechno chtěl ještě stihnout.

Narozeniny nakonec Gott oslavil předčasně. Den po první velké oslavě v Divadle Na Jezerce, která se uskutečnila už v červnu, tedy měsíc před jeho narozeninami, odletěl s rodinou k moři. Dovolenou mu jako dárek zaplatil jeho blízký přítel, zámožný podnikatel Leon.

„Věděl, že už dávno do normálních aerolinek nesmím, tak mi splnil přání ještě jednou vidět moře. Bylo mi jedno, kam mě vezme, hlavně ať mohu ještě naposledy dýchat ten blahodárný mořský vzduch. To, že nakonec vybral Sardinii, jsem vnímal jako další bonus. Ne že bych byl na tomto ostrově poprvé, ale nikdy mě nepřestala okouzlovat jeho krása,“ uvedl ve své knize Gott.

Na Sardinii ho Leon dopravil svým soukromým tryskáčem a Mistr si chvíle u moře maximálně užíval. „Snažil jsem se nemyslet na to, co bude po mém návratu domů. Dny v nemocnici... udržovací léčba... další transfuze,“ popsal Gott.

Napětí na rodinné sešlosti

Když se vrátil domů, čekaly ho další oslavy. Narozeninový den strávil poblíž Mariánských Lázní, v Leonově sídle. „Šokoval mě obrovským dortem s dvaačtyřiceti Slavíky. Připravil slavnostní oběd, na který k mému dalšímu překvapení přizval mého svědka z Las Vegas Marka a bývalého souputníka Ladislava Štaidla,“ prozradil nadšeně zpěvák.

Na konec července naplánoval rodinnou sešlost, která mu už několik dní, jak přiznal, nedávala spát. Měla totiž přiletět dcera Dominika s manželem Timem z Finska.

„Byl jsem přesvědčený, že naše rodinné narozeninové setkání je zřejmě poslední příležitost, kdy uvidím všechny dcery pohromadě. Proto mi to nedalo a zkusil jsem se Dominiky ještě před jejím příletem zeptat, jestli by u naší rodinné oslavy nemohla být Olga Špátová s kamerou (o Karlovi Gottovi točila poslední dokument, pozn. red). Souhlasila. Byl jsem rád, že budu mít konečně ve filmu všechny své čtyři holky společně,“ zmiňuje Gott.

Rodinná sešlost v kompletní sestavě ho dojala, nakonec ovšem převládaly spíše smíšené pocity. „Přes nezávazná témata hovoru to bylo s Dominikou a Timem zvláštně rozpačité setkání. Na Dominiku před domem čekali novináři z bulváru, se kterými plánovala jet na druhou večeři, proto se pochopitelně nikomu moc nechtělo mluvit o čemkoli závažném,“ nastínil také legendární zpěvák.

Kvůli horečkám opustil předčasně oslavu

Poslední oslava Gottova životního jubilea se odehrála v srpnu na malebném statku ve Stanovicích poblíž Karlových Varů. Mistr pozval své příbuzenstvo, sestřenice, dceru Lucku s vnuky, přátele z branže, kteří se nemohli zúčastnit první oslavy v Divadle Na Jezerce, a další kamarády. Nechyběla například Dagmar Havlová nebo Jiřina Bohdalová.

„Ivanka pro mě i pro ostatní měla připraveno ještě jedno překvapení. Olda Kaiser mi namluvil už pro večer v Divadle Na Jezerce speciální dárek. Nepodařilo se jej však vyexportovat včas, a tak se tehdy pozornosti nedočkal. Má žena proto dárek schovala pro tuto příležitost. Olda předaboval scénu z filmu Sedm statečných. Všichni se smáli tak, že málem padali ze židlí,“ popsal zpěvák.

Během oslavy se mu ale zdravotně přitížilo. „I přes tu večerní teplotu jsem nakonec společensky vydržel poměrně dlouho. Zábava pokračovala do hluboké noci, možná až do brzkého rána, ale na mě se, myslím, nikdo nezlobil, když jsem se plný těch nejkrásnějších emocí vytratil už kolem desáté hodiny večerní,“ přiblížil Karel Gott.

Zbytek srpna už strávil v klidu na chalupě v Doubici. „Jen já, rodina, příroda a jazz, který neustále posloucháme s Charlottkou. Raduji se! Dožil jsem se konce léta, kdy mohu být ještě tady,“ napsal do poslední kapitoly své knihy.

Za měsíc – 1. října – zemřel.

Tagy: