Jako po bombardování. Lesy na Olomoucku ničí zákeřná houba, dostane se všude a lék chybí

Obrovský a stále se zvětšující problém, říkají odborníci o houbě, jež se rychle šíří Evropou a zabíjí vzrostlé jasany. U Horky nad Moravou na Olomoucku musí napadené stromy kácet i v chráněné krajinné oblasti. Lék na nebezpečnou chorobu zatím chybí.

Jako po bombardování to vypadá na oblíbeném výletním místě – na cestě z Horky na Loveckou chatu. Na vině je jednak špatný stav velké části dubů, lip a topolů, ale hlavně mikroskopická houba s názvem chalara fraxinea. Ta jako první napadá nejtenčí větvičky jasanů a pak pomalu prorůstá celým stromem.

„V letním období strom ztrácí listy, které se snaží rychle nahradit novými. Ty jsou v první fázi ve shlucích. A jak houba postupuje dále stromem, dochází k odumírání letorostů,“ uvedl pro CNN Prima NEWS předseda představenstva Lesů města Olomouce David Janásek.

Větve se následně odlamují a ohrožují chodce a cyklisty. Koruna postupně prořídne a ve chvíli, kdy houba dojde kmenem až ke kořenům, je konec. „To se projevuje v dřevě ohraničenými černými částmi, kdy dochází k ucpání jeho cév houbou,“ popsal Janásek.

Místní jsou tím, co vidí v lese, zděšení. Situaci ale rozumí. „No já vím, že se tam kácí. I na hrázce dost, protože jsou tam špatné stromy. Není to už tak pěkné, jak to bylo. Chápu to, je to potřeba,“ popsal jeden z místních. „Pokud se dá nějaká nová výsadba, bude to dobré,“ doplnil další.

Lék na chalaru zatím neexistuje. Mikroskopické houby se šíří vzduchem a ve větru se dostanou prakticky všude. „Bojujeme s tím už několik let a nevypadá to, že bychom byli na konci. Snažíme se napadené stromy dostat z lesa co nejrychleji pryč,“ upřesnil Janásek.

Lesníci slibují, že ve chvíli, kdy vytěžené dřevo zmizí, vysadí na holiny okamžitě nové stromy. Kácení přitom ještě neskončilo. Stejný problém řeší na střední Moravě například také ve Střeni, kde se houba objevila před šesti lety. Vůbec poprvé přitom u nás experti zaznamenali výskyt chalary v devadesátých letech. Od té doby se rychle šíří.

Tagy:
houby kácení Olomoucký kraj Olomouc kácení lesů jasan Horka nad Moravou Horky