Jako v Čelistech? U Irska začal hon na velkého bílého žraloka, vědci slibují průlom

Vědci u pobřeží Irska a Velké Británie pátrají po velkém bílém žralokovi. S výzkumem začala nezisková organizace Ocearch, která chce dokázat, že tito predátoři v oblasti skutečně žijí. S informacemi přišel web Sky News.

Že by se v irských nebo britských vodách nacházel velký bílý žralok, by byla rarita. Přesto tým vědců doufá, že zatím neoficiální pozorování tohoto predátora potvrdí a alespoň jednoho jedince najde. „Byla by to největší věc, které bychom na vodě kdy dosáhli,“ uvedl podle Sky News zakladatel americké společnosti Ocearch Chris Fischer.

ČTĚTE TAKÉ: Vědci našli v útrobách žraloků kokain. Jak se jim dostal do těla?

S výzkumem začali u ostrova Great Blasket v Co Kerry, který je domovem velké populace tuleňů šedých. Ti jsou pro velké bílé žraloky ideální potravou. Nicméně po desetiletí zůstávala možnost výskytu těchto dravců v oblasti pouze zbožným přáním. Pozorování nikdy nebyla potvrzena.

Odborník Richard Peirce zkoumal asi stovku údajných pozorování velkého bílého žraloka ve vodách Spojeného království, asi tucet z nich podle něj mohl být věrohodný.

Podle Sky News se vyskytuje malá a ohrožená populace velkých bílých žraloků ve Středozemním moři. Právě odtud by predátoři mohli podle vědců migrovat až do východní části Atlantiku a do britských a irských vod, kde by měli vhodné podmínky.

„Myslím, že vzhledem k podmínkám, které máme v Británii a Irsku – teplota vody, druh dostupné potravy i biotopy na mořském dně – je tu opravdu dobrá šance. Celý tento region je pro ně vhodným místem,“ vysvětlil expert na žraloky doktor Nick Payne z univerzity v Dublinu.

Web Mirror připomněl, že v Evropě byl žralok oficiálně zpozorován v Biskajském zálivu v roce 1977. Mladou samici viděli u francouzského pobřeží u La Rochelle.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Moře zbarvené krví a mrazivé záběry. Žralok útočil na texaské pláži, zranil čtyři lidi

Tagy: