Jansta: O pomoc žádají tři tisíce klubů. Amatéři by mohli začít sportovat za 14 dní

Miroslav Jansta

Jaké jsou dopady koronavirové krize na český sport? Jak se v něm rozdělují miliony? A proč mezi dvěma mocnými muži české sportovní scény – šéfy České unie sportu a Českého olympijského výboru – panuje napětí? Hostem pořadu K věci CNN Prima NEWS byl předseda České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta.

„Tři tisíce klubů nás požádaly o pomoc,“ prohlásil Jansta v pořadu K věci. Klubů, které jsou v existenčním ohrožení, však může být více. Přesné číslo ale nezná. „Vyvíjí se to každým týdnem,“ doplnil šéf ČUS.

Kluby všeobecně ovšem jsou kvůli pandemii koronaviru ve špatné situaci. Některé sice měly určité finanční rezervy, ale podobně jako restaurační podniky je dle Jansty spotřebovaly již během jarní vlny.

Stát pro sportovní kluby uvolnil miliardu korun. Peníze mohou čerpat právě kvůli pandemii. Jansta sice pomoc státu vítá, ale zároveň dodává, že na ni je velmi obtížné dosáhnout.

„Byrokracie a nastavení systému,“ shrnuje Jansta hlavní důvody, proč tomu tak je. Pomoci by v této oblasti mohla Národní sportovní agentura fungující pod vládou. Agentura pod vedením poslance hnutí ANO Milana Hniličky se však podle něj právě tvoří a navíc v těžké době. S Hniličkou, který je zároveň bývalým hokejovým brankářem a dlouholetým reprezentantem, je dle svých slov v každodenním kontaktu.

Aktuálně se znovu rozjíždějí profesionální úrovně některých sportů, ale drtivá většina českých sportovců na profi úrovni nepůsobí. I amatérům by však podle Jansty mohlo být poměrně brzy umožněno opět trénovat. Šéf ČUS odhaduje, že by k tomu mohlo dojít již za 2, maximálně 3 týdny, ale pouze pokud aktuální stav, kdy se snižují počty nakažených, potrvá i nadále.

Jansta: Po obžalobě jsem chtěl abdikovat

Na přetřes přišel i Janstův spor s předsedou Českého olympijského výboru (ČOV) Jiřím Kejvalem. Jansta mu dle svých slov vyčítá především nehospodárnost ČOV a také korupční jednání. Sám v pořadu K věci řekl, že situace, kdy mezi nimi pokračuje napětí, určitě není příliš dobrá.

Přitom právě Jansta je aktuálně obžalován v kauze přerozdělování dotací. U soudu například vypověděl, že mu vadí, že jeho ČUS dostává méně peněz než právě ČOV. Jeho spolek má přitom největší členskou základnu v ČR, zatímco ČOV počet členů nezveřejňuje.

Kvůli své obžalobě Jansta prý neváhal nabídnout svou rezignaci na post šéfa ČUS. „Já jsem okamžitě po obžalobě chtěl abdikovat, ale ostatní mě přesvědčili, abych zůstal,“ řekl Jansta s tím, že by on sám rád někoho místo sebe navrhnul, ale „nikdo nechtěl“.

Rozhovor Tomáše Vzorka s Miroslavem Janstou si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy:
Google CNN Prima NEWS Český olympijský výbor K věci ANO 2011 Milan Hnilička Miroslav Jansta Česká unie sportu Jiří Kejval Sport koronavirová recese pandemie covidu-19 Česká unie sportu, z.s.