Japonsko nabízí českým podnikatelům mnoho příležitostí. Jednou z nich je i EXPO 2025, říká Kansuke Nagaoka

Se Zemí vycházejícího slunce máme více společného, než bychom čekali. Jako jedna z největších ekonomických mocností světa Japonsko výrazně investuje do mezinárodní pomoci a rozvojových projektů. Právě díky těmto aktivitám je jeho ekonomika třetí největší na světě a představuje tak významnou asijskou velmoc. Tyto mezinárodní projekty a investice se značně promítají i do české ekonomiky, jelikož Japonsko je jedním z nejvýznamnějších zahraničních investorů a zaměstnavatelů v České republice.

Na českém trhu aktuálně působí přibližně 280 japonských společností a objem jejich investic je zde druhý nejvyšší hned po Německu.

„Japonské společnosti začaly investovat v České republice už v polovině 90. let. Od té doby se jejich počet v Česku stále zvyšuje,“ říká v rozhovoru pro CNN Prima NEWS japonský velvyslanec Kansuke Nagaoka.

Japonsko jako země možností

Japonsko je známé svým stabilním právním prostředím. Nejenže patří mezi tři největší světové ekonomiky, ale zároveň se může pochlubit trhem s vysokou koupěschopností. V neposlední řadě je Japonsko stabilním partnerem České republiky v regionu východní Asie.

Japonský trh tak nabízí českým firmám řadu exportních příležitostí, přičemž je charakteristický trvalým zájmem o inovace a nové produkty. Vysoké nároky na kvalitu a důraz na spolehlivost z něj činí atraktivní, ale náročné prostředí. Pokud se v něm ale některá ze zahraničních firem prosadí, má velký potenciál uspět i na dalších významných asijských trzích. Nejen to jsme v Interview PLUS probírali s japonským velvyslancem Kansuke Nagaoka.

Kdo je nový japonský velvyslanec Kansuke Nagaoka?

Japonská ambasáda, která sídlí v centru Prahy, v březnu tohoto roku přivítala nově jmenovaného velvyslance pro Českou republiku, kterým se stal pan Kansuke Nagaoka. Velmi vzdělaný a vážený diplomat, svoji novou roli přijal s velkým nadšením. Jeho diplomatickou kariéru ale začal už v roce 1989, pár měsíců před pádem Berlínské zdi. Od té doby pracoval hlavně pro záležitosti Blízkého východu. Práce ve střední Evropě je pro japonského velvyslance novou zkušeností. S nadšením ale říká:

„Česko mě zaujalo hned na první pohled. Nejen krásnou přírodou a svou rozmanitostí, ale samozřejmě svou bohatou historií a v neposlední řadě lahodným pivem,“ dodává s lehkým úsměvem.

My Češi samozřejmě víme, že s pivem se pojí i něco dobrého k snědku: „Někdy se mi zdá, že v české kuchyni je toho na Japonce trochu moc. Ale je úžasné, jak se vše dá krásně zkombinovat s dobrým pivem, které z každého jídla udělá gastronomický zážitek. Já jsem si oblíbil vepřové koleno. To je prostě fantastické.“

Bezpečnost a blízká vojenská spolupráce Česka a Japonska

Když si odmyslíme kulturní zážitky, mezi které česká gastronomie rozhodně patří, tak hlavní mise a úkoly spojené s diplomatickými vztahy jsou leckdy nelehké a právě o tomto tématu promluvil japonský velvyslanec v Interview PLUS. Také vysvětlil, jaké konkrétní úkoly a cíle v jeho současné roli v diplomatických vztazích mezi Japonskem a Českou republikou jsou.

„Máme skvělé vzájemné vztahy v oblasti politiky, obchodu, ekonomiky a také kultury. Mým úkolem je tyto oblasti ještě více podpořit a rozšířit. Navíc bychom se měli zaměřit na prohloubení spolupráce v oblasti bezpečnosti a obrany, stejně jako ve vědě a výzkumu,“ uvedl velvyslanec.

Pro budoucnost jsou ekologicky šetrné výrobky mimořádně důležité

Česká republika udržuje dlouhodobé obchodní vztahy s Japonskem, kde hrají japonské společnosti významnou roli, především v automobilovém průmyslu. Mezi klíčové hráče patří například Toyota a Denso (red. klimatizace do aut), které vyrábějí produkty nejen pro český trh, ale také exportují do dalších zemí EU a mimo ni.

Druhou významnou oblastí aktuální spolupráce je výroba tepelných čerpadel. Společnost Panasonic, původně známá výrobou televizorů, dnes vyrábí i ekologicky šetrná tepelná čerpadla, což odráží posun směrem k udržitelným technologiím a novým investicím.

„Ekologicky šetrné výrobky jsou novým cílem japonských společností.“ říká v rozhovoru Kansuke Nagaoka.

Kybernetická bezpečnost jako klíčová výzva 21. století

Kybernetická bezpečnost a obrana jsou dnes jedním z nejdůležitějších témat v mezinárodních vztazích. I když si to mnoho lidí neuvědomuje, Japonsko a Česká republika v této oblasti úzce spolupracují. Současná situace, nejen v Evropě, ale i ve východní Asii, je velmi křehká, což potvrzují četné kybernetické útoky a dezinformační kampaně z minulosti.

Japonský velvyslanec v České republice proto zdůrazňuje potřebu posílit vzájemnou spolupráci v oblasti bezpečnosti, přičemž jako klíčové označuje kybernetickou a ekonomickou bezpečnost. Obě země podporují tento záměr prostřednictvím společných iniciativ Ministerstva zahraničních věcí a Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, které se zaměřují na zajištění stability a bezpečnosti v kybernetickém prostoru.

Přípravy v Osace na EXPO 2025 jsou v plném proudu

Světová výstava EXPO 2025, kterou bude hostit japonská Osaka, slibuje být velkolepou událostí. Přestože přípravy provázely počáteční problémy s rostoucími náklady a nedostatkem pracovních sil, nyní probíhají bez komplikací. Organizátoři očekávají, že výstavu navštíví až 30 milionů lidí.

„Český pavilon se začal stavět letos v květnu a vše probíhá, dle informací, doposud bez jediného zádrhelu. Sám o sobě je tento pavilon unikátní, protože bude postaven z českého dřeva a českého skla, které se postupně dováží do Japonska,“ říká velvyslanec.

Kansuke Nagaoka vyjádřil nadšení nad českou účastí a věří, že EXPO 2025 se stane ideální příležitostí pro Čechy i Japonce lépe se vzájemně poznat. Doufá také, že se podaří otevřít přímé letecké spojení mezi Prahou a Tokiem.

.

Tagy: