Jídla v restauracích oproti loňskému roku zdražila až o 20 procent. Průměrně tak obědy v Česku aktuálně stojí kolem 180 korun. Podle restauratérů za to může především skokový nárůst cen energií. Část lidí proto návštěvy stravovacích zařízení omezuje.
V šesti největších restauracích ve Zlíně se ceny poledních „meníček“ pohybují od 125 do 199 korun. Reportér CNN Prima NEWS zašel do jedné z nich. Za roštěnou s rýží zaplatit 155 korun. Oproti loňsku v ní zdražili obědové menu asi o 15 procent. Přesto se k nim hosté postupně vrací. V uplynulých měsících se dostali téměř na stejný počet jako před covidem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rekordní růst cen v Česku. Vejce zdražila o 85 procent, nejvíce v Evropské unii
„Je to trochu jako na houpačce,“ popsal vrchní číšník Ondřej Koňárek. „Chodíme výjimečně, většinou se snažím vařit sama, protože když si uvařím na více dní, tak to vyjde levněji,“ vysvětlila jedna ze zákaznic. „Když si vezmete ještě polívku zvlášť, tak když to člověk spočítá, tak nechá dvě stovky jen tak,“ doplnil další.
Tempo inflace zpomalilo, přibrzdil růst cen energií. Pomohl zásah státu, řekl ekonom
Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku letos v únoru zpomalil z lednových 17,5 procenta na 16,7 procenta. Oznámil to v pátek Český statistický úřad (ČSÚ). Ke zpomalení inflace přispělo podle statistiků hlavně zmírnění růstu cen týkajících se bydlení, například elektřiny a plynu. Meziměsíční inflace poklesla ještě výrazněji než meziroční, potraviny však stále zdražují. Zatímco v lednu rostly ceny meziměsíčně o šest procent, v únoru už jen o 0,6 procenta.
Zdražit museli i v další ze zlínských restaurací. A to rovnou o 20 procent. „Veškeré vstupy zdražily, jen za energii platíme čtyřnásobek. Před covidem jsme platili nějakých 130 tisíc, teď platíme 550 tisíc,“ uvedl provozovatel Zdeněk Babulík.
Polévka ve Sněmovně za 15 korun
Za oběd si připlatíte i v Českých Budějovicích. Zatímco ještě před rokem tam v průměru polední menu stálo 150 korun, letos host zaplatí 170. „Je to asi stejné jako všude, ale neříkám, že je to málo,“ uvedl jeden z obyvatel.
Pokud se vám ceny polívek či hlavních jídel zdají vysoké, tak vězte, že stále existují místa, kde ceny jako by zamrzly v čase. Například ceny v jídelně v Poslanecké sněmovně v Praze byly vždycky lidové. A že se tady časy příliš nemění, si všiml i bývalý premiér Andrej Babiš. „Jsem v šoku z toho, že tam mají špenátovou polévku za 15 korun, nebo včera jsem měl čočkovou polévku s klobásou za 16 korun“ uvedl Babiš v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.