Je to kluk! Vědci studující kosatky se podělili o radostnou novinu

Středisko pro výzkum velryb potvrdilo, že novorozené mládě kosatky Tahlequah je sameček. Příběh jeho matky před dvěma lety plnil titulky médií po celém světě. Po dlouhých sedmnáct dní s sebou stovky kilometrů nosila svou novorozenou dceru, která zemřela půl hodiny po porodu.

Vědci odhadují, že se malá kosatka narodila 4. září. Pohlaví mláděte vědci určili z fotografií, které pořídili 22. září nedaleko Point Roberts. Podle vědců je novorozené mládě hodně temperamentní a divoké. Sameček evidovaný zatím jen pod značkou J57 je druhým přeživším mládětem samice Tahlequah. Tím prvním je jeho starší bratr J47, který letos oslaví desátý rok života. V roce 2018 se jí narodila i holčička, která ale přežila jen půl hodiny. Tahlequah nosila mrtvé mládě více než dva týdny na svém nose. V nošení se s ní střídali i další členové rodiny. Odborníci se domnívají, že kosatky tak vyjadřovaly svůj zármutek nad ztrátou tolik očekávaného nového člena rodiny.

I přesto, že každá nově narozená kosatka je velkou nadějí pro budoucnost celé ohrožené rodiny, vědci tajně doufali, že i toto mládě bude samička. „Holky se můžou stát matkami,“ vysvětluje Ken Balcomb, ředitel Střediska pro výzkum velryb. „A samozřejmě nepotřebujete tolik kluků, když máte dva samce, kteří jsou otci většiny potomků v této populaci.“ V současnosti se populace Jižních rezidentů, ke které patří i rodina Tahleuqah a jejího mláděte, skládá z 39 samic, 33 samců a jednoho loňského mláděte zatím neznámého pohlaví. Z tohoto počtu je však v reprodukčním věku jen 27 samic a 17 samců. Před několika dny vědci potvrdili přítomnost dalšího novorozence ve stádu, zatím si však nejsou jistí jeho zdravotním stavem.

Narození J57 vědci však i tak vítají – znamená to, že se kosatky stále mohou rozmnožovat. Jejich reprodukční schopnosti totiž ohrožuje nedostatek potravy a s ním spojená podvýživa, ale i znečištění moří či stále větší podmořský hluk.

Tagy: