Čajové sáčky jsou zdrojem mikroplastů. Několik vědeckých studií v poslední době varovalo před obrovským množstvím částeček, které se tímto způsobem dostávají do lidského těla. Jaký to má dopad na naše zdraví?
Pití čaje je prospěšné, přináší organismu spoustu důležitých látek. Jenže má i odvrácenou stranu, pokud jde o čaj v sáčku – do těla se dostává i materiál, z něhož je obal vyrobený.
Když vědci zkoumali obsah těžkých kovů v čajových sáčcích, ve většině vzorů zjistili toxickou kontaminaci prvky, jako jsou olovo a hliník. „Všechny čaje obsahovaly olovo, přičemž 73 procent čajů vařených po dobu 3 minut a 83 procent čajů vařených po dobu 15 minut obsahovalo olovo v množství, které je považované za nebezpečné pro konzumaci během těhotenství a kojení. Obsah hliníku překračoval doporučené hodnoty ve 20 procentech čajů,“ popsala práce vědců z kanadské University of Alberta. Tato již starší studie (z roku 2013) přímo uvádí, že těžké kovy mohou vést k různým zdravotním problémům.
ČTĚTE TAKÉ: Neodstraňujme odpad z oceánů. Mohlo by to způsobit katastrofu, tvrdí nový výzkum
Méně prozkoumaným problémem jsou mikroplasty. Většina čajových sáčků se dnes vyrábí z umělé hmoty – buď z nylonu, nebo z polyethylentereftalátu (PET). Podle výzkumu McGillovy univerzity může pouhý jeden plastový sáček uvolnit do šálku čaje neuvěřitelné množství mikroplastů. Může jít až o 11,6 miliardy částeček mikroplastů a další asi tři miliardy ještě menších nanoplastů.
„Množství částic nylonu a polyethylentereftalátu uvolněných z obalů čajových sáčků je o několik řádů vyšší než množství plastů, které bylo dříve zaznamenáno v jiných potravinách,“ varují vědci.
Velmi podobně dopadla i další studie, kterou provedli experti z amerického institutu NIST. „Hlavním výsledkem je, že plastové částice jsou všude, kam se podíváme. Je jich hodně. Jsou jich biliony na litr,“ řekl chemik Christopher Zangmeister z NIST. Vědci upozorňují, že do vody se může ze sáčku uvolnit až jedno procento jeho hmoty.
Je to problém? Nevíme, přiznává věda
Tyto drobné plastové částice se ukazují jako velký problém, a to především proto, že jsou prakticky všude a jejich odstranění z našeho životního prostředí je složitou záležitostí. „Nevíme zatím, jestli mají na lidi nebo zvířata negativní účinky. Máme jenom vysokou jistotu, že tam jsou,“ přiznává Christopher Zangmeister.
Výše uvedená studie z McGillovy univerzity se těmto účinkům částečně věnovala. Vědci samozřejmě nemohli experimentovat na lidech, a tak vyzkoušeli, co dělá odpovídající množství s bezobratlými. „Počáteční posouzení akutní toxicity pro bezobratlé ukazuje, že vystavení pouze částicím uvolněným z čajových sáčků způsobila behaviorální a vývojové účinky závislé na množství,“ zní závěr.
Před čtyřmi roky se touto otázkou zabývala i Světová zdravotnická organizace (WHO), jejíž výzkum je spíše uklidňující: Množství mikroskopických částic plastu, které se v současné chvíli vyskytuje v pitné vodě, zatím nepředstavuje pro její konzumenty vážnější zdravotní riziko. WHO ve vyjádření uvádí, že plastové částice větší než 150 mikrometrů (jedna miliontina metru) člověk v zásadě nevstřebává. Příjem o něco menších částic by měl být rovněž omezený.
Zpráva varuje před nebezpečím, které může přijít v budoucnosti. Pokud bude plastů ve vodě přibývat stávajícím tempem, mikroplasty by v horizontu jednoho století mohly představovat všeobecné ohrožení vodních ekosystémů. To by pak mělo neblahý vliv i na zdraví lidí. „Musíme zastavit rostoucí míru plastového znečištění po celém světě,“ uvedla Maria Neirová, ředitelka oddělení veřejného zdraví WHO.
Řešení – alespoň co se týče pití oblíbeného nápoje – je přitom snadné. Sypané čaje mohou nabídnout pohodový šálek s vyšší koncentrací zdravých živin – a bez plastu. A bez umělohmotných obalů jsou čajové lístky kompostovatelné a biologicky rozložitelné, rychle a přirozeně se rozkládají na živiny, které podporují zdravou půdu.