Děti jen fandily svému týmu. Musíme se ohradit, vysvětluje Hamáček předvolání velvyslance

Výhru Sparty na Glasgow Rangers sledovaly na stadionu především děti

Rasistické děti na Spartě

Česko se proti nařčení z rasistického chování musí ohradit, uvedl v Hlavních zprávách ministr vnitra Jan Hamáček. Podle něj šlo jen o podporu českého týmu ze strany malých sportovců. Po jarním incidentu mezi Ondřejem Kúdelou ze Slavie a záložníkem skotských Rangers Glenem Kamarou se klub i finský hráč znovu ohánějí údajným rasismem, tentokrát po zápase se Spartou.

„Všichni se shodneme, že rasismus nemá ve sportu žádné místo. To, co se dělo na zápase, ale nebyl rasismus. Bylo to sportovní fandění dětí, které podporovaly svůj tým,“ uvedl pro CNN Prima NEWS ministr vnitra Jan Hamáček.

Jednalo se podle něj o zcela normální chování. Ministr vnitra proto odmítl akceptovat nenávistné komentáře ze strany Velké Británie směrem k České republice. Jako o zkaženém ovoci se totiž o Češích vyjádřil mimo jiné činovník Skotské fotbalové asociace. „Nebudeme akceptovat obvinění nevinných dětí i celé společnosti. Britská strana se musí dozvědět, že se ohrazujeme,“ dodal Hamáček s odkazem na to, že si šéf diplomacie a jeho bývalý náměstek Jakub Kulhánek předvolá britského velvyslance.

Byli úžasní, chválil děti Vrba

Na Letné to byl ve čtvrtek večer velký fotbalový svátek. Sparta proti Rangers v duelu Evropské ligy. Pražané měli kvůli rasistickému chování fanoušků ze začátku srpna uzavřený stadion, ovšem díky výjimce od UEFA mohlo utkání navštívit téměř jedenáct tisíc školáků, začínajících fotbalistů, zkrátka dětí od šesti do čtrnácti let.

Kvůli incidentu ze souboje Slavie a Rangers ale malí fanoušci vedle podpory Sparty připomněli Kamarovi, že v Česku oblíbencem není. A to při téměř každém dotyku s míčem. Potleskem ho pak v 74. minutě vyprovodili po druhé žluté kartě do šaten. Atmosféru, kterou vytvořili, si pochvalovali sparťanští hráči i trenér Vrba.

„Byli prostě úžasní a zaslouží si obrovskou pochvalu, takže já jim za to moc děkuji,“ komentoval podporu Pavel Vrba. „Když jsme vyběhli, naběhla mi husí kůže, a ne že by mi bylo do pláče, ale možná trošku jo – nevím, jestli to bylo tou energií, ale bylo to něco, co jsem v životě nezažil,“ popsal fotbalista Dávid Hancko.

Jiného názoru je ovšem britská veřejnost a tamní média. Ta obvinila malé návštěvníky utkání z toho, že rasisticky bučeli na Glena Kamaru. „Deset tisíc školáků bučelo a pískalo pokaždé, když se kterýkoliv černý hráč z Rangers dotkl míče. Je to naprosto neakceptovatelné a ostudné. České úřady si musí uvědomit, že mají s rasismem velký problém,“ vzkázal Aamer Anwar, kontroverzní právník Glena Kamary.

Pražská Sparta se proti ostrovním nařčením důrazně ohradila: „Je naprosto neuvěřitelné, že po zápase musíme sledovat útoky na nevinné děti a čelíme neopodstatněným obviněním z rasismu. Urážení dětí v online prostoru i v médiích je neakceptovatelné, zoufalé a směšné. Přestaňte útočit na naše děti! Náš klub bude děti – naši budoucnost a naši pýchu – hrdě bránit.“

Tagy: