Jižní Korea a USA rozvíjejí 5G sítě nejrychleji na světě, v Evropě Finsko a Švýcarsko

Jižní Korea a USA jsou premianty v budování 5G sítí. Za nimi následují Finsko a Švýcarsko, které nejvíce postoupily v Evropě. V Česku by měla do konce roku 2020 proběhnout dražba frekvencí kmitočtů pro sítě 5. generace.

V Koreji, jako první zemi na světě, funguje 5G síť na celém území. K tomu se váže jedna zajímavost. Asiaté ji spustili pouhé dvě hodiny před tím, než komerční provoz v amerických městech Chicago a Minneapolis odstartoval tamní operátor Verzion. Bronzovou medaili udělují experti Číně, kde byla 5G síť v lednu 2020 dostupná v 57 městech. Tři největší tamní operátoři nabídli pokrytí v částech velkých měst jako Peking, Šanghaj či Šen-čen v říjnu 2019.

V mnoha zemích, stejně jako v Česku, proběhly ještě před přidělením licencí pilotní projekty s ukázkami funkčnosti a rychlosti, které by se měla dostat v ideálním případě až k 1 GB/s. Současné sítě 4G/LTE nabízejí datový přenos v rychlostech do 100 MB/s.

V Evropě začalo velmi rychle Španělsko, logické zpomalení přináší rozloha, protože jde o druhou největší zemi Evropské unie. Menší rozloha a technologická vyspělost hrají tzv. do not Švýcarsku. Finsko je tradiční telekomunikační velmoc, takže i tam postupují v budování 5G sítí svižněji než jinde na kontinentu.

Technické podmínky pro země EU

V Evropě byla kmitočtová pásma 700 MHz, 3,4 – 3,8 GHz a 26 GHz identifikována jako prioritní pro zavádění systémů 5G a technické podmínky jejich užití byly harmonizovány. S cílem zpřístupnit tato pásma v členských státech EU co nejdříve, byla již přijata prováděcí rozhodnutí Evropské komise ke každému z uvedených pásem. Evropská harmonizace v pásmu 24,25 – 27,5 GHz již byla. V rámci EU bylo pro potřeby sítí 5G také identifikováno využití kmitočtových pásem 66–71 GHz a 40–43 GHz. Tato pásma, společně s dalšími již identifikovanými, vytváří základ pro vstup dalších subjektů na trh sítí 5G. Dalším přijatým opatřením EU je postupná úprava technických podmínek užití pásem pro MFCN harmonizovaných v minulosti tak, aby v nich mohly být provozovány sítě 5G, resp. stávající sítě na systém 5G přecházet. Následovat bude harmonizace dalších pásem s kmitočty desítek GHz.

Přehled pásem kmitočtů pro využití systémy 5G ve světě

Přinášíme přehled vybraných evropských zemí a k nim Jižní Koreje a USA s popisem současného stavu budování 5G sítí. Údaje se liší poslední dostupnosti a aktuálnosti. U názvů operátorů jde o nejběžnější a zkrácené varianty.

Albánie: 3 operátoři; ALBtelecom, One, Vodafone

Ještě ani neexistuje datum aukce kmitočtů pro 5G sítě. Problém tkví v tom, že možné frekvence stále patří televizním stanicím. Ale Vodafone provedl v listopadu 2019 pro předsedu vlády a Ediho Ramu a média ukázku funkčnosti a rychlosti možných 5G sítí.

Belgie: 4 operátoři; Base, Dense Air, Orange, Proximus

Operátoři Orange a Proximus se domluvili s finskou společností Nokia, aby rozšířila současnou telekomunikační síť na 5G. V zemi sídlo nejen NATO a významné orgány Evropské unie, takže se vedou spory o tom, jakou cestou se vydat a na jaké poskytovatele se obrátit.

Bosna a Hercegovina: 3 operátoři; BH Telecom, HT Eronet, m:tel

Nefunguje žádná 5G síť. Také proto, že teprve před rokem došlo k dokončení celoplošného pokrytí 4G. Nedá se tedy očekávat rychlý přesun k 5G.

Bulharsko: 5 operátorů; A1, Bulsatcom, T.com, Telenor, Vivacom

Země patří již tradičně k pokročilejším v digitální komunikaci. A v zavádění 5G sítí má odvážný plán. V červnu 2020 mělo dojít k aukcím frekvencí 5G, následně do konce letošního roku, nejpozději v tom příštím mají operátoři spustit komerční provoz 5G sítí. V Bulharsku navíc řeší jeden netradiční problém, o kterém se v žádné jiné nezmiňují. Část potřebných frekvencí pro 5G sítě blokuje tamní armáda.

Černá Hora: 3 operátoři; m:tel, Telekom, Telenor

V malém státě na pobřeží Jadranu se i přes pandemii koronaviru posouvají k vybudování 5G sítí. V dubnu 2020 tamní Agentura pro elektronickou komunikaci a pošty vypsala výběrové řízení, ve druhé polovině příštího roku se má konat aukce 5G frekvencí. Pilotní test v některém z měst by se měl uskutečnit ještě letos. Vláda má optimistický plán, že by země měla být do konce roku 2022 zcela pokrytá signále 5G.

Česko: 3 operátoři; O2, T-Mobile, Vodafone

Dvacátého třetího října 2020 by měl Český telekomunikační úřad zveřejnit jména subjektů, které „pustí“ do aukce kmitočtů pro sítě 5G. Ta by se měla uskutečnit do konce roku. Zájemců je sedm a nelze prý předjímat, kolik licencí úřad udělí. Podle původního plánu tato procedura měla proběhnout už do konce roku 2019. Po ukázkách a pilotních projektech je možné využít 5G síť v části středočeského Kolína. Síť je možné využít i v Praze a v pražském metru.

Čína: 3 operátoři; China Mobile, China Telecom, China Unicom

Po Jižní Koreji je Čína na druhém místě v počtu měst, ve kterých je 5G k dispozici. Vzhledem k tomu, že čínské úřady kontrolují implementaci této technologie, odborníci zkoumají, jak rychlý bude proces zavádění 5G v celé této velké asijské zemi. Zvlášť po zkušenostech s implementací 4G, ke které došlo až koncem roku 2013, mnoho let poté, co ji měla 4G Jižní Korea, Japonsko, USA a další státy.

Dominantní postavení v rámci technologie 5G zde zaujímá společnost Huawei. Ta hraje důležitou roli i v Evropě. Agentura APTN uvedla, že téměř polovina z dosud uzavřených 65 komerčních kontraktů na sítě 5G, podepsala s evropskými zákazníky právě společnost Huawei.

Finsko: 4 operátoři; DNA, Elisa, Telia, Ukko

V severské zemi tisíců jezer nabízejí vstup do 5G sítí tři ze čtyř operátorů. A to již od roku 2019. Finsko bylo jednou z prvních evropských zemí, ve které úřady udělaly licence pro frekvenční pásmo 3,5 GHz. V říjnu 2020 fungovala 5G síť ve 14 městech a poskytovatelé dále budují pokrytí tak, aby zasáhlo i méně dostupné oblasti. Rychlý rozboj ve Finsku má logiku, protože Finové jsou největšími „spotřebiteli“ dat na světě. Na každou tamní SIM kartu připadá 17,3 gigabitů přenesených za měsíc. Proto nepřekvapí, že všichni mobilní operátoři nabízejí tarify s tzv. neomezenými daty. Podle mezinárodního přehledu stojí jeden gigabite dat ve Finsku v průměru 0,03 eur (0,82 korun), zatímco v ostatních zemích OECD 1,90 eur (51,7 korun).

Francie: 4 operátoři; Bouyges, Free Mobile, Orange, SFR

Francouzské úřady zahájily „až“ 29. září 2020 aukci frekvencí pro rozvoj 5G technologií a očekávají, že jim přinese miliardy eur. K dispozici je 11 frekvenčních bloků a operátoři by prý měli 5G pokrytí nabídnout ve větších městech do konce roku 2020. Tendr měl začít již v dubnu, ale byl přesunutý kvůli pandemii koronaviru. Experti upozorňují, že Francie celkově zaostává za ostatními velkými a vyspělými zeměmi v pokrývání území signálem 5G. Stejně jako ve Švýcarsku se i ve Francii aktivisté a levicoví zákonodárci pokusili zastavit zavádění 5G kvůli obavám o zdraví a životní prostředí.

Chorvatsko: 3 operátoři; T-Mobile, Tele2,VIPnet

Také Chorvatsko patří ke státům, které chtějí mít v roce 2021 celoplošné pokrytí signálem 5G. To už se podařilo v rámci pilotních testů během letošního roku v Osijeku, čtvrtém největším městě. Chorvatská vláda, jako první ze zemí jihovýchodní Evropy, už některé frekvence přidělila.

Japonsko: 4 operátoři; au, NTT, Rakuten Mobile, Y!Mobile

V zemi už splnili cíl zahájit provoz 5G sítě do roku 2020. Tamní největší operátor NTT provedl první testy s 5G již v roce 2010, v září 2019 nabídl tzv. předkomerční provoz ve vybraných oblastech a 25. března 2020 spustil plnohodnotný provoz. Zajímavostí je, že na rozvoji se podílejí i banky a třeba také výrobci elektroniky jako Panasonic, Fujitsu či Sharp.

Jižní Korea: 3 operátoři; KT, LG U+, SK Telekom

Jako první stát na světě zprovoznila Korea 3. dubna 2019 celoplošné pokrytí signálem 5G. Díky tomu, že se tak stalo o dva dny dříve oproti plánu, zvládli to Korejci dvě hodiny před startem 5G pokrytí amerického operátora Verizon ve městech Chicago a Minneapolis. V srpnu téhož roku poskytoval SK Telecom oznámil, že dosáhl milionu uživatelů s tarify 5G. Vládní úředníci odhadují, že do roku 2026 bude 90 procent korejských mobilních uživatelů připojeno k síti 5G.

Německo: 3 operátoři; Telefónica, Telekom, Vodafone

Aukce kmitočtů sítí 5G se uskutečnila v první polovině roku 2019, od 13. června jsou známé výsledky. Spolková agentura pro mobilní komunikace vybrala čtyři poskytovatele. K silné trojici Telefónica, Telekom a Vodafone se k licenci pro síť 5. generace dostala také společnost Drillisch se svou značkou 1&1. Již 17. července 2019 nabídl Vodafone jako první pro soukromé zákazníky veřejnou komerční 5G síť. O dva měsíce později totéž udělal Telekom v pěti městech (Berlín, Bonn, Darmstadt, Kolín nad Rýnem a Mnichov.

Polsko: 5 operátorů; aero2, Orange, Play, Plus, Sferia, T-Mobile

Podobně jako v Česku se nejen samotná aukce a tedy i přidělování frekvencí protahuje. V zemi severních sousedů proběhlo pár testů 5G sítí v různých městech. V komerčním provozu však žádný operátor nenabízí tarify se sítěmi 5. generace. Ani nemůže, protože tamní Úřad elektronických komunikací 20. května 2020 zrušil kvůli pandemii koronaviru akci čtyř frekvenčních licencí v pásmu 3,6 GHz, které vyhlásil 6. března 2020.

Rakousko: 3 operátoři; A1 Telekom, Drei, T-Mobile (Magenta)

Na konci března 2019 byla v prvních pěti obcích uvedena do provozu první komerční 5G síť v Rakousku. Z politického hlediska se nová technologie zaměřila zejména na venkovské oblasti. V obci Hohenau an der March se dvěma tisíci obyvateli na rakousko-česko-slovenském trojmezí šířilo 5G signál tamního operátora Magenta Telekom 200 vysílačů. Pětadvacátého ledna 2020 zahájila společnost A1 Telekom Austria provoz 350 vysílačů ve 129 obcích. Společnost Magenta oznámila, že do konce roku 2020 dokáže sítí 5G uspokojit téměř 40 procent rakouských domácností. 5G síť třetího operátora s názvem Drei (3) je dostupná především ve větších městech.

Rumunsko: 4 operátoři; Digi.Mobil, Orange, Telekom, Vodafone

V prosinci 2019 zveřejnila rumunský vláda plán zavádění 5G s tím, že v roce 2020 v zemi odstartuje komerční provoz. Jenže se zatím nepodařilo zajistit ani zákonné podmínky a ani datum aukce kmitočtů. V současnosti se řeší technické podmínky, které vše zpožďují.

Řecko: 3 operátoři; Cosmote, Vodafone, WIND Hellas

Vláda chce do konce roku 2020 provést dražbu frekvencí s tím, že příští rok zahájí operátoři komerční provoz 5G sítí. Při pilotních projektech se v zemi využívala technologie Huaweie.

Severní Makedonie: 2 operátoři; Makedonski Telekom, VIP (A1)

Vláda by do konce roku 2020 měla představit strategii rozvoje sítí 5G a zveřejnit podmínky tendru. Hlavní město Skopje by se mohlo dočkat 5G v roce 2023, celoplošné pokrytí má datum až v roce 2027.

Slovensko: 4 operátoři; O2, Orange, 4ka (SWAN), Slovak Telekom

V sousední zemi se potýkají se stejnými problémy jako v Česku. Také zde došlo k odložení vyhlášení výběrového řízení, které mělo vyvrcholit poslední červencový den roku 2020. Dokonce se objevila informace, že Evropská komise by mohla Slovensku uložit pokutu tři miliony eur, v přepočtu 82 milionů korun, za nedodržení termínu. Mluvčí Úřadu pro regulaci elektronických komunikací a poštovních služeb Roman Vavro uvedl, že frekvence v pásmu 700 MHz by měli mít operátoři k dispozici do konce roku 2020. Podle předem nastavených pravidel musí zájemce nabídnout minimálně 16 milionů eur (435 milionů korun). Průkopníkem 5G sítě na Slovensku se stal operátor 4ka, který na konci roku 2019 spustil provoz sice malé, ale skutečně funkční testovací sítě v Banské Bystrici. Poskytovatel O2 spustil osmého října 2020 5G síť ve čtyřech lokalitách hlavního města Bratislavy, mimo jiné na největším sídlišti v zemi Petržalce.

Srbsko: 3 operátoři; mts, Telenor, vip

V zemi probíhá testování, prvním místem byla univerzita v hlavním městě Bělehradě. Na rok 2020 byla naplánovaná aukce kmitočtů 5G, ale kvůli pandemii koronaviru vláda ještě ani nezveřejnila její termín. Protože je Srbsko v mnoho oblastech, mezi nimi i v bezpečnostní, úzce napojeno na Čínu a Rusko, zdá se nepravděpodobné, že by se pro Huawei vyvstaly nějaké problémy nebo nesplnitelné podmínky.

Španělsko: 5 operátorů; Aire, Movistar, Orange, Vodafone, Yoigo

Jedna z první zemí v Evropě, která již v roce 2019 spustila komerční provoz 5G sítí v 15 městech. Vodafone se soustředil především na oblast severního Španělska, kde signál prý pokryje už 50 procent obyvatelstva. Do konce roku 2021 by to mělo být sto procent. Do pěti let by měla být 5G síť dostupná na celém území druhého největší státu EU po Francii.

Švýcarsko: 3 operátoři; Salt Mobile, Sunrise, Swisscom

Alpská země patří celosvětově mezi premianty v budování 5G sítí. V Evropě soupeří s Finskem o první místo v pokrytí a funkčnosti. Však tam také začali již v roce 2018. Jenže do dalšího rozvoje stále více zasahují organizace, které se zabývají vlivem záření na lidský organismus. Aktivistka Notburga Klettová sesbírala za rok 2019 čtyřicet tisíc podpisů pod petici Stop 5G ve Švýcarsku, kterou předala Spolkovému úřadu pro životní prostředí, dopravu, energie a komunikaci. Podle ní vláda porušuje svou povinnost chránit zdraví občanů a životní prostředí. Také z toho důvodu v kantonu Ženeva vstoupilo v platnost tříleté moratorium na budování sítí 4G+ a 5G. To však naráží třeba na požadavky švýcarských odborů horských oblastí, které naopak kvůli bezpečnosti požadují urychlené dokončení 5G sítí.

USA: 5 operátorů; AT&T, Dish, T-Mobile, U.S. Cellular, Verizon

Američané jsou po Korejcích druhými nejrychlejšími a nejvýznamnějšími propagátory 5G sítí. První komerční provoz v Chicagu a Minneapolisu spustil Verizon už v dubnu 2019. Další rozvoj bude záležet na technických a bezpečnostních podmínkách, které vyžaduje americká vláda, a na tom, kdo je bude umět splnit.

Velká Británie: 4. operátoři; EE, O2, Three, Vodafone

5G revoluce začala za kanálem La Manche již v roce 2019, kdy první tři operátoři představili své sítě. Jako první EE 30. května, o čtyři dny později Vodafone a v říjnu O2. Signálem jsou převážně pokrytá města. Web techradar.com přináší přesný seznam podle poskytovatelů. Kromě EE nabízí 5G síť ve 112 také BT a to od skotského Aberdeen, přes severoirský Belfast, až po waleský Cardiff. Servis je doplněný i tím, kolik typů mobilních telefonů s možností připojení k 5G sítím, má který operátor k dispozici.

Tagy: