Joch: Prezidentův životní styl financují poplatníci. Je slušnost o jeho stavu informovat

Roman Joch

Joch a Šaradín ke zdravotnímu stavu prezidenta

Politický komentátor Roman Joch řekl, že informovat o zdravotním stavu prezidenta republiky je projevem slušnosti. „Jeho životní styl totiž financují daňoví poplatníci,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Joch pro srovnání uvedl případ bývalého amerického prezidenta Billa Clintona. „Ten byl tento týden hospitalizován a okamžitě jeho kancelář informovala o tom, jaká je diagnóza, forma léčby, o lécích i prognóze,“ podotkl. Podle něj se ochrana soukromí vztahuje na soukromé osoby.

„Pokud se někdo rozhodne kandidovat na prezidenta republiky, tak musí předpokládat, že se stává veřejnou osobou. Informovat o svém zdravotním stavu je projevem slušnosti. Že člověk, který dostal velkou čest reprezentovat občany a jeho životní styl je financován z peněz daňových poplatníků, nás bude informovat,“ doplnil.

Zdůraznil, že Miloš Zeman je ústavním prezidentem. „Není to absolutistický monarcha, do jehož soukromého života jeho poddaným nic není. V takto závažné otázce to není ani tak věc zákona. Zákon v tomto relativně chrání i soukromí veřejných činitelů, ale měla by to být primárně věc slušnosti,“ dodal.

Už v roce 2016 byly kolem stavu Zemana tajnosti

Politolog Pavel Šaradín následně doplnil, že funkce prezidenta republiky je snad tou nejvíce veřejnou v českém prostoru. „Jsme svědky, že má Zeman zdravotní problémy. V roce 2016 měl lékařské konsilium, které pravidelně zkoumalo jeho zdravotní stav. To se však bohužel zrušilo a jednotlivým problémům se věnují konkrétní lékaři,“ připomněl.

Přesto je podle něj zdravotní stav prezidenta věcí veřejnou a občané by si zasloužili být informováni. Na dotaz, zda okolí prezidenta rozehrává nějakou hru, jak podotkl v pořadu Partie europoslanec Alexandr Vondra (ODS), sdělil, že to je možné. „Už několikrát jsme byli svědky, kdy se zdravotní stav prezidenta tajil. Viz rok 2016, kdy mluvčí Jiří Ovčáček po zdravotních komplikacích Zemana neinformoval o tom, co s prezidentem je,“ vzpomínal.

„Je zde několik možností. Buď skutečně chtějí (Kancelář prezidenta) prezidenta chránit, ale chovají se již kontraproduktivně a škodí mu. Lépe by mu pomohli, kdyby řekli pravdu. Pak jsou horší teorie, kdy mají před občany co skrývat a chtějí získat maximum času, aby to, co by jim mohlo přitížit, mohli korigovat,“ uvedl.

Dodal však, že nechce spekulovat. Podle něj den pravdy přijde, a to poměrně záhy. „Ten nejbližší den pravdy nastane na státní svátek 28. října. Všichni budeme vědět, v jaké stavu bude Zeman, a dokonce budeme vědět, jestli se zúčastní oslav. Pokud se jedná o hru jeho okolí, tak ji nemohou hrát příliš dlouho,“ uzavřel.

Tagy: