Jsem právník a Zelenskyj herec, prohlásil Orbán. Opomněl ale důležitý detail

Viktor Orbán

Válka na Ukrajině (28.3.2022)

Maďarský premiér Viktor Orbán čelí kritice za svůj výrok o ukrajinském prezidentovi. Prohlásil totiž, že zatímco on sám je právník, Volodymyr Zelenskyj je herec. Opomněl však skutečnost, že ukrajinská hlava státu rovněž vystudovala práva.

„Jsem právník. Pracuji se znalostmi, které jsem nasbíral ve světě práva. Někdo, kdo je herec, pracuje se znalostmi, které získal jako herec. Nevidím na tom nic zvláštního,“ řekl Orbán v rozhovoru pro Rádio Kossuth.

Média ale hned vzápětí začala upozorňovat na to, že právnické vzdělání má i Zelenskyj. Herectví se začal živit až po studiích na univerzitě. Orbánův výrok o ukrajinském prezidentovi přišel tři dny poté, co ho Zelenskyj kritizoval během svého on-line projevu v Evropské radě.

„Poslouchej, Viktore. Víš, co se děje v Mariupolu. Prosím tě, jestli můžeš, zajdi na vaše nábřeží. Podívej se na ty boty. A uvidíš, jak se v dnešním světě může masové zabíjení opakovat. Jednou provždy se musíte rozhodnout, na čí straně stojíte. Jste suverénním státem,“ vzkázal Zelenskyj Orbánovi. Ukrajinský prezident tím odkázal na památník zvaný Boty na břehu Dunaje, který připomíná kruté vraždění především židovských obětí fašistickou maďarskou Stranou Šípových křížů během druhé světové války.

Maďarsko čelí na mezinárodní úrovni časté kritice za chladný postoj vůči Ukrajině. Orbánova vláda odmítá zemi posílat zbraně, navíc zakazuje jejich převoz na Ukrajinu přes území Maďarska. V úterý také nepodpořila rozšíření protiruských sankcí EU na dovoz ruských energií a ropy.

Maďarskou zahraniční politiku ostře kritizují i někteří členové české vlády. Například šéfka resortu obrany Jana Černochová (ODS) odmítla jet na setkání ministrů obrany zemí Visegrádu, které se odehraje tento týden právě v Maďarsku. „Maďaři mají příští týden volby a není správné, abych se tam podílela na kampani. Vždycky jsem V4 podporovala a velmi mě mrzí, že pro maďarské politiky je teď levná ruská ropa důležitější než ukrajinská krev,“ konstatovala ministryně.

Parlamentní volby v Maďarsku se uskuteční už v neděli 3. dubna. Orbánově straně Fidesz se v nich poprvé postaví sjednocená opozice.

Tagy: