Za stav českého hokeje jsme zodpovědní všichni. Trenéři, kluby i rodiče, hodnotí Pacina

Tomáš Pacina v Nové dni

Tomáš Pacina hodnotí ZOH v Pekingu

Zatímco čeští hokejisté na zimní olympiádě v Pekingu propadli, ženy zanechaly velmi slušný dojem. Celkově se ale opět rozvířila debata ohledně úpadku „národního sportu“. Podle trenéra ženské reprezentace Tomáše Paciny jsme ale za stav českého hokeje zodpovědní všichni. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS navíc podotkl, že situaci rychle nezmění ani výměna trenéra.

„Nemám rád, že se dělá jeden člověk zodpovědný za něco, za co jsme zodpovědní my všichni. Všichni trenéři, všechny kluby, všichni rodiče. Jsme Česká republika a všichni jsme zodpovědní za výkon reprezentace,“ řekl v Pacina ve vysílání CNN Prima NEWS. Média spekulují, že právě on by mohl být novým trenérem týmu mužů.

Ten v současnosti vede z lavičky Filip Pešán, po nezdarech na mistrovství světa 2021 a olympijských hrách se ale z řad fanoušků i expertů hlasitě volá po jeho odvolání.

„Filip Pešán je samozřejmě hlava a má obrovskou zodpovědnost, ale než začneme vyměňovat lidi, musíme se podívat všichni sami na sebe,“ komentoval Pacina současnou situaci u mužské hokejové reprezentace, která po úspěších zejména na přelomu tisíciletí čeká na medaili z velké akce už od roku 2012.

Dno populárního sportu se podle něj v Česku neustále prohlubuje. „Musíme vzít zodpovědnost sami. Nesmíme ukazovat a vymlouvat se,“ zdůraznil. Pokud řešení krize přijde, bude určitě dlouhodobé. Pacina navrhuje mimo jiné inspiraci například u Slováků, kteří získali v Pekingu nečekaný bronz.

„Udělali velice těžký krok, když si vzali kanadského trenéra Craiga Ramsayho. Už je tam ale pět let a pracuje koncepčně. Dal jim filozofii hry, přístupu k mládeži a vychovávání dětí. To nám tady chybí. Podle filozofie pak vybíral hráče, nebral ty nejlepší. A vše nakonec přineslo úspěch,“ vysvětlil Pacina.

Obavy, abychom se neinspirovali Čínou

V průběhu her zaujal kromě koučování českých hokejistek také záhadným výrokem po vítězství v základní skupině 3:1 nad domácí Čínou. „Vždycky jsem si myslel, že smyslem těchto akcí je, aby se lidi sešli a vyměnili si zkušenosti. Aby si sportovci, trenéři, realizační týmy vyměnili zkušenosti. Hlavně se to hraje pro diváky. Situace je, jaká je, a já se k ní nechci víc vyjadřovat. Chci si nechat svou akreditaci a na tyhle otázky budu odpovídat, až budu v bezpečí doma v Česku,“ překvapil.

V Novém dni vše vysvětlil. „Mám hodně velké obavy z toho, jaká je společnost v Číně a jak se tam zachází s lidmi. Obávám se, že vlády po celém světě dostávají huť, aby se lidé kontrolovali a omezovaly se jim svobody. Mám obavy, abychom se neinspirovali Čínou, to by byla budoucnost, kterou by nikdo z nás nechtěl,“ uvedl.

Ženský hokejový tým pod jeho taktovkou v Pekingu, na rozdíl od mužů, nezklamal. Přesto Pacina nebyl příliš spokojený. Češky vypadly po velmi dobrém výkonu ve čtvrtfinále s nakonec stříbrnými favoritkami z USA – prohrály 1:4. Brankářka Klára Peslarová se navíc dostala do all-stars týmu celého turnaje.

„Výkon proti USA bereme jako velký úspěch. Ukázali jsme celému světu, že můžeme hrát s nejlepšími. Celkový výkon už ale ne, všichni víme, že v nás bylo daleko víc. Z toho se poučíme,“ zhodnotil sebekriticky Pacina.

Spíše než prohry v základní skupině s Dánkami nebo Japonkami ho mrzela předvedená hra. „Je to také o přístupu a reprezentování České republiky jako národa. Doufám, že se z toho poučíme všichni včetně mě,“ dodal. Rivalitu mezi muži a ženami ale razantně odmítl. „Nesrovnáváme se a přejeme jim, aby měli co největší úspěchy. V Pekingu panovala kamarádská atmosféra, vidíme se jako součást jedné země,“ řekl.

Tagy:
Peking svoboda trenér ženy hokej Česko USA sport Čína Filip Pešán ZOH 2022 Tomáš Pacina Zimní olympijské hry 2022