Jste proti písmenu Z? Hrozí vám koncentrační tábor a sterilizace, hlásá ruský filmař

Bílé písmeno Z se stalo v posledních dnech symbolem podpory ruských akcí na Ukrajině.

Jaká je celková situace Romů na Ukrajině?

Proputinovský filmař Karen Šachnazarov prohlásil, že všichni odpůrci písmene Z – symbolu ruské invaze – nebudou bráni na milost. „Musí pochopit, že pokud počítají s milostí, tak ne, žádná je nečeká,“ řekl muž, který vede státem podporované filmové studio Mosfilm v rámci státní ruské televize Rossija 1.

„Všechen odpor začíná být velmi vážný. V tomto případě hrozí lidem koncentrační tábory, převýchova a sterilizace,“ cituje filmaře web Daily Mail. Později se hájil, že jeho komentáře byly vytrženy z kontextu, ale už nevysvětlil, jak svá slova ve skutečnosti myslel.

V podobném tónu jako Šachnazarov nedávno Putin přirovnal představitele opozice ke zrádcům, kteří se snaží oslabit zemi na příkaz Západu. Prezident vyzval, aby se země „očistila“ od opozice a lidí, kteří nesouhlasí se „zvláštní vojenskou operací“, jak se v Rusku nazývá vpád vojsk na Ukrajinu.

„Ruský lid bude vždy schopen rozlišit skutečné vlastence od šmejdů a zrádců a jednoduše je vyplivne jako komára, který mu omylem vletěl do úst,“ řekl Putin v březnu.

Kdy je písmeno Z trestným činem?

Písmenem Z jsou označeny tanky a další vojenská technika ruské armády bojující na Ukrajině. Ve středu například obránci Charkovské oblasti naskládali těla ruských vojáků právě do tvaru Z, tedy symbolu ruské invaze. Mělo jít pravděpodobně o výstrahu. Že jde skutečně o těla ruských vojáků, napovídá vzhled jejich uniforem a typické bílé pásky, které okupanti nosí na horních i dolních končetinách.

Litevský parlament odhlasoval zákaz veřejného používání písmene „Z“, svatojiřské stuhy a dalších symbolů, které jsou považovány za vyjádření podpory ruské invaze na Ukrajinu. Lidem za to hrozí pokuta v přepočtu v řádech desítek tisíc korun.

„Zákaz si nedovedu představit. Náš zákon ale stačí i na trestání projevu tímto písmenem jako podpory ruské agrese. Člověk může být postižitelný, ale projev musí mít souvislost s jeho dalším chováním. Prověřovanému se musí prokázat úmysl,“ vysvětlila ve vysílání CNN Prima NEWS advokátka Klára Long Slámová.

Písmeno Z má ale své příznivce i v Česku. Někdo ho namaloval i na zeď s ukrajinskými barvami u silnice mezi Teplicemi a Dubím. „Nechápu, jak někdo může sympatizovat s tím, že Rusko vlítne do cizí země a zabijí tam civilisty a děti,“ prohlásil ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

V Česku za podporu a schvalování ruské agrese hrozí tři roky vězení. Policisté už řeší 54 podobných případů. Celkem zahájili ke konci dubna přes 175 trestních řízení, ale některé případy šetří pouze jako sprejerství.

Tagy: