Juchelka: Pozitivní motivace někdy nefunguje. Nedělejme z povinného očkování politikum

360° 6.12.2021

Pozitivní motivace k očkování příliš nefunguje, proto mnohé země plánují povinné očkování, řekl poslanec za hnutí ANO Aleš Juchelka. Reagoval tak na záměr budoucí vlády zrušit vyhlášku o povinné vakcinaci. Předsedkyně lidoveckého senátorského klubu Šárka Jelínková ale tento krok obhajuje – společnost podle ní není na plošné očkování připravena, uvedla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Vyhláška o povinném očkování má platit od března příštího roku. Končící ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí uvedl, že do konce týdne vyjde také ve Sbírce zákonů. Ze svého záměru nehodlá ustoupit, přestože nová vláda premiéra Petra Fialy (ODS) plánuje očkovací vyhlášku zrušit. „Vydám ji tak, jak jsme plánovali. Myslím si, že je to správná cesta,“ zopakoval Vojtěch.

Nastupující kabinet se namísto toho chce zaměřit na pozitivní motivaci k očkování. Podle poslance Juchelky ale něco podobného zkoušeli i v jiných zemích a žádné větší plody takový krok nakonec nesklidil.

„Mě samozřejmě zajímá, jaká ta pozitivní motivace bude, co konkrétně (nová vláda) nabízí a jak chce lidi k tomu dostat. Někde to nefunguje. Rakousko, Maďarsko, Řecko, Itálie, Francie, Austrálie, Velká Británie – všichni plánují v nějaké míře povinné očkování,“ rozvedl svůj pohled v pořadu 360°.

Naopak ale ocenil, že se budoucí předseda vlády Petr Fiala i končící premiér Andrej Babiš (ANO) spojili v rámci očkovací kampaně, o to víc ale nehodnotí záměr zrušit vyhlášku jako správný krok. „Osobně mě to mrzí. Předvolební kampaň skončila,“ rýpl si do nové vládní koalice.

Lidi nejsou na povinné očkování připraveni

Senátorka Šárka Jelínková ale plány nastupujícího kabinetu brání. Podle ní měla končící vláda s vyhláškou o povinném očkování přijít dříve, nikoliv těsně před „střídáním stráží“, protože je pak výsledkem velký chaos. Sama si myslí, že na plošnou vakcinaci není české společnost připravena, proto chce nová vláda jít cestou pozitivní motivace.

Podotkla, že i ve svém okolí vnímá signály od lidí, kteří by na povinné očkování nepřistoupili. Výjimkou nejsou podle ní ani pracovníci v sociálních službách – pokud by byli nuceni k vakcinaci, mohli by uvažovat o změně povolání.

„Úplně tomu nerozumím, protože jsem sama očkovaná a motivuji své okolí k očkování, ale máme tyto zpětné reakce,“ doplnila Jelínková na CNN Prima NEWS. Juchelka ale nevěří, že by se schylovalo k nějakému většímu odchodu v oblasti sociálních služeb.

Tagy: