Ohlášené navýšení příspěvku na péči nestačí, stěžují si lidé. Jurečka problém zhodnotil

Ministr práce a sociálních věcí informoval o navýšení příspěvku na péči

Příspěvek na péči

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka informoval o navýšení příspěvku na péči. Ten poroste od 11 % do 40 % podle stupně nutné péče. Reportéři CNN Prima NEWS se zeptali těch, kteří příspěvek potřebují, jak jim to pomůže.

Pavel z Ostravy není schopen mluvit, chodit, ani se sám obléct nebo najíst. Vyžaduje tak nepřetržitou péči. Na tu by měl podle současného návrhu dostat každý měsíc o 7800 korun více.

ČTĚTE TAKÉ: Jurečka chce zatočit s nezaměstnanými na dávkách. Chystá spojení čtyř příspěvků

„Jsme samozřejmě šťastní, ale neřeší to náš problém. My jsme očekávali hmotné zajištění pečujících,“ řekla maminka hendikepovaného Pavla Renata Prunnerová.

Lidé, kteří pečují o své příbuzné 24 hodin denně, 7 dní v týdnu totiž sami žádné příjmy nemají. Své o tom ví také Květa Jagošová, která se stará o postiženého syna Michala. „Tohle je částka jenom pro postižené, nás pečující to nijakým způsobem neřeší. My pečující jsme v podstatě tam, kde jsme byli. Máme nějakou korunu navíc, můžeme se trošku uklidnit, že máme na ty základní věci,“ sdělila Jagošová.

Návrh navyšuje příspěvek na péči pro tři stupně závislosti ze čtyř. Nejvyšší navýšení, o 40 %, je v plánu ve čtvrtém stupni u osob, které jsou v domácí péči. A mělo by se dotknout asi 30 tisíc lidí. Lidé ve čtvrtém stupni závislosti, kteří využívají asistenční služby, si tak mohou například každý den dovolit zhruba o 2 hodiny asistence navíc.

„Pomůže mi to docela dost, ale stejně to není úplná taková výše, kterou bych potřebovala. Já teď měsíčně platím 30 tisíc za osobní asistenci,“ řekla příjemkyně příspěvku na péči Kateřina Cuřínová.

„Není to komplexní řešení, které ten systém opravdu potřebuje. Víme, že je tady velké množství klientů, kteří potřebují péči 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a sem my směřujeme a děláme kroky k tomu, abychom dokázali mít systém včetně zákonné podpory, který opravdu bude plnohodnotně zajišťovat a podporovat osobní asistenci,“ vyjádřil se ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

„Měli by se inspirovat odměnou pěstounů. Ti, když pečují o nejtěžší hendikepy, dostávají odměnu dvojnásobek minimální mzdy. Vlastně by se to jenom zkopírovalo,“ dodala Prunnerová.

Navýšení příspěvku na péči by mělo stát vyjít ročně zhruba na 7 miliard korun. Novela zákona by měla být platná už od 1. července letošního roku.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Venku smutek, uvnitř tanec? Večírek resortu pokračoval i s Jurečkou až do noci, tvrdí svědci

Tagy:
Marian Jurečka Ostrava příspěvěk hendikep ministr práce a sociálních věcí České republiky