K dání Putinovi po čuni by se v rámci NATO vyzývat nemělo, má jasno Just

Just a Drulák o situaci na Ukrajině

Myslím si, že vyzývat k tomu, aby se ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi dalo po čuni, není to nejlepší, co by se v rámci NATO mělo říkat. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl spolupracovník CNN Prima NEWS Jiří Just. Podobného názoru je také bývalý náměstek ministra zahraničí a bývalý velvyslanec ve Francii Petr Drulák.

V exkluzivním rozhovoru pro CNN mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že cílem Rusů není okupace, ale nacionalisté, kteří se schovávají za civilisty. Moskva nadále invazi na Ukrajinu považuje za „speciální vojenskou operaci“, ke které se prý Rusko uvolilo proto, že Západ neposlouchal jeho požadavky.

„Pana Peskova si vážím. Jsem novinář v Rusku, takže od něj také dostávám nějaké informace, ale to, co se snažil nějakým způsobem říct divákům, odpovídá realitě, které věří ruský prezident a ruské vedení. Víme, že Rusko bombarduje civilní cíle a že denacifikace Ukrajiny je fikce,“ vysvětlil Just.

Obě strany využívají propagandu

Podle Druláka Peskov funkci mluvčího Kremlu plní. „Každá strana využívá propagandu. (Peskov) plní roli propagandisty. On tu není proto, aby objektivně popisoval situaci, ale ruské cíle na Ukrajině. To koneckonců udělal,“ řekl Drulák.

Bývalý velvyslanec v Rusku Petr Kolář prohlásil, že bychom Putinovi měli dát „přes hubu“. „Přijde mi to naprosto zcestné. Jestli pan Kolář chce vyvolat třetí světovou válku, ať to řekne přímo. Nechápu, proč člověk, který je v mezinárodní politice znalý, takové věci říká. Znamená to vojenský střet s Ruskem,“ má jasno Drulák. „Myslím si, že dát Putinovi po čuni není to nejlepší, k čemu by se mělo v rámci NATO vyzývat,“ souhlasil Just.

„Myslím si, že Západ není připraven vést světovou válku o Ukrajinu. Dokud se toho bude držet, bude jednat rozumně. Pokud převáží hlasy, že bychom se měli vojensky angažovat, blížíme se nebezpečí, že dojde k nasazení taktických jaderných zbraní. To třeba USA neohrozí, ale střední a východní Evropu to ohrozit může,“ varoval Drulák.

Bidenova cesta do Evropy není jen symbolická

Americký prezident Joe Biden tento týden zamíří do Evropy. „Co se týče cesty pana Bidena po Evropě, Rusové to budou vnímat. Jde o velice důležitou cestu. Myslím si, že Rusové budou bedlivě sledovat, jak se Biden bude vyjadřovat. Rusové pociťují, že Amerika ještě může přitvrzovat nejen sankcemi, ale právě i podporou východního křídla NATO,“ sdělil Just.

„Nemyslím si, že to je jenom symbolická návštěva. Myslím si, že to je docela důležitá návštěva, a uvidíme, co z ní vzejde,“ doplnil Drulák.

Tagy: