Reportér CNN Prima NEWS v poslední obci před frontou: Okupanti nemají vyhráno

Reportér CNN Prima NEWS o situaci v Kyjevě

Ruské jednotky nemají kolem ukrajinské Volyně zdaleka vyhráno. Vojenská technika bude mít v oblasti problém s téměř neprostupným terénem. Ve vysílání CNN Prima NEWS popsal detaily z místa reportér Matyáš Zrno. Ten také hovořil s ukrajinskými vojáky, kteří oblast brání.

Vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS se na Ukrajině aktuálně nachází v poslední obci před válečnou frontou. „Jsme v poslední vesnici severozápadně od Kyjeva na pomezí Volyně a Polesí. Jsme v oblasti, která není typická pouze tím, že zde žili Volyňští Češi, ale také proto, že je místem historie ukrajinského nacionalismu a odboje proti Rusům,“ vysvětlil Zrno význam místa.

„Když jsme sem těsně před setměním přijeli a bavili se s místními vojáky, vyprávěli, že už jejich předkové bojovali proti bolševikům v roce 1920 a 1921, proti sovětské moci za druhé světové války, ještě i několik let po ní a že i oni budou bojovat proti ruské invazi,“ dodal.

Problém techniky v terénu

Podle Zrna není fronta jednoznačně vymezena. „Není to nějaká jasná linie. Je tu jedna vesnice ovládaná Ukrajinci, za ní je několik kilometrů typických borových lesů a mokřadů. Pak už je další vesnice, kterou ovládají ruské síly,“ vysvětlil reportér.

„Pokud by Rusové v této části prorazili, pochopili jsme, že zdaleka nemají vyhráno, protože je čeká asi 200 kilometrů jedinou možnou silnicí, podél které jsou lesy, mokřady, močály. Pro vojenskou techniku to je téměř neprostupný terén,“ dodal Zrno k možnému vývoji situace. Ukrajinci už díky terénu a cílenému ničení zásobování a infrastruktury znepříjemnili Rusům postup na několika místech země.

Nadále se také úspěšně brání ruským pokusům o dobytí větších měst. V médiích se navíc objevila informace, že ruské jednotky jsou na některých místech obklíčeny. „Podle nepotvrzených, ale realisticky vypadajících zpráv se ruské jednotky dostaly do obklíčení v oblasti Buča, Irpiň a Hostomel u Kyjeva, bez zásob. Pokud je to pravda, půjde o dosud největší porážku ruské armády. Ukrajina se může připravit na velký počet zajatců,“ uvedl expert na východní Evropu Sergej Sumlenny, bývalý ředitel kyjevské pobočky Heinrich Böll Stiftung.

Tagy: