K investování stačí pár stovek, ukázal pořad Byznys. Jednatel Fingoodu vysvětlil úskalí

Vít Endler, spolumajitel a jednatel společnosti Fingood, byl hostem pořadu Byznys.

BYZNYS (29)

K investování nejsou zapotřebí miliony, začít může člověk klidně i s několika stovkami v kapse. Dokládá to další díl pořadu Byznys, který ukáže příležitosti, jež vyžadují nízký vstupní kapitál. Spolumajitel a jednatel společnosti Fingood ale upozornil, že by se lidé měli snažit alokovat do investic větší částky. Pořad Byznys můžete sledovat každý týden ve středu od 14:40 na CNN Prima NEWS.

Celý rozhovor si můžete pustit i v podcastové podobě

Odložit si každý měsíc pár set tisíc, to zní pro většinu lidí nereálně. Ale pár tisíc? Nebo alespoň pár stovek? To už zní reálně. A právě tak se dá s investováním začít. Finanční společnosti se investorům čím dál více přizpůsobují a umožňují jim investice s nízkými vstupními částkami.

Prakticky každý investiční sektor proto v současnosti dovoluje začít lidem opravdu s málem. Fenoménem je totiž takzvané frakční investování, kdy člověk nakoupí vždy jen část z plné ceny instrumentu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Z investičního crowdfundingu těží i drobní střadatelé, říká CSO firmy Fingood

Také jednatel a spolumajitel společnosti Fingood Vít Endler umožňuje lidem na své platformě, která se zabývá investičním crowdfundingem, začít s málem. „Minimální částka, s níž u nás může investor operovat, je tisíc korun. Otázka je, jestli taková investice něco řeší. I když budete investovat pravidelně v průběhu desítek let, tak se dostanete třeba na částku milion korun. A musíme si přiznat, že taková částka v důchodu nic moc nevyřeší,“ řekl v pořadu Byznys.

Podle něj je proto zapotřebí, aby člověk investování hlouběji promyslel a později do své osvědčené investice vložil vyšší částky. „Každý investor by si měl nastavit strategii, třeba si i vyzkoušet investici s tisícovkou, ale pak se potenciálně rozhodnout tam alokovat větší částku. Jsou lidé, kteří jsou schopni investovat 60 procent svých příjmů. Takoví lidé chtějí za deset patnáct let odejít do důchodu,“ uvedl Endler.

Investice do půjček jsou populární i díky tomu, že poskytují alternativu ke klasickým aktivům. „U investorů, kteří mají v portfoliu P2B půjčky, tak je to pevná část portfolia, kam alokují nemalé prostředky. Dělají to proto, že ostatní aktiva si třeba nevedou tak dobře,“ sdělil jednatel Fingoodu.

U každé investice je však ve hře riziko. A investice do půjček nejsou výjimkou. „Riziko se ale u crowdfundingových platforem výrazně snížilo, protože jsou tyto platformy nově od 10. listopadu pod dohledem centrálních bank a musí mít licence. V Evropě fungovalo přes 800 crowdfundingových platforem, po přelicencování jich je 60. Platformy se často rozhodly svůj byznys uzavřít. Investoři by proto měli hledat společnosti, které licenci mají,“ uvedl Endler.

V rámci jeho platformy mohou investoři i pohodlně diverzifikovat kapitál a snížit riziko ztráty.

„Řekněme, že mám investiční objem, který rozložím třeba do deseti nebo dvaceti projektů. Tím si v rámci aktiva diverzifikuji mezi jednotlivými projekty,“ vysvětlil Endler.

O pořadu Byznys

Pořad Byznys má za cíl přístupnou a srozumitelnou formou provést diváka světem investování, spoření, byznysu a peněz. Představuje základní typy aktiv – od akcií po zlato – a neotřelé názory bankéřů a finančních expertů.

První řada pořadu Byznys odstartovala 1. března, na ni začátkem září navázala sezona druhá. Epizody se vysílají každý týden ve středu. Sesterským projektem pořadu Byznys je série Krypta, která se věnuje světu kryptoměn, bitcoinu a moderních technologií a má za sebou už tři sezony.

Tagy:
investice půjčky crowdfunding Byznys Fingood Vít Endler