Byznys: Z investičního crowdfundingu těží i drobní střadatelé, říká CSO firmy Fingood

Adam Wróbel z Fingoodu byl hostem pořadu Byznys.

Investiční Crowdfunding s Adamem Wróbelem, obchodním ředitelem Fingood

Investoři se skládají na úvěry pro firmy a ze vzájemné spolupráce profitují obě strany – tak funguje investiční crowdfunding, kterým se u nás zabývá společnost Fingood. Její obchodní ředitel Adam Wróbel v pořadu Byznys popsal, pro jaké investory je systém určený a jakým způsobem se vybírají firmy, které potřebují úvěr.

Crowdfunding je nástroj skupinového financování, kdy se větší množství lidí skládá na projekt daného subjektu – jednotlivce nebo společnosti. Investiční crowdfunding umožňuje na takovém systému vydělat oběma stranám.

Poslechněte si celý rozhovor formou podcastu

„Investiční crowdfunding je moderní nástroj, který propojuje dvě strany – investora a firemního klienta. Na naší platformě je to konkrétně investování do firemních úvěrů,“ sdělil v pořadu Byznys Adam Wróbel, obchodní ředitel společnosti Fingood.

Od půjček P2P, kdy se lidé skládají na úvěry jednotlivcům, se přitom tento nástroj dost liší. „Liší se to tím, že jde o firmy, je tam jiný druh seniornějšího zajištění. Kupříkladu zajištění nemovitostí movitým majetkem, směnkami nebo ručením,“ vysvětlil Wróbel s tím, že z toho vyplývá i menší rizikovost tohoto investičního nástroje.

Efektivita investičního crowdfundingu se do jisté míry odvíjí od úrokových sazeb, které nastavuje Česká národní banka a které musí reflektovat celý trh.

„Úrokové sazby se vždy promítají výrazným způsobem do trhu, poptávka po financování kvůli nim může ochlazovat, nebo naopak vzkvétat, když jsou nízké. Na naší platformě se teď pohybujeme v úrokových sazbách vyšších, kolem 12 procent. Firmy, které tady jsou, se musí financovat i v době vysokých sazeb. Investoři teď proto mají velmi zajímavou možnost, jak si zafixovat výnosy na delší dobu – na rok, na dva, na tři. Protože v brzké době takové sazby nebudou, možná už na podzim,“ řekl obchodní ředitel Fingoodu.

Prověřené firmy i drobní střadatelé

Wróbel dále v rozhovoru pro další epizodu pořadu Byznys, která se zabývala rovněž drahými kovy, popsal, pro koho je investiční crowdfunding určený.

„Jsme demokratickou platformou, investoři u nás investují už od tisícikoruny nahoru. V kontextu klientů přivítáme kohokoli, kdo má funkční byznys model, kdo prokáže bonitu a umí peníze vrátit investorům,“ sdělil odborník s tím, že firmy ve Fingoodu dostanou také kompletní servis, který jim může usnadnit podnikání. Což vnímá jako hlavní výhodu oproti klasickým úvěrům od bank, které navíc nestíhají nebo nemohou půjčky zprostředkovávat.

„Jsme rychlejší než klasické kanály jako banky. Nabízíme kompletní dokumentaci. Další výhodou je marketingový přesah, firma se u nás může odprezentovat a získat nové zákazníky,“ uzavřel Wróbel.

Tagy: