Noční oblohu může rozjasnit velkolepá polární záře. K Zemi míří silná geomagnetická bouře

K Zemi míří geomagnetická bouře vyvolaná silnou sluneční erupcí, informuje web Gizmodo. Bouře by mohla ohrozit elektronické systémy na Zemi, ale toto riziko je podle vědců nízké. Kromě toho by se však na severní polokouli mohly objevit velkolepé polární záře.

Podle předpovědi amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) existuje šance, že Zemi zasáhne silná geomagnetická bouře, informuje web Gizmodo. Takové bouře jsou způsobeny slunečními erupcemi vyvrhujícími koronární hmotu, která může zasáhnout atmosféru naší planety.

ČTĚTE TAKÉ: Vědci našli nejstarší sýr na světě. Skrývala ho rakev s pradávnou čínskou mumií

A právě k takové erupci došlo v úterý, přičemž vědci ji ohodnotili stupněm X7.1. Na vysvětlenou: Erupce jsou klasifikovány podle své síly písmeny A, B, C, M a X, přičemž každá následující třída je desetkrát silnější než ta předchozí, píše portál Space Weather Live. Číslo pak značí sílu v rámci dané kategorie.

Současná X7.1 je tedy velmi silná sluneční erupce. Ve skutečnosti se jedná o druhou nejsilnější erupci současného slunečního cyklu (cykly sluneční aktivity trvají vždy 11 let).

Sluneční hmota se ale na rozdíl od záření nešíří rychlostí světla a může trvat několik dní, než dorazí na Zemi. Podle NOAA je „pravděpodobné“, že k naší planetě dorazí mezi 3. a 5. říjnem. I přes impozantní sílu však erupce nepředstavuje ohrožení pro lidi na Zemi, informuje Bild. Geomagnetická bouře může maximálně ohrozit citlivé elektronické systémy, jako jsou rozvodné sítě či satelity. Podle NOAA je ale toto riziko malé.

Na druhou stranu může geomagnetická bouře způsobit velkolepé polární záře, které vznikají interakcí proudu částic s magnetosférou Země. Ty by měly být viditelné na mnoha místech v severní Americe a Evropě. Zda budou viditelné i v Česku, není zatím jisté.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kuriózní „šikana“ v moři. Vědci popsali, proč chobotnice při lovu bijí chapadly neposedné ryby

Tagy: