Mezi padlými na Ukrajině jsou i Čečenci, přiznal Kadyrov. Zelenského označil za teroristu

Vůdce Čečenska Ramzan Kadyrov přiznal čečenské ztráty na Ukrajině.

Válka na Ukrajině 1.3.2022

Mezi vojáky, kteří přišli o život při invazi na Ukrajinu, jsou i Čečenci. Připustil to vládce této autonomní republiky na severním Kavkaze Ramzan Kadyrov na svém profilu na sociální síti Telegram. Ukrajinskou vládu osočil, že se nestará o bezpečí svých obyvatel. Ukrajinské vedení označil za „Banderovce, nacionalisty a teroristy“.

„Mezi rodáky z Čečenské republiky jsou již bohužel ztráty. Dva zahynuli, dalších šest utrpělo různě těžká zranění,“ citovala agentura Interfax Kadyrovovo vyjádření na sociálních sítích. „Ve válce se zabíjí a oni si toto povolání vybrali,“ poznamenal Kadyrov na adresu padlých. „Tito chlapci si zvolili stát se hrdiny, kteří obětovali život za bezpečí dvou zemí. Dostali rozkaz omezit ztráty mezi civilním obyvatelstvem Ukrajiny, aby byly co nejmenší, a splnili jej,“ dodal.

Ukrajinské kontrarozvědce se prý podařilo zneškodnit skupinu nebezpečných diverzantů z řad Kadyrovových bojovníků, kteří se po Kyjevě přemisťovali v sanitce, oznámil o víkendu poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Herašenko podle agentury Unian. V ukrajinských médiích se objevily také zprávy o nasazení čečenských odstřelovačů u přístavu Mariupol, ukrajinské baště na březích Azovského moře.

Kadyrov také vyzval k návratu do vlasti Čečence, kteří mohou bojovat v ukrajinských řadách. Na počátku bojů s proruskými separatisty na východě Ukrajiny vznikla podle médií celá jednotka z čečenských emigrantů, odpůrců Kadyrovova promoskevského režimu.

Čečenský vůdce se mimo jiné opřel do ukrajinské vlády, která se podle jeho mínění nestará o bezpečí svých obyvatel. „Jsou to banderovci, nacionalisté a teroristé,“ hlásí Kadyrov.

ON-LINE článek CNN Prima NEWS k situaci na Ukrajině naleznete zde.

Rusové přišli o téměř 6 tisíc vojáků, uvádí Ukrajinci

Rusko od začátku útoku na Ukrajinu přišlo podle Kyjeva již o bezmála 6 000 vojáků. Tato čísla nelze ověřit z nezávislých zdrojů a Moskva své ztráty neuvádí.

Izraelský tisk informoval o Izraelci, kterého zastřelili ukrajinští vojáci na kontrolním stanovišti u Kyjeva v domnění, že je to Čečenec. Rodiče Romana Brodského kladou jeho smrt za vinu ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi, který válku rozpoutal, napsal na svém webu list The Times of Israel. Premiér Naftali Bennet vyjádřil soustrast pozůstalým po zřejmě prvním Izraelci, který ve válce na Ukrajině přišel o život.

Izraelský deník připomněl, že podle ukrajinských úřadů při ruském útoku již byly zabity stovky civilistů, včetně dětí. Izraelské ministerstvo zahraničí odhadlo, že na Ukrajině je stále několik tisíc izraelských občanů, i když mnozí se vydali na cestu ze země a izraelské velvyslanectví se je snaží dostat zpět domů.

Tagy: