Karel Gott nezemřel. Naučil jsem se od něj, jak se chovat k fanouškům, vzpomíná David

Zpěvák Michal David

Zpěvák Karel Gott vyprodával koncertní sály od 60. let, oslavován byl za socialismu i po revoluci v Česku i v zahraničí. Rok po jeho smrti na něj v pořadu 360° Pavlíny Wolfové vzpomínali zpěvák Michal David, moderátor Libor Bouček a zpěvačka Hana Zagorová. Všichni tři se s Gottem osobně znali a shodli se, že jeho stopa přetrvává a že v České republice zatím není nikdo, kdo by se mu vyrovnal.

„Karel nezemřel, žije dál. V rádiích se hraje pořád, v televizi prezentují jeho hudební záležitosti i filmy s ním,“ uvedl zpěvák Michal David. Podle něj byl Gott absolutně výjimečná legenda, fenomén, který se rodí jednou za sto let.

Moderátor Libor Bouček přidal několik faktů k tomu, že Gottova epocha neskončila. „V roce 2021 by měla vyjít kniha, na které Karel pracoval. Jedno z jeho největších přání bylo mít biografii, na které se podílel jen on a jeho nejbližší rodina, tedy on a jeho manželka Ivana. Myslím, že to bude jediná relevantní biografie, která vyjde v následujících měsících. 5. a 6. června je setkání přátel a pocta Karlu Gottovi v O2 areně a lístky tam byly vyprodané okamžitě,“ vyjmenoval Bouček.

Upozornil i na film Karel, který vstoupí do českých kin 15. října. „Ať už budou restrikce jakékoliv, kina budou praskat ve švech,“ je přesvědčený Bouček.

Učilo se od něj mnoho lidí

Výjimečná byla podle hostů i Gottova osobnost a pokora. „Jak k umění, tak i k fanouškům. Spousta zpěváků to nemá a on nám byl velkým příkladem, aspoň mně. Naučil jsem se od něj, jak se chovat k fanouškům. Když jsem byl mladší, stěžoval jsem si, že se se mnou zase chtějí fotit a abych se jim podepsal. Karel mi řekl, ať jsem rád, že je horší, když tohle od zpěváka nikdo nechce,“ vzpomínal David.

„Snahu o nevynechání sebemenšího detailu a nezanedbání ani jednoho fanouška se od něj učila spousta lidí. To je věc, kterou měl vážně jen on,“ dodal Bouček.

Podle něj Gotta markantně ovlivnil pobyt v Las Vegas v roce 1967, kam odletěl se skladatelem Karelm Svobodou a bratry Štaidlovými na sedm měsíců. „Tam se naučil kompletní balíček profesionála. Říkal, že tam absolutně nepřicházelo v úvahu někomu říct, že je třeba nemocný. To prostě a jednoduše manažery v Las Vegas nezajímalo. Karel pak říkal, že toho, kdo si vás objedná, nezajímá, jak se cítíte,“ uvedl Bouček s tím, že to je rys profesionality.

Šel s dobou

Karel Gott za kariéru prodal 50 milionů desek a na scéně působil 59 let. Podle Boučka to nejde vyrovnat. Michal David upozornil na to, že Gott šel s dobou. „Startoval v době, kdy začínal skoro swing a končil rock and roll, pak přišla 70. a 80. léta a on se adaptoval. Nakonec dělal i moderní hudbu,“ popsal David s tím, že to zpěvák dělat musí, aby měl co nabízet.

Boučka nepřestávalo překvapovat, že Gott o sobě neustále pochyboval. „Pořád si říkal, jestli to bude dobré a pořád sledoval trendy, mladou muziku. Byl jak houba, snažil se vnímat veškeré trendy a nejednalo se jen o hudbu,“ vzpomínal Bouček.

V Česku není nikdo, kdo by se mu mohl vyrovat

Podle Michala Davida držitel 42 Zlatých slavíků v Česku nemá nástupce a dlouho mít nebude. „V naší republice není nikdo, kdo by se mu mohl rovnat. Jsou tu skvělí lidé, osobnosti, mladí lidé potřebují nové idoly. Ale obávám se, že bude dlouho trvat, než zase vznikne nějaký fenomén Karel Gott, protože je to ojedinělá věc,“ okomentoval David s tím, že Gottovy texty byly poetické. Texty současné doby podle něj ztrácejí poetiku a harmonii.

„Nedá se to vyloučit do příštích let, že Karel bude mít nástupce, ale zatím ho ještě nemá,“ podotkla zpěvačka Hana Zagorová. Dodala, že Gott měl něco, co by se měli naučit všichni muži. „Uměl dát pocit každé ženě, že je ta úplně nejdůležitější na světě, a to je moc krásné,“ podotkla Zagorová.

Tagy: