Klusák: Chybí objektivní pohled na Gottovu kariéru. Jeho obraz lidé často zkreslují

Hudební publicista Pavel Klusák byl hostem pořadu Interview.

INTERVIEW 1.10.2020

Přesně před rokem přišli čeští a němečtí fanoušci Karla Gotta o svoji hudební ikonu. Proč se stal z československého zpěváka takový fenomén? A byl Gott pragmatik? O tom hovořil v pořadu Interview moderátorky Lucie Hrdličkové hudební publicista Pavel Klusák.

Klusák se v současnosti snaží zpracovat Gottův nezávislý portrét. Zpěvákův obraz lidé podle něj často zkreslují. „Popularita Karla Gotta je dvojí – stojí na velkých hitech, ale také na jeho osobě. Některé důvody, proč se stal tak populární a československá společnost ho už v 60. letech přijala, lze analyzovat, jiné jsou zvláštní a jedinečné,“ myslí si Klusák.

Podle něj pracoval Gott s vlastní image už za hlubokého komunismu a snažil se průběžně pečovat o svůj mediální obraz. „Jen málo lidí vyniklo na titulní straně tak jako on. Svou image velmi rád režíroval sám. Velmi mu pomohl také textař Jiří Štaidl, který se dost možná podílel i na jeho mediálním obrazu,“ doplnil hudební publicista.

Ten se domnívá, že společnost postrádá nezávislý a objektivní pohled na Gottovu kariéru i na jeho osobnost. „Nikdy nedošlo k nezávislému portrétu zvenčí. Stále se ptáme, nakolik věřit té sebestylizaci, kterou Gott nastavil ve své autobiografii. Nezávislý portrét dlužíme společnosti, pak se jí uleví,“ uvedl Klusák pro CNN Prima NEWS.

V pořadu Interview dále mluvil o Gottových hudebních stylech. „Co se týče stylů, tak se Gott ukotvil velmi zvláštně. Zůstal srdcem před rockovou a beatovou revoltou, později zkoušel disco. On ale nedržel prst na tepu doby, co se týče stylů, on o sobě mluvil jako o zpěvákovi evergreenů. Po roce 1989 už nepřišel s hudebně silnými momenty. Vydavatelství Supraphon zkoušelo spojit Gotta s mladými umělci, ale on měl pocit, že by tím zradil část sebe, a tak to odmítl,“ popsal Klusák.

„Lidé, kteří ho poznali blíže, mi říkali, že měl cit pro to, aby se na rozcestí rozhodl ve prospěch své kariéry. Můžeme tomu říkat pragmatismus nebo dobrý instinkt. Nechtěl být příliš vstřícný k politikům nebo lidem s mocí, měl naturel gentlemana. V určitých chvílích dělal silné politické kompromisy, ale nikdy si ho nikdo nepřivlastnil,“ uzavřel Klusák.

Rozhovor Lucie Hrdličkové s Pavlem Klusákem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: