Záběry exploze ruského děla. Buď odejdete, nebo vás zničíme, vzkázal okupantům Kyjev

Ukrajinci se na východní frontě pochlubili zničením dalšího kusu ruské těžké techniky. Tentokrát se brigádě rychlé reakce z ukrajinské Národní gardy povedlo zdemolovat ruský samohybný minomet. Na záběrech, které se nyní šíří po sociálních sítích, je vidět katastrofická exploze ruského obrněnce.

„Vojáci z ukrajinské Národní gardy zničili pomocí dělostřelecké palby ruský samohybný minomet 2S9 Nona,“ konstatovala stránka Ukraine Weapons Tracker, která dlouhodobě analyzuje boje na východní frontě.

2S9 Nona je sovětský, respektive ruský samohybný minomet ráže 120 milimetrů. Tento stroj je postaven na podvozku z ruského obrněného vozidla BTR-D.

Na videu je vidět, že minomet po dělostřeleckém zásahu začal hořet. Později uvnitř stroje zřejmě vzplála munice, což způsobilo katastrofickou explozi. K úderu podle všeho došlo nedaleko doněckého Bachmutu.

„Velkolepé zničení ruského samohybného děla 2S9 Nona. Přímý zásah provedla naše brigáda rychlé reakce, a to ve směru na Bachmut. Každý okupant bude vyhnán nebo zničen,“ uvedla ke zveřejněným záběrům Národní garda Ukrajiny.

Rusové již dlouhé měsíce (zhruba od května) vynakládají obrovské úsilí, aby na území centrálního Donbasu dosáhli postupu. Každý den však naráží na tvrdý odpor z ukrajinské strany, což oběma armádám působí těžké ztráty. Bitvu u Bachmutu proto vojáci začali nazývat „bachmutským mlýnkem na maso“.

I přes velké ztráty se Rusům zřejmě přeci jen podařilo v posledních dnech dosáhnout určitého postupu. Ukrajinský generální štáb začátkem týdne nepřímo potvrdil, že ruské jednotky Bachmut již zpola obklíčily.

Mezi obcemi, kde ukrajinská armáda v posledních dnech odrážela útoky, se totiž ve zprávě armádního velení objevila už i vesnice Stupočky. Ta se nachází na silnici spojující Bachmut s městem Kosťantynivka. Silnice je důležitou zásobovací trasou pro bachmutskou posádku.

Podle expertů by však případné obsazení Bachmutu ruskou armádou bylo – stejně jako v případě nedalekého Soledaru – pro Kreml spíš symbolickým vítězstvím než opravdovým strategickým úspěchem. Ukrajinci navíc na území centrálního Donbasu vybudovali hustou a hlubokou obrannou síť.

Tagy:
válka minomet Ukrajina výbuch exploze Rusko Donbas těžká technika dělo Národní garda Ukrajiny dělostřelectvo Doněcká oblast Bachmut 2S9